Jāņa Cimzes 200.gadskārtā radio «Klasika» skanēs īpašas pārraides

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien, 3 jūlijā, skolotājam un pirmajam Vidzemes draudzes skolotāju semināra direktoram, latviešu koru kustības un profesionālās mūzikas pamatlicējam, tautas dziesmu vācējam un harmonizētājam Jānim Cimzem (1814-1881) apritēs 200.gadskārta, kas iekļauta UNESCO 2014.gada starptautiski nozīmīgo piemiņas dienu kalendārā. Latvijas Radio 3 "Klasika" 3.jūliju izsludina par Cimzes dienu, ik stundu ieskandinot ar Jāņa Cimzes tautas melodiju apdarēm, kā arī programmā iekļaujot īpašus raidījumus.

3.jūlijā plkst. 12 "Klasikas" ēterā būs Rūtas Paulas gatavotais speciālizlaidums par Jāņa Cimzes 200.jubilejas svētkiem 31.maijā Valkā.

Klausītāji neklātienē varēs paviesoties gan emocionālajā piemiņas brīdī Cimzes atdusas vietā, gan latviešu un igauņu krāšņajā sadziedāšanās svētku koncertā "Cimzes kods", bet par kompozīciju konkursa "Jaunā dziesmu rota" finālu savas domas izteiks žūrijas vadītāja Selga Mence, muzikologs Arvīds Bomiks un diriģente Māra Marnauza, kuras vadītā kora "Fortius" sniegumā Valkā izskanēja četras dziesmas, tostarp Andra Sējāna apdare sieviešu korim "Saulīt' vēlu vakarā'i", kas konkursā ieguva pirmo vietu.

Rūta Paula iztaujās arī vienu no svētku iniciatoriem - diriģentu, Cimzes pētnieku un viņa personības kvēlo aizstāvi Jāni Erenštreitu, koncerta "Cimzes kods" māksliniecisko vadītāju Jāni Petrovski, Valkas novada kultūrpasākumu organizētāju Līgu Lāni, Valkas novada domes priekšsēdētāju Ventu Armandu Kraukli un Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāju Undu Ozoliņu. Tāpat būs intervija ar igauņu komponistu Renē Esperi, kura veltījums Jāņa Cimzes piemiņai - oratorija "Ante lucem" ("Pirms gaismas") - koncertā "Cimzes kods" piedzīvoja pasaules pirmatskaņojumu.

3.jūlijā plkst. 21.10 Gita Lancere mudinās ielūkoties Jāņa Cimzes Vidzemes skolotāju semināra audzēkņu vērtīgajā ieguldījumā.

Vidzemes draudžu skolotāju seminārs bija Vidzemes bruņniecības uzturēta mācību iestāde Valmierā (1839-1849), vēlāk Valkā (1849-1890). Semināra pamatuzdevums bija sagatavot skolotājus Vidzemes guberņas draudžu skolu vajadzībām. Semināru no 1839.gada līdz 1881.gadam vadīja Jānis Cimze, un pilnu mācību kursu tajā pabeidza 479 audzēkņi.

Raidījumā tiks meklētas atbildes uz to, kāds bijis Cimzes audzēkņu - dzejnieka Ausekļa, komponistu Dāvida Cimzes, Baumaņu Kārļa, Aleksandra Kunileida (Igaunija), mūziķa Aleksandra Letes (Igaunija) un citu censoņu ieguldījums ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas kultūrvēsturē, un kā šo vīru iedibinātās tradīcijas tiek godātas šodien.

3.jūlijā plkst. 21.50 "Klasikas" skanēs jauktā kora "Sōla" un diriģenta Kaspara Ādamsona izauklētā albuma "Jānis Cimze. 200" ieraksti.

Mūzikas izdevniecībā "Mints Music" tapušais albums klajā nāca tieši 31.maijā - dienā, kad Valkā notika Jāņa Cimzes jubilejas svinības. Albuma kodolu veido cikls "Cimzes stunda", kam tekstu pēc Jāņa Erenštreita un Kaspara Ādamsona lūguma rakstījis dzejnieks Jānis Peters, bet trīs latviešu komponisti - Mārtiņš Brauns, Selga Mence un Raimonds Pauls - atbilstoši savam rokrakstam un kora redzējumam izveidojuši veiksmīgus, ērti dziedamus skaņdarbus. Pasaules pirmatskaņojumu šis cikls piedzīvoja koncertā "Cimzes kods". Albumā iekļautas arī skanīgākās un daiļākās Jāņa Cimzes dziesmas - tautasdziesmu apdares un līgo dziesmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti