Kultūras ziņas

Pasaules pirmizrāde filmai "Gads pirms kara"

Kultūras ziņas

RIXC atklāj virtuālās mākslas platformu

Trīs Balanas un "Sinfonietta Rīga"

Jaunība, traģisms, drāma un baroks. Trīs Balanas koncertēs ar «Sinfonietta Riga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

6. februārī tiešsaistē no koncertzāles “Cēsis” izskanēs koncerts, kurā plašu akadēmiskās mūzikas programmu izpildīs pasaulē jau pazīstamie vijolnieki Kristīne un Roberts Balanas, viņu māsa čelliste Margarita un kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”. Pie diriģenta pults – kino mūzikas pasaulē labi zināmais Bens Palmers no Lielbritānijas. Koncerts būs īpašs vairāku iemeslu dēļ – ar to Balanas ģimenes mūziķi kļūs par koncertzāles “Cēsis” rezidējošajiem māksliniekiem, uzsāks ar to ciešāku sadarbību un, protams, biežāk koncertēs Latvijā, turklāt šī būs pirmā reize, kad visi trīs mūziķi uzstāsies uz vienas skatuves.

Akadēmiskās mūzikas vidē Eiropā jau pazīstamā vijolniece Kristīne Balanas dzīvo Berlīnē, viņas māsa – čelliste Margarita un brālis – vijolnieks Roberts ir ieradušies no Lielbritānijas. Visiem ir aktīva koncertdzīve ārzemēs.

Margarita Balanas par gaidāmo koncertu
00:00 / 00:27
Lejuplādēt

Margarita Balanas atzina: “Mēs, protams, esam spēlējuši visi trīs kopā mājās vai saviem draugiem, bet nekad visi trīs – koncertzālē un ar orķestri. Kad mēs veidojām programmu, sākumā bija grūti izdomāt, kādus skaņdarbus tur liksim. Jo, ja tā padomā, divām vijolēm un čellam repertuārs nemaz nav tik liels. Mēs ilgi gatavojāmies šim koncertam un ļoti to gaidām. Es domāju, ka šīs būs kā svinības.”

“Šī programma ir izveidota tā, lai savienojas jaunība, traģisms, drāma, arī baroks. Lai viss ir tāds svaigs. Mēs arī plānojām programmu, kas nav tik bieži atskaņota Latvijā,” pavēstīja Kristīne Balanas.

Sākot ar baroku – Vivaldi un Mendelsonu, turpinot ar romantisma kompozīcijām un līdz pat Arvo Pērtam. Mūziķi stāsta, ka dažus no skaņdarbiem īpaši ir pieskaņojuši divām vijolēm un čellam. Pie diriģenta pults Londonas Koventgārdena simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un viens no vadošajiem kino mūzikas atskaņošanas diriģentiem Eiropā Bens Palmers. Viņš Latvijā viesojas pirmo reizi un dažu dienu laikā jau ir apguvis mūsu valodas dežūrfrāzes, kā arī kopā ar mūziķiem šeit, “Sinfonietta Rīga” mājvietā Spīķeru kvartālā, radījis radošu darba atmosfēru.

Diriģents pastāstīja: “Esam diezgan labi pazīstami ar Kristīni.

Un šobrīd, pirmo reizi muzicējot kopā ar “Sinfonietta Rīga”, sajutu ko maģisku.

Lielbritānijā šobrīd notiek ļoti maz koncertu. Tāpat arī citās zemēs, kur sanāk biežāk strādāt. Tā kā būt vienā telpā ar orķestri – tā ir dāvana. Turklāt darbam lieliski atbilstošos apstākļos, un tas tiešām ir kā sapnis.”

Ar šo koncertu koncertzāle “Cēsis” turpina tradīciju ik gadu pastiprināt sadarbību ar kādu no Latvijas mūziķiem, un šogad ar vairākām programmām šeit rezidējošie mākslinieki būs tieši Balanas ģimenes trio.

Viņi solīja, ka sagādās klausītājiem pārsteigumu, uzaicinot arī starptautiski pazīstamus mūziķus, kas līdz šim vēl nekad nav uzstājušies Latvijā, kā arī Latvijā vēl nebijušas programmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti