Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ata Klimoviča kara reportāžas

Tarmo Peltokoski – jaunais LNSO mākslinieciskais vadītājs

Jauna lappuse LNSO vēsturē. Izskanējis galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski inaugurācijas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nākamo lappusi savā 96 gadus ilgajā vēsturē pagājušajā nedēļā atvēra Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO). Nedēļu ilgais mēģinājumu process noslēdzās ar jaunā mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski inaugurācijas koncertu.

"Uzmanieties, šeit nāk ģēnijs!" Tā par jauno diriģēšanas zvaigzni Tarmo Peltokoski raksta starptautiskie mediji. Turpmākajās sezonās viena no viņa darbavietām būs arī Rīga, un ceļš uz Lielo ģildi kļūs par labi iemītu taciņu, lai regulāri stātos mūsu Nacionālā simfoniskā orķestra priekšā. Iepazīšanās process starp orķestri un Peltokoski tikai sākas, taču mūziķi spilgti atceras pirmo tikšanos šā gada janvārī. Emocijas bija tik spēcīgas, ka Peltokoski saņēma uzaicinājumu kļūt par LNSO māksliniecisko vadītāju.

"Man bija vajadzīgs kāds laiks, lai piekristu, ja esam pavisam godīgi. Šīs visas man ir ļoti jaunas situācijas, nav tā, ka būtu šo darījis jau ilgu laiku, tāpēc es jautāju pēc padoma saviem skolotājiem un vecākiem kolēģiem. Tad sāku plānot iespējamās koncertprogrammas, ko gribētu īstenot, un tad galu galā es piekritu," stāsta Tarmo Peltokoski.

"Šobrīd es viesojos daudzos orķestros, bet tas ir nedaudz nogurdinoši – katru nedēļu satikt desmitiem jaunu mūziķu, ko nekad iepriekš neesmu redzējis. Dažbrīd tas ir par daudz. Tas var arī nākt par labu, bet galvenokārt tas mūzikai nepalīdz. Līdz ar to galvenā diriģenta amats man ir nozīmīgs, un pirmo reizi kļūt par māksliniecisko vadītāju – tas var notikt tikai vienreiz tavā dzīvē. Tāpēc, protams, tas man ir notikums," uzsver diriģents.

Kopā atklāt jaunu mūziku, iestudēt Dmitrija Šostakoviča, Gustava Mālera, Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera opusus – tādi ir Tarmo Peltokoski plāni kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Protams, zināma vieta repertuārā būs atvēlēta arī somu mūzikai, kuru diriģents izjūt kā savu, un latviešu komponistu darbiem. Abas šīs vērtības apvienotas arī 19. novembra koncertā, kam par mājvietu izvēlēta koncertzāle "Cēsis".

Koncertā līdzās Ralfa Vona-Viljamsa un Žana Sibēliusa piektajām simfonijām skanēja arī šīs sezonas LNSO rezidences komponista Krista Auznieka darbs "Grace". Publika par jaunā diriģenta un orķestra sadarbību bija sajūsmā, veltot mūziķiem stāvovācijas un bravo saucienus. Taču vai pēc paša diriģenta domām, viss izdevās, kā plānots? Mūziķis atzīst: "Viss nekad nenotiek, kā plānots – tā ir gan laba, gan slikta ziņa. Laba, jo improvizācijas elementam ir jābūt, tieši par to ir mūzika, bet vienlaikus var notikt arī nepatīkami pārsteigumi, kā tas bija šodien ar akustiku. Es iepazīstu orķestri, viņi iepazīst mani, un redzēsim, cik ilgs laiks paies, kamēr pa īstam viens otru sapratīsim."

"Man liekas, mums būs jāpaiet kādam laikam, lai mēs atkostu to čaumalu un to ģenialitāti saredzētu, bet es domāju, ņemot vērā, ka orķestris iemīlējās no pirmā acu skatiena viņā, tad es varu teikt, ka viņš mūsu sirdis ir iekarojis," komentē arfiste, LNSO mūziķe Ieva Šablovska.

"Viņš diriģē mūziku – man liekas, ar to viss ir izteikts. Kā viņš jūt, kā viņš elpo. Viņam ir tāda impulsivitāte, tāda negaidīta, pēkšņa, kas iedod mums orķestrim tādu baigo atspērienu. Varbūt mēs līdz šim neesam tā pieraduši spēlēt, bet, es domāju, viņš grib, lai mēs spēlējam daudz impulsīvāk," spriež vijolnieks, LNSO 1. vijoļu grupas koncertmeistars Sandis Šteinbergs.

"Viņš ir vienkārši ārkārtīgi talantīgs, man nav bail, man nav žēl vārda "ģeniāls". Tā dzīvība, ko viņš dod, un tā elpa, un nekādas samākslotības, vienkārši tu tuvojies un tu ej viņam līdzi, ej, kur viņš tevi ved – tu viņam pilnīgi uzticies. Mēs, man liekas, jau šonedēļ esam ļoti, ļoti jauni, man ir  – 20 gadi noteikti. Tāpēc ka tas ir tāds baigais spēks viņā," uzsver vijolniece, LNSO 1. vijoļu grupas koncertmeistara vietniece Darja Smirnova.

Turpināt iepazīt vienam otru un atklāt jaunus apvāršņus – lai šī mūziķu vēlme piepildās. Solis tam tuvāk tiks sperts jau 10. decembrī, kad Tarmo Peltokoski mūsu orķestra priekšā stāsies atkal.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti