Kultūras ziņas

Marka Rotko centrs nomainījis ekspozīciju

Kultūras ziņas

Top Artas un Floriana Arnicānu dueta albums

Izsludina II Jāņa Zābera vokālistu konkursu

Izsludināts otrais Starptautiskais Jāņa Zābera vokālistu konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirms diviem gadiem Latvijas akadēmiskās mūzikas vidē sevi pieteica Starptautiskais Jāņa Zābera vokālistu konkurss. Tas tika iedibināts, lai studējoši un jau diplomēti dziedātāji sevi pierādītu augstā profesionālā līmenī un tiektos pēc Zābera cienīgiem sasniegumiem. Šoruden konkurss notiks otro reizi, un 27. aprīlī ir sākusies tā dalībnieku reģistrācija.

20. gadsimta izcilā latviešu dziedātāja Jāņa Zābera balss ir skanējusi “La Scala” Itālijā, Lielajā teātrī Maskavā, Marijas operteātrī Sanktpēterburgā un citos ievērojamos pasaules opernamos. Arī viņa vārdā nosauktais starptautiskais vokālistu konkurss aicina talantīgus jauniešus no visas pasaules gūt ne mazāk ievērojamus panākumus.

Jāņa Zābera vokālistu konkursa mākslinieciskais vadītājs Edgars Kramiņš stāsta: “Pirmais konkurss pagāja ļoti labi, ļoti augstā līmenī. Horvātu dziedātāja, kas ieguva pirmo vietu, arī pateica: “Šis ir grūtākais konkurss manā mūžā.””

Pirmajā konkursā uzvaras laurus plūca horvātiešu dziedātāja Tanja Ruždjaka. Bet pavisam tajā piedalījās 24 dalībnieki. Kā teikts konkursa nolikumā, tie var būt mūzikas un augstskolu studenti, kā arī to absolventi vecumā no 10 līdz 35 gadiem. Dalībnieku pamatuzdevums ir atskaņot dziesmas, kuras bijušas daļa no Zābera muzikālās biogrāfijas.

To, ka vokālistiem programma ir sarežģīta, nenoliedz neviens. Tomēr tā ir izdziedama pat gados jaunākajiem dalībniekiem. Par to ir pārliecināta arī Vika Vogina, kura jau ir sākusi gatavoties šī gada konkursam.

Viņa atzīmē: “Tā grūtības pakāpe, ko tu sev uzstādi – kad tu to izdarīsi, pat ja tu neuzvarēsi, būs gandarījums, ka tu to paveici.”

Vika Vogina dziedāšanas meistarību šobrīd apgūst Vokālajā akadēmijā. Ik gadu dziedāšanu tajā mācās vairāk nekā 40 studentu, un šogad mācību iestāde atzīmē piecu gadu jubileju.

Jāņa Zābera vokālistu konkurss norisināsies šī gada septembrī piecas dienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti