Rīta Panorāma

Intervijā ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar Jāni Strazdu un Andri Ērgli

Jāņa Strazda un Jāņa Petera albums «Lins» - par īstumu un patiesīgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvietis ir kā lina audums – raupjš, izturīgs un pamatīgs – tā uzskata komponists Jānis Strazds. „Lins” – šādu nosaukumu viņš izvēlējies arī savam mūzikas albumam, kurā apkopotas dziesmas ar Jāņa Petera jaunāko dzeju. Jau vēstīts, ka 14. oktobrī plkst. 19 kultūras pilī „Ziemeļblāzma” notiks albuma ieskandināšanas koncerts, kurā līdzās autoriem piedalīsies dziedātāji - Ance Krauze un Andris Ērglis, Liepājas koris „Laiks” un vēl citi mūziķi.

Albumu „Lins” caurauž tā autoru šī brīža sajūta par Latviju, skumjas un smeldze tajā savijas ar cerību un sava spēka apjautu, bet pāri visam dominējošā sajūta ir mīlestība.

Jāņa Strazda sadarbība ar Meistaru, kā viņš dēvē Jāni Peteru, aizsākās pirms pieciem gadiem, kad viņš sakomponēja dziesmu „Lūgums” ar Petera vārdiem. Dziesma kļuva iemīļota, īpaši koru vidū, arī dzejnieks to novērtēja, un Jānis Strazds bija ļoti saviļņots, kad pēc kāda laika no Jāņa Petera saņēma jau pamudinājumu lielākam darbam:

"Man liels prieks, gods un pārsteigums, ka meistars man pa pastu atsūtīja savus jaunos, tobrīd nepublicētos dzejoļus, kuros es iegrimu, bet tā patiesībā bija ļoti skarba - reālistiska dzeja par latviešiem un šī brīža Latviju ar visu akmeņu maisu, ko mēs nesam," stāsta Jānis Strazds.

"Dažbrīd vēl varētu pa kādam akmenim izmest, bet mēs to nedarām, un visa bagāža - pāridarījuma sajūta, nespēja piedot un kaut kādas lietas pārvērtēt vai mācīties no savām kļūdām - mani tas ļoti uzrunāja. Man likās, ka ir īstais brīdis rakstīt šādas dziesmas - ne izklaidei domātas, bet, lai cilvēkiem būtu vēlreiz iespēja pārdomāt un paskatīties uz latviešiem un Latviju no malas," turpina komponists.

Albumu veido 10 dziesmas un septiņi jauni Jāņa Petera dzejoļi paša autora lasījumā. Pats Jānis Peters atzīst, ka šī dzeja, ko piedāvājis komponistam, nav viegli pakļāvīga mūzikai, bet Jānim tās kodolu izdevies sajust precīzi, tāpat kā ļoti trāpīgs ir Jāņa Strazda albumam dotais nosaukums „Lins”:

"Un to linu, kad viņš man lika to priekšā saukt visu disku, tad man aizrāvās elpa, jo lins manuprāt ir pret sintētiku, bet ne pret kreklu un dvieli. Pret sintētiskām jūtām, pret sintētisku mīlestību, pret neīstumu. Kas var dabiskāks mūsu tautai kā lins," uzsver Jānis Peters. "Manuprāt Jānim [Strazdam] mūzika ir iznākusi tieši par īstumu, patiesīgumu. Man tas ļoti patīk."

Albumu „Lins” ieskaņojuši dziedātāji Ance Krauze un Andris Ērglis, Liepājas jauktais koris „Laiks”, koklētāja Laima Jansone un vēl citi mūziķi, teju viss sastāvs piedalīsies arī albuma ieskandināšanas koncertā, kas notiks rītvakar kultūras pilī „Ziemeļblāzma”:

Albuma „Lins” ieskandināšanas koncerts notiks trešdien kultūras pilī „Ziemeļblāzma”, pats albums jau nācis klajā, bet tuvākajā laikā tiks izdota arī cikla „Lins” nošu grāmata – dziesmas solistiem un jauktajam korim ar klavieru pavadījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti