Pa ceļam ar Klasiku

Jubilārs Ziedonis, trioletas un mūzika

Pa ceļam ar Klasiku

Kontrabasists Gunārs Upatnieks: Ar savu dzīvi un profesiju esmu ļoti apmierināts

Tu jau zini Kur! jeb "Sansusī" ver vaļā Rīgas māju!

Jaunajā koncertvietā Rīgā «Sansusī» sola īpašus iestudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Operas solista Armanda Siliņa rīkotais alternatīvais kamermūzikas festivāls "Sansusī" savā piektajā pastāvēšanas gadā klausītājiem sarūpējis brīnumjauku dāvanu: 27. aprīlī tas rīko sālsmaizes pasākumu, atklājot "Sansusī" Rīgas filiāli ar asprātīgu un daudznozīmīgu nosaukumu "Tu jau zini Kur!"

"Jau kopš decembra esam iekļāvušies radošajā kvartālā Tallinas ielā 10, kur ar laiku piepulcēsies arvien vairāk radošu kompāniju – jau šobrīd te ir "Totaldobže", no 20. aprīļa skatāma izstāde sadarbībā ar laikmetīgās mākslas centru "Kim?", un savu lielo angāru – Rīgas mājas – vaļā vērsim arī mēs, "Sansusī" festivāls," stāsta Armands Siliņš un atzīmē, ka šī kvartāla galvenie orientieri ir Dzemdību nams, Jaunais Rīgas teātris, klubs "Piens" un K. K. fon Stricka villa.

"Tas ir Miera ielas rajons, un ieeja te ir gan no Miera, gan Tallinas ielas puses – tā ir Tallinas iela starp Miera un Cēsu ielu. Vienkārši jāsameklē tikai pagalms,” skaidro Siliņš.

Angārs ar baznīcas akustiku

Šis jau būs ceturtais festivāla "Sansusī" rīkotais pasākums Rīgā, tālab formāts nav svešs. Vienmēr tas bijis kāds angārs. Siliņš vēsta, ka Tallinas ielas angārā savulaik bijusi iekārtota sanitārā transporta bāze: "Pēc savas funkcijas tā bijusi tieši autobāze. Koncertvietās, kurās rīkojam pasākumus, vienmēr mēģinām pielāgoties konkrētajai vietai. Šajā gadījumā gan esam te ieradušies uz palikšanu, tāpēc mēģināsim angāru iekārtot vairāk pēc savas patikas. Nākotnē plānojam to veidot kā jaunu koncertvietu eksperimentālām un laikmetīgām lietām. Plānojam te rīkot regulārus "Sansusī" vakarus Rīgā – esam iecerējuši vest arī dažādas izrādes un koncertus no citām zemēm. Šī vieta kļūs par regulāru dažādu skatuves mākslas formu izrādīšanas vietu, turklāt ne tikai no "Sansusī” puses."

Festivāla saimnieks stāsta – veidojot "Sansusī" programmas Rīgā, parasti iezīmējas kāds mākslinieks, kas bijis festivālā Aknīstē vai otrādi. "Bet tā nav strikta prasība. Tas vairāk atkarīgs no tā, kā jūtam konkrētā vakara vai festivāla programmu. Ir lietas, ko speciāli iestudēsim Tallinas ielai – ir doma veidot Kristapa Pētersona operas "Mihails un Mihails spēlē šahu" jauniestudējumu."

Ja interese par festivālu "Sansusī" pat bez īpašas reklamēšanas ir milzīga un Armandam Siliņam allaž jāraizējas, vai visiem pietiks vietas, ar Rīgas angāru ir mazliet citādi: telpa ir 500 kvadrātmetru plaša un paredzēta 300–400 apmeklētājiem. "Un tas ir gana daudz – tas ir labs formāts koncertizrāžu norisēm, jo Rīgā ir visai maz zāļu ar šādu ietilpību,” bilst Siliņš.

"Lielākā problēma šobrīd ir angāra akustika, jo pagaidām šeit šalc kā baznīcā. To nākotnē risināsim.”

Tāpat rudenī Armands Siliņš sola parūpēties par apkuri un citām komunikācijām.

Platons Buravickis pianistu duelī
Platons Buravickis pianistu duelī

Pianistu kautiņi bāros un ēdienu terapija

Vaicāts par 27. aprīļa programmu, dziedātājs saka tā: "Atceroties trīs iepriekšējos vakarus, ir skaidri iezīmējies programmas mugurkauls, kā būvējam programmu. Šajā gadījumā vienmēr ir runa par dažādām skatuves mākslas formām, starp kurām ir pietiekoši lielas pauzes. Formāts izstrādājies festivāla laikā – esam sapratuši, ka starp darbiem, kas paši par sevi ir tik spēcīgi, ka varētu tikt izrādīti dažādos vakaros, vajag pauzi,” prāto Armands Siliņš un nosmaida, ka tās aizpildīt palīdzēs divi bāri un ēdieni no "Terapijas". Sadarbībā ar tiem vakaru varēsim pavadīt sešu vai septiņu stundu garumā.

Jaunajā "Sansusī" Rīgas filiāles "Tu jau zini Kur!" pirmajā pasākumā uzstāsies poļu kontrtenors Jans Jakubs Monovids un pianiste Beata Šebčika. Tāpat būs skatāms objektu teātris "Strange Death and Perfect Bodies" (work in progress) – nākotnes arheologi, kuri veido attiecības ar mūsdienu objektiem. Mentors – Deivids Džiovananza (Davide Giovanzana). Vakara gaitā būs iespēja noskatīties 2017. gada festivālā "Sansusī" notikušo Ata Jākabsona un Annas Ķirses izstādi/performanci "Dvēseles tumšā nakts" caur Toma Harjo īsfilmu. Tuvojoties pusnaktij, notiks "Pianistu kautiņi bāros" ar Agnesi Egliņu un Rihardu Plešanovu, bet pēc pusnakts būs "Divdesmit minūšu diskotēka" ar Platonu Buravicki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti