Kultūras ziņas

Jauna ģimenes filma – "Vecā dārza noslēpums"

Kultūras ziņas

Paziņoti Pirmās Dejas balvas pretendenti

Jānis Bukums: rokmūzika ir Latvijas "Nokia"

Jānis Bukums: Rokmūzika ir Latvijas «Nokia»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pagājušā gadsimta 90. gados, kad arvien skaļāk sevi pieteica elektroniskā mūzika, izskanēja minējumi par rokmūzikas drīzo nāvi, tomēr laiks ir pierādījis, ka tās bijušas pārspīlētas prognozes. Šis mūzikas žanrs turpina kūsāt - arī mūsu platuma grādos. Pirms diviem gadiem nodibināta Latvijas Rokmūzikas asociācija, un trešdien atklāts jau otrais rokmūzikas koncertu cikls “Latvijas skaņas”. Tā rīkotāji uzskata, ka šādā veidā iespējams pavēstīt, ka rokmūzika mums ir liela vērtība jeb mūsu “Nokia”.  

Rokmūzika ir cilvēka izpausme, kas balstās uz instinktiem. Ja šī pamata nav, to klausīties nav interesanti. Un Latvijā šis mūzikas žanrs nebūt nav jāsteidz apbērēt – šī gada rokmūzikas cikla “Latvijas skaņas” atklāšanā apgalvoja mūzikas žurnālists Uldis Rudaks. Tā kā kultūras pils “Ziemeļblāzma” Kamerzāle šim notikumam kļuva par šauru, pērn aizsāktā tradīcija šogad turpinās jau Lielajā zālē.

“Rokmūzika dzīvo, un es zinu ļoti daudz rokgrupu Latvijā, kas spēlē, un spēlē ļoti labi. Spēlē interesantu mūziku, un neviens nemirst. Neviens arī nav jāglābj, jo neviens nav tik vārgs, ka būtu jāliek invalīda ratiņos vai uz gultas un jāpumpē zāles, lai uzturētu pie dzīvības, jo dzīvības enerģijas ir pārpārēm un vēl plūst pāri malām,” stāstīja Rudaks.

Četru koncertu cikls esot iespēja klausītājiem pastāstīt, kas patlaban rokmūzikā notiek, un stāstāmā esot patiesi daudz. Viena no šī gada cikla no atklājējām ir Latvijas Rokmūzikas asociācijas dibinātāja un koncertu sērijas idejas autora Jāņa Bukuma grupa.

“Es gribu, lai Latvija un galvenokārt mūsu kungi augšā redzētu to, ka

mums ir “Nokia” - mums ir eksporta prece ar augstu pievienoto vērtību, kur nav jāliek iekšā ne valsts nauda, nekas, tur vīri paši visu izdarīs.

Mums ir ārkārtīgi daudz jaunu, talantīgu muzikantu. Mums ir grupas (“Skyforger), kam ir kontrakti ar lielām ierakstu kompānijām, grupas, kas braukā pa Skandināviju - kā “Bloody Heels”, un neviens to nezina. Šobrīd mēs pat neesam nodefinēti - mēs neeksistējam, jo diemžēl Kultūras ministrija uzskata, ka akadēmiskā mūzika ir mūzika, džezs ir izcīnījis savu vietu, un viss pārējais ir mūsdienu populārā ritmiskā mūzika,” stāstīja Bukums.

Vēl skatītājiem uz kultūras pils “Ziemeļblāzma” lielās skatuves bija iespēja vaigu vaigā redzēt apvienību “Rusted Wheel”, kas uzstājās sev neierastā - akustiskā formātā. 

“Rokmūzika ir diezgan sociāla parādība un, manuprāt, mūsdienās tā mūzika ir ļoti egoistiska palikusi, es mēģināšu pie albuma, pie kura mēs strādājam, rakstīt vairāk tādu sociālu - par to, kas tiešām apkārt notiek. Ne tikai par to, kā es jūtos un kādas bijušas manas attiecības. Par karu, cilvēkiem, situācijām, domāšanu,” stāstīja grupas līderis Artūrs Strauts.

Un akustiskā sēdkoncertā klausītāju rindās bija gan mazi bērni, gan arī dzīvi vairāk pieredzējušie.
 
“Kad atnāk uz šādiem koncertiem, tad ir skaidrs, ka viss notiek – ir enerģiski, forši, ļoti uzmundrinoši, un publika pavelkas un ceļas kājās pat tad, ja tās grupas varbūt nav plaši pazīstamas,” sajūtās dalījās koncerta apmeklētāja Mairita.

“Mūsdienās viss skan ļoti labi, jo ir beigušies tie laiki, kad mūziķi nevarēja dabūt instrumentus, iespējas iemācīties spēlēt - tagad to visu var izdarīt, ja tiešām gribas. Mūsdienās vairs pat nevar atrast tādas grupas, kuras spēlē ļoti slikti. Spēlē labi visas grupas, jautājums - cik tas ir interesanti,” skaidroja mūzikas žurnālists Rudaks.

Nākamais rokmūzikas cikla “Latvijas skaņas” koncerts iecerēts jau daudz siltākā gadalaikā kultūras pils “Ziemeļblāzma” dārzā. Mākslinieki, kas pasākumā uzstāsies, pagaidām tiek turēti noslēpumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti