Jānis Liepiņš iepazīstina ar jauno simfonisko orķestri «DD»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdien, 13.decembrī, Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā notiks jauna simfoniskā orķestra „DD" debijas koncerts „Pieci", kurā skanēs piecu jauno komponistu skaņdarbu pirmatskaņojumi. Pie DD simfoniskā orķestra diriģenta pults būs Jānis Liepiņš.

„Šos visus mūziķus var sastapt Mūzikas akadēmijas gaiteņos un Mūzikas akadēmijas studentu orķestrī, bet ar šādu nosaukumu un šādā komplektācijā tas šim orķestrim ir pirmais koncerts," stāsta diriģents Jānis Liepiņš.

„DD" orķestra nosaukums radies no vārdiem „draugi" un „domubiedri". Simfonisko orķestri veido 46 jauni, topošie profesionālie mūziķi. Entuziasms un vēlēšanās pašiem radīt bija orķestra dibināšanas pamatā.

„Pilns divkāršais sastāvs ar papildinājumiem," norāda diriģents, stāstot, ka jau labu laiku atpakaļ radusies vēlēšanās nospēlēt koncertu entuziasma un prieka pēc.

Es sapratu, ka tā niša, uz kuru mēs varētu tēmēt, ir jaunie komponisti, kuri vēl paši ir studenti vai nupat kā beiguši bakalaura studijas kompozīcijā. Lai viņiem arī ir tā iespēja komponēt orķestrim, jo ne tik bieži jaunajiem komponistiem šāda iespēja ir. Un visi ļoti atsaucīgi un aizrautīgi iesaistījās šajā procesā," atklāj Jānis Liepiņš.

Koncertā skanēs piecu komponistu - Santas Zaķes, Jāņa Ķirša, Armanda Aleksandraviča, Platona Buravicka, Jēkaba Jančevska skaņdsarbi orķestrim.

Jēkabs Jančevskis atklāj, ka brīdi šaubījies, vai pieņemt vilinošo piedāvājumu rakstīt skaņdarbu orķestrim, jo jaunais komponists bija stingri nolēmis pie orķestrim domātiem skaņdarbiem ķerties pēc bakalaura programmas pabeigšanas. Tomēr Jančevskis, pieņemot piedāvājumu, nolēmis mēģināt izprast, ko nozīmē orķestris kā vienība. Tagad komponists atzīst - būtu nedaudz vairāk laika bijis, noteikti paeksperimentētu vēl.

Savukārt diriģents Jānis Liepiņš sākumā satraucies, vai jaunie komponisti nerakstīs avangardu un jauno mūziku žanriskā izteiksmē.

"Bet tā nemaz nav. Visa mūzika šajā koncertā būs tonāla, harmoniska un labskanīga. Ir tikai atsevišķi elementi, kas liecina, ka tas ir mūsdienīgs skaņdarbs, bet pamatā tas ir plašai auditorijai pieejams un saprotams," skaidro diriģents.

Koncerts klausītājiem tiek dāvāts bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti