Jauna koncertprogramma «Pie Tavas sirds»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Pie klausītājiem nāksim ar atvērtu sirdi – kā bērni," apliecina trīs populāri dziedātāji, kuri apvienojušies kopīgai Ziemassvētku programmai „Pie Tavas sirds". Šie dziedātāji ir Evita Zālīte, Ieva Akuratere un Ingus Pētersons. Programmā viņi iekļāvuši daudzveidīgu repertuāru, kam jaunus aranžējumus veidojis Madars Kalniņš. Koncertus pa Latvijas baznīcām mūziķi aizsāks jau svētdien un kopumā uzstāsies 14 Latvijas dievnamos.

Šūberta sirsnīgā „Šūpuļdziesma" skan viena no pirmajām jaunās programmas prezentācijā, un ir ļoti interesanti dzirdēt, kā to izpilda trīs spoži mūsu dziedātāji, kuri līdz šim nekad nebija muzicējuši kopā,– Ieva Akuratere, Evita Zālīte un Ingus Pētersons. Viņus vieno tas, ka visiem ir līdzīga sajūta par Ziemassvētku būtību, un to viņi atklās arī koncertos.

Ir populāra mūzika un ir ne tik populāra. Mēs mēģinājām nobalansēt, lai katrs skaņdarbs nebūtu jau ļoti, ļoti dzirdēts. Mēs pat mazliet strīdējāmies ar meitenēm. Viņas saka – cilvēkiem taču vajag atpazīstamas melodijas, bet  man atkal likās, ka ir jāmeklē kas jauns. Rezultātā, domāju, ka ikviens klausītājs varēs atrast ko sev tuvu," programmu raksturo Ingus Pētersons.

Aranžētājs Madars Kalniņš pats būs pie klavierēm, tāpat dziedātājus pavadīs arī Ilze Grunte uz 12 stīgu ģitāras, kas arī ļoti piestāv baznīcai, jo skan mazliet līdzīgi lirai vai arfai.

Ievai Akuraterei trio sastāvā ir iespēja  atjaunot klasiskās muzicēšanas prasmes, jo savulaik Mūzikas akadēmijā viņa apguvusi vokālo mākslu. Viņa stāsta, ka Evita Zālīte un Ingus Pētersons viņu lieliski iedvesmo:

„Viņi uz mani iedarbojas pilnīgi kā balss ārsti caur zemapziņu. Es jūtu, ka mana balss sāk nākt vaļā no tā vien, ka es klausos, kā viņi dzied. Es esmu ļoti laimīga arī dziedāt brīnišķīgo klasisko mūziku. Tajās senatnīgajās dziesmās vēl ir tā nezaudētā brīnuma spēks, kad cilvēks vēl bija daudz tuvāk visam. Nebija pa vidu tik daudz tehnikas, interneta, pasaules apceļošanas. Tad cilvēkiem daba un Dievs bija tuvāk. Un caur šīm  mūzikas skaņām nāk tas sakrālais, svētais, svinīgais un uzreiz aizplūst pie klausītāja".

Evita Zālīte Latvijas baznīcās Ziemassvētku koncertus sniedz jau trīs gadus, un tie viņai vienmēr arī pašai uzdāvina skaistākās svētku sajūtas. Visīpašāko notikumu viņa piedzīvoja pērn pirmajos Ziemassvētkos Ogres katoļu baznīcā. Kad viņa kopā ar Valtu Pūci tur ieradās, visa Ogre bija palikusi bez elektrības, arī pie baznīcas valdīja akla tumsa, taču iekšpusē – cilvēku un sveču gaismas pārpilnība:

„Mēs, piebraucot pie baznīcas, sapratām, ka ir gandrīz neiespējami tur muzicēt, jo ir pilnīga tumsa, un instrumentus arī nav iespējams pieslēgt. Bet tad es sapratu, ka tieši šis tomēr ir īstais brīdis, kad piedzīvot katram savus Ziemassvētkus. Tādiem, kādi mēs esam – bez elektrības, bez mirdzošām elektriskām zvaigznēm. Mēs tā kā Betlēmē – ar svecēm, ar balsīm, kādas no Dieva dotas. Mēs visi bijām tik laimīgi! Un baznīca bija pilna, jo es pieņemu, ka tā tumsa bija cilvēkus uz baznīcu tādā izmisumā arī atvedusi. Bet man tā bija pilnīgi jauna atklāsme, tāds Gara pieskāriens.

Es novēlu pirms Ziemassvētkiem cilvēkiem, pirmkārt, apstāties. Klāt dvēselei baltu galdu, lai Dieva rokas liek tur to, kas katram ir nepieciešams šajā tumšajā laikā".

Jaunā koncertprogramma „Pie Tavas sirds", kurā apvienojušies Ieva Akuratere, Evita Zalīte un Ingus Pētersons, pirmo reizi izskanēs svētdien 8. decembrī Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā. Kopumā to varēs dzirdēt 14 baznīcās visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti