Kultūras ziņas

Sadalīti valsts augstākie apbalvojumi mūzikā

Kultūras ziņas

"The Coco’nuts" – ar džezu pa Latviju

Izsludina Jāņa Zābera vokālistu konkursu

Izsludina pirmo starptautisko Jāņa Zābera vokālistu konkursu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien izsludināta pieteikšanās pirmajam starptautiskajam Jāņa Zābera vokālistu konkursam, kura idejas autors ir vokālais pedagogs Edgars Kramiņš un ko rīko Vokālā akadēmija. Konkurss notiks šā gada rudenī, un tajā aicināti piedalīties dažādu valstu mūzikas un vidusskolu audzēkņi, koledžu un mūzikas augstskolu studenti, kā arī profesionāli dziedātāji vecumā no 10 līdz 35 gadiem. 

“Jānis Zābers šodien, kur mums ir izcila plejāde dziedātāju, nav pārspēts. Kur ir izcila dziedātāja fenomens - ka viņi dzied absolūti visu; jūs varat Zābera ierakstus klausīties operārijās, bet Zābers dziedāja arī Raimonda Paula estrādi, dziedāja vienkāršas bērnu dziesmas, Arvīda Žilinska dziesmas bērniem. Tas viss veidos konkursa repertuāru, jo tas ir uzbūvēts uz Jāņa Zābera dotumiem. Un tad mēs varam pārbaudīt, vai spējam viņam līdzināties un turēt līdzi vienlīdz labi visos šajos žanros,” komentē konkursa idejas autors – režisors un vokālais pedagogs Edgars Kramiņš. 

Konkursam aicināti pieteikties dalībnieki vecumā no 10 līdz 35 gadiem – dažādu valstu mūzikas skolu, vidusskolu, koledžu, mūzikas augstskolu studenti un absolventi, kuru dziedātprasmi vērtēs starptautiska žūrija.

“Tad, kad žūrija pirmajā kārtā ieņems savas vietas zālē, audzēkņi izlozēs kārtas numuru, žūrija nezinās, kurš būs pēc kārtas. Tad žūrija klausīsies pirmo dziesmu, kas būs a capella, katrs dalībnieks dziedās savas tautas tautasdziesmu, kurā viņš var visbrīvāk izpausties, mēs sēdēsim ar mugurām,” par iecerēto konkursa norisi stāsta Kramiņš. 

Plānots, ka akadēmiskās mūzikas dziedātājiem konkursi tiks organizēti katru otro gadu, taču paralēli notiks konkursi arī estrādes jeb populārās mūzikas dziedātājiem. 

Starptautiskā Jāņa Zābera vokālistu konkursa žūriju vadīs krievu operdziedātāja profesore Tamāra Siņavska. Žūrijā darbosies arī itāļu populārās mūzikas dziedātājs un producents Robertino Loreti, amerikāņu izcelsmes operdziedātāja un Vīnes universitātes profesore Klaudija Viska, pasaulē atzītie latviešu operdziedātāji Inga Kalna un Egils Siliņš, kā arī latviešu kamerdziedātāja un pedagoģe Ieva Parša.

“Ar prieku piedalos šajā projektā, jo man šī ideja liekas ļoti skaista un vērtīga –  tāda personība kā Jānis Zābers ir pelnījusi būt uzmanības centrā visos laikos. Es gan neesmu pieredzējusi viņa ziedu laikus, bet tas viņa oreols ir skāris arī mani, caur manu ģimeni, vecākiem, kas bijuši vienkārši latviešu cilvēki, cienījuši mīlējuši mākslu, kultūru,” atklāj Parša. 

Jāņa Zābera pirmais Starptautiskais  vokālistu konkurss notiks trīs kārtās šoruden no 28. septembra līdz 4. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti