Jānis Lūsēns 60. jubileju sagaida ar bagātīgu programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Savā mūzikā es radu tādu pasauli, kādā gribētu dzīvot – saka komponists Jānis Lūsēns, kuram pēc mēneša, 7. aprīlī, apritēs 60. gadskārta. Jubileju viņš sagaida ar bagātīgu programmu. Tikko klajā nākusi Ingunas Baueres grāmata “Jānis Lūsēns Trešais”, pēc divām nedēļām sāksies vērienīgi viņa jubilejas koncerti Rīgā, Rēzeknē un Liepājā, kā arī iznāks viņa populārāko dziesmu izlase jaunā skanējumā.

Jāņa Lūsēna populārā dziesma “Ir daudz pie debesīm zvaigžņu”, ko jaunā versijā iedziedājis Zvaigžņu koris, būs viena no Lūsēna jubilejas albumā iekļautajām dziesmām līdzās citiem hitiem – visiem jaunos aranžējumos un interpretācijās.

Jāņa Lūsēna populārāko dziesmu izlase jaunā skanējumā klajā nāks neilgi pirms jubilejas koncertiem, kas sāksies 23. martā. Bet jau šonedēļ klajā nāca jubilāram veltītā Ingunas Baueres grāmata “Jānis Lūsēns Trešais”.

Komponists ir tiešām trešais Jānis Lūsēns pēc kārtas savā dzimtā, ko turpina viņa dēls Jānis Lūsēns ceturtais. Inguna Bauere atzīst, ka jubilāra personību un arī grāmatas saturu savā ziņā labi atklāj uz vāka redzamais Artūra Kondrāta foto – Jānis Lūsēns ar augšup pavērstām plaukstām un skatienu.

“Viņam ļoti veiksmīgi ir izdevies paņemt tieši šo mirkli, ka Jānis ir tā kā ar debesīm un zemi sazemēts. Un šīs te skaistās pianista rokas… Un šī viņa būtība – viņa dvēselē, viņa acīs – visā tajā staro. Ļoti, ļoti veiksmīga fotogrāfija, un paldies, ka bija iespēja izmantot to uz vāka,” teic Bauere.

Grāmatā slāni pa slānim Inguna Bauere centusies lobīt, kas tad īsti slēpjas aiz ārēji citkārt visai skarbā, robustā un atturīgā Jāņa Lūsēna tēla.

“Kad tu redzi to cilvēku, kurš ir reizēm tāds kā dusmīgs, tāds kā nīgrs un kuram ir savs tāds melnīgais humoriņš… Bet tajā pašā laikā, klausoties mūziku, tu jūti – cik ļoti daudz viņā ir mīlestības un sirds siltuma, kuru viņš gatavs dāvāt, atverot savu sirdi. Viņš tik ļoti mīl savu māmiņu, viņš tik ļoti mīl savus tuvākos!” stāsta grāmatas autore.

Ance Krauze būs viena no ļoti kuplā mūziķu pulka, kas piedalīsies Jāņa Lūsēna jubilejas koncertos. Viņa uzskata Lūsēnu par vienu no spilgtākajiem mūsdienu komponistiem, kurš ir vienmēr mūzikas meklējumos kopš savas agrās jaunības, un tas vēl aizvien nav apstājies.

“Man tas ļoti Jānī patīk. Visas viņa melodijas ir lipīgas, tā ir mūzika, kas ļoti paliek prātā, ko var dungot, bet kas arī ir dziļa,” atzīst dziedātāja.

Uģis Roze arī būs viens no koncerta dalībniekiem – viņš Jāni Lūsēnu raksturo kā īstenu romantiķi, kuram piemīt spēja atrast ļoti skaistu un dziļi saturīgi dzeju un to vēl ar savu mūziku pastiprināt, un tādējādi viņa dziesmas nenoveco.

“Īsta mūzika nevar novecot. Kā mēs redzam pēc Jāņa daiļrades, tad dziesmas, ko dziedāja 80. gados, šobrīd ir tikpat aktuālas. Tā kā Jānim piemīt īpašība – atrast to dzejas un mūzikas pulsu vienlaicīgi,”

ir pārliecināts Uģis Roze.

Viena no ciešākajām sadarbībām daudzu gadu garumā Jānim Lūsēnam ir ar Zigfrīdu Muktupāvelu, kurš Jāni raksturo kā dzīvē sarežģītu personību, kurš savu īsto būtību atklāj tikai mūzikā.

“Ja gribat atrast par Jāni Lūsēnu īsto, vienīgo patiesību, tad ir vērts klausīties viņa mūziku.

To es diezgan droši varu apgalvot. Kad Jānis Lūsēns spēlē, komponē, tad viņš ir tāds, kāds viņš ir,” teic Muktupāvels. Zigfrīda teikto par ļoti precīzu atzīst arī pats jubilārs: “Redziet, tā mākslas pasaule jau ir tā īstā, kur es dzīvojos. Tur nav nekādu robežu, un tur tu radi to pasauli tādu, kādā tu gribētu dzīvot. Un tad tevī parādās tā īstā daba, un tā nav sadzīve, tas ir pilnīgi kas cits.”

Jubilejas koncertos piedalīsies arī Igo, Kristīne Zadovska, Marija Naumova, Aija Andrejeva, Ingus Pētersons, Andris Ērglis un vēl ļoti daudzi citi mūziķi. Jubilejas koncertu kulminācija būs 7. aprīlī, kad tieši Jāņa Lūsēna 60. dzimšanas dienā koncerts notiks Liepājas Olimpiskajā centrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti