Rīta Panorāma

Intervija ar Kasparu Ādamsonu

Rīta Panorāma

Intervija ar Aldoni Vrubļevski

Koncerts "Laimes hormons"

Jaunās mūzikas dienas kulminēs «Laimes hormonos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdien, 21.martā, plkst.19 Lielajā ģildē notiks festivāla "Latvijas jaunās mūzikas dienas" kulminācijas koncerts "Laimes hormoni". Koncertā piedalīsies čellists Ēriks Kiršfelds, Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un diriģents Kaspars Ādamsons, kuru izpildījumā pirmatskaņojumu piedzīvos latviešu komponistu Georga Pelēča, Indras Rišes un Pētera Butāna jaunākie skaņdarbi. 

Komponistu savienības vadītāja Dace Bluķe šo koncertu sauc par festivāla centrālo notikumu. Raidījumam “Kultūras Rondo” viņa stāsta, ka īpašs šis koncerts ir ne tikai tādēļ, ka būs iespējams noklausīties šobrīd aktīvo latviešu komponistu darbu pirmatskaņojumus, bet arī tādēļ, ka daudziem jau pazīstamais koru diriģents Kaspars Ādamsons tajā debitēs pie simfoniskā orķestra diriģenta pults. Bluķe atzīst, ka šāda debija ir nopietns pārbaudījums diriģentam.

Programmā paredzēti trīs jaundarbi: Georga Pelēča "Koncerts simfoniskajam orķestrim Endorphin Music", Indras Rišes "Koncerts čellam un orķestrim" un Pētera Butāna opuss "Zvaigznes un ūdeņi" stāstniekam, korim un simfoniskajam orķestrim. 

Indra Riše savam skaņdarbam, kurā solo spēlēs Lielās mūzikas balvas ieguvējs Ēriks Kiršfelds, smēlusies iedvesmu brīnišķīgā latgaliešu dzejnieka Valentīna Lukašēviča dzejolī, kurā debesu valstība solīta arī tiem, kuri nepārstrādājušies guļ zālītē un veras mākoņos, savukārt Pētera Butāna vērienīgais opuss tapis sadarbībā ar dzejnieku un tulkotāju Sergeju Moreino.

Citu "Latvijas jaunās mūzikas dienu” paradzēto notikumu laikā līdzās latviešu komponistu mūzikai izskanēs arī poļu komponistu skaņdarbi. Sadarbībā ar Latvijas Mūzikas informācijas centru, 26.martā Spīķeru koncertzālē notiks koncerts "Festivāla ciemiņi". Koncertā piedalīsies čellists Kiršfelds, pianiste Herta Hansena un poļu laikmetīgās mūzikas duets "TWOgether Duo" – čelliste Magdalēna Bajanoviča un akordeonists Macejs Frackevičs. Kā pastāstīja Latvijas Mūzikas informācijas centra direktore Ināra Jakubone, koncertā skanēs Hannas Kulenti, Pjotra Tabakerņika, Rafala Jaņaka, Aleksandra Novaka, Matiasa Pinčera, Maijas Einfeldes un Annas Veismanes skaņdarbi.

Kā vēl nebijis projekts šogad izveidojusies sadarbība arī ar Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestri, kura izpildījumā 27.martā Rīgas Stradiņa universitātes aulā varēs dzirdēt Latvijas komponistu skaņdarbus pūtēju orķestrim. 

Jaunās mūzikas dienas 3.aprīlī noslēgs koncerts “Veltījums Rīgai” Valsts akadēmiskā kora “Latvija” izpildījumā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti