Nošu atslēga

Par dziedošo aktieri Arni Līcīti un grupu „EGO”. Ģitārists, pedagogs Olafs Štāls

Nošu atslēga

Talsu "Toņa" noteicēja - dziedātāja, Kandavas k/n direktore Kristīne Broka-Meļķe

Nevis "Iveta un Roberts", bet „Eridana”: „Mums labi saskan balsis”!

Jātic savai vērtībai – par darbību grupā «Eridana» stāsta mūziķi Iveta Baumane un Roberts Pētersons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Mūsu projektā darbojoties, man patīk, ka ir tas otrs cilvēks ar savu viedokli, kas lauž manu skatījumu. Jo būtībā tā sava pasaule visu laiku ir jālauž, lai tu redzētu kaut ko tālāk, tāpēc tā sadarbība starp mūziķiem ir ļoti vajadzīga, pat ja tas dažkārt ir grūti. Tas rada jaunu mūziku un jaunas idejas,” stāsta Roberts Pētersons, kas kopā ar dziedātāju Ivetu Baumani darbojas grupā "Eridana".

Mūziķi Iveta Baumane un Roberts Pētersons, kuri veido grupu "Eridana", ir vieni no retajiem paliekošajiem duetiem Latvijas mūzikā. Abi dzied, spēlē mūzikas instrumentus, rada paši savas dziesmas. Duets izveidojies jau pirms vairākiem gadiem, taču oficiāli sākums ir 2018. gadā. Pandēmija grupai "Eridana" nav šķērslis – klusums koncertdarbībā viņiem bijis pavisam neliels, jo pērnajā decembrī notika samērā daudz Ziemassvētku noskaņas koncertu. 

Pats grupas "Eridana" nosaukums var šķist neparasts, taču Iveta Baumane stāsta, ka šis vārds viņai ir bijis visu laiku acu priekšā, jo viņas vecāku mājas pagalmā ir akmens ar tieši šādu nosaukumu: "Tur ir vēsturisks stāsts – to vārdu iedeva manas mammas māsa. Stāsts ir par to, ka senos laikos tā ir saukta Daugava.

Kad senie grieķi ir pie mums braukuši, pēc tam mājās stāstījuši, ka tur ir skaistas meitenes, ka tur ir jūra, dzintari, upe, kuru sauc Eridana. Un vēsturnieki uzskata, ka tieši ar to viņi ir domājuši mūsu Daugavu."

Roberts Pētersons pirmo reizi uz lielās popmūzikas skatuves kāpa 2010. gada "Muzikālās bankas" noslēgumā ar dziesmu "Uz mājām". 2014. gadā Roberts Pētersons izdeva savu pirmo solo albumu "Apturēts laiks" ar paša sacerētām dziesmām. Mūzikas akadēmijā viņš ir ieguvis skaņu režisora bakalaura grādu. Apjausma, ka var komponēt pats, kādreizējam ansambļa "Jūras akmentiņi" dalībniekam nāca ar pirmajiem solo ierakstiem. "Mūzika no bērna kājas ir manī iekšā. Mamma aizsūtīja uz "Jūras akmentiņiem", vēlāk mūzikas skola, ģitāru gāju mācīties, vēlāk arī vokālu.

Bija pašsaprotami, ka mūzika ir un ka es esmu tajā. Tas ir loģisks iznākums, ka vēl joprojām ar to nodarbojos,"

stāsta mūziķis.

Savukārt aizkrauklieti Ivetu Baumani varēja iepazīt kā Baumaņu ģimenes dalībnieci šovā "Dziedošās ģimenes" 2012. gadā, taču jau pirms tam viņa guvusi būtisku muzikālo pieredzi.

"Man arī mūzika jau kopš bērnības ir pašsaprotama lieta – tētis bija muzikants, pašmācības ceļā apguvis dažādu instrumentu spēli. Loģiski, arī man likās, ka jāiet uz mūzikas skolu, jāmācās spēlēt un dziedāt. Beidzu vijoles klasi, tālāk jau gadu gaitā uzkrātā pieredze. Dziedāju, sākot ar ģimeni, tad Gunāra Kalniņa gospelkorī. Pateicoties Gunāram, tālāk esmu nonākusi dziedāt pie Dona, Normunda Rutuļa, Viktora Lapčenoka pat līdz Dailes teātrim," norāda Iveta Baumane. 

Ivetas Baumanes un Roberta Pētersona iepazīšanās notika projektā "EletroFolk" – Aināra Majora dibinātā pasaules mūzikas apvienībā. Kad iestājās pauze koncertdarbībā, abi nolēma apvienoties Ziemassvētku akustiskajā koncertā. Pirmā kopīgā dziesma "Kad satiksimies" tapa nenojaušot, ka duetam būs ilgs un muzikāli ražīgs turpinājums. Dziesmas abi mūziķi sacer kopā – pārsvarā tā ir Roberta Pētersona mūzika, Ivetas Baumanes teksti, bet ir arī otrādi. Lomas šajā ziņā nav strikti sadalītas.

"Dažreiz man dziesmu teksti atnāk naktī, tad ceļos augšā un rakstu ātri telefonā, jo no rīta es jau vairs neatceros. Dažreiz mums dziesma rodas kopā darba procesā, Roberts kaut ko strinkšķina, man ir teksts, un sāku dziedāt.

Mēs eksperimentējam," stāsta Iveta Baumane. 

Grupa "Eridana" pašlaik koncentrējas uz savu debijas albumu, katru dienu strādājot pie jaunas mūzikas. Viņi cer, ka albums pavasarī nonāks pie klausītājiem. Roberts Pētersons atzīst, ka, protams, labi ir tiekties pēc ārzemju skaņas, bet viņš norāda, ka pēdējos gados popmūzikā var novērot, ka latvieši ir sapratuši, ka var radīt mūziku ārzemju kvalitātē savā valodā. Tas ir arī viens no grupas "Eridana" nerakstītajiem likumiem – radīt mūziku saviem cilvēkiem, dziedot latviski.

"Jātic savai vērtībai, kas mēs esam. Bet mums ir arī mērķi kāpt uz lielākām skatuvēm, uzrunājot plašāku auditoriju," izsakās Iveta Baumane.

Abiem mūziķiem strādāt kopā noteikti ir izaicinājums, bet labā nozīmē. "Mūsu projektā darbojoties man patīk, ka ir tas otrs cilvēks ar savu viedokli, kas lauž manu skatījumu. Jo būtībā tā sava pasaule visu laiku ir jālauž, lai tu redzētu kaut ko tālāk. Bet, ja tu tikai ieciklējies uz to, ko tu vari redzēt, tu nemaz tik daudz nevari ieraudzīt. 

Tāpēc tā sadarbība starp mūziķiem ir ļoti vajadzīga, pat ja tas ir grūti un ja ir jāpielauž sevi pašu pārkāpt saviem rāmīšiem pāri. Tas rada jaunu mūziku un jaunas idejas, ko viens pats tu nekad nesarakstītu," norāda Roberts Pētersons. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti