Izskanēs trešais projekta «Koncertizrādes Spīķeros» koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

12. aprīlī Spīķeru koncertzālē notiks jau trešais koncerts projektā „Koncertizrādes Spīķeros”. Šoreiz koncerta nosaukums visai enerģētisks – „Kamermūzika uzlādē”.

Koncertprogrammu „Kamermūzika uzlādē” veido vijolniece Svetlana Okuņa (vijole), Inga Sunepa (čells) un Juris Žvikovs (klavieres, video). Sarunā ar „Klasiku” mūziķi atklāj, ka viņu sadarbībai, kurai dots arī oficiāls nosaukums – trio „Opera”, aizsākusies jau 2001. gadā, kad visi kopā piedalījušies izrādē „Smilšu vīrs”.

„Meitenes mani „savaņģoja”, jo ļoti gribēja spēlēt uz skatuves. Tā nu sākām un turpinām līdz pat šai dienai," stāsta Juris Žvikovs. Tiesa gan, līdz ar Jura aizbraukšanu uz Ameriku trio darbībā iezīmējies pārtraukums, tāpēc aktīvākai sadarbībai visi atkal pievērsušies 2010. gadā, kad Juris atgriezies Latvijā.

„Tas, ko dara meitenes, ir īsts varoņdarbs! No rīta viņām ir mēģinājums operā, vakarā – izrāde, tāpēc trio mēģinājumi var notikt tikai dienas vidū. Un ir taču vēl ģimenes lietas un bērni. Tā mākslinieka dzīves realitāte ir visai prozaiska," ir pārliecināts Juris Žvikovs.

Savukārt Svetlana Okuņa par Juri teic: „Viņš ir mūsu mugurkauls!”

Stāstot par 12. aprīļa koncerta idejas dzimšanu, Juris Žvikovs atklāj – gribējies izveidot kamermūzikas programmu ar izteikti spēcīgu kamermūziku: „Un tā arī būs - koncertā būs daudz mūzikas, un tā visa būs spēcīga, emocijas viļņosies biezā slānī!”

Koncertā skanēs Roberta Šūmaņa pirmais trio re minorā, kas spilgti iemieso romantisma esenci, komponista dziļi personīgu skatījumu uz trīs instrumentu saspēli. Trio „Opera” to atskaņos pirmoreiz.

Tāpat programmā ietverta viena no trio sastāva spēcīgākajām smailēm - Dmitrija Šostakoviča trio, kas rakstīts Otrā pasaules kara laikā un ir viens no pirmajiem komponista opusiem, kurā viņš pievērsies „ebreju tēmai”. Tas ir kā sāpju sauciens holokausta upuriem un Šostakoviča tuva drauga, padomju muzikologa Ivana Sollertiska nāvei. Trio „Opera” šo skaņdarbu savulaik atskaņojis savā pirmajā koncertā.

Visbeidzot, skanēs arī neprasti savdabīgā, instrumentāli domājošā latviešu komponista Artūra Grīnupa dramatiski piesātinātais klavieru trio.

Juris Žvikovs un Svetlana Okuņa ir pārliecināti - mūzika saviļņos, uzlādēs un neatstās vienaldzīgu nevienu.

Tāpat kā pārējos cikla „Koncertizrādes Spīķeros” koncertos, arī šoreiz nozīmīga loma atvēlēta videomākslinieka Roberta Rubīna veikumam. Neizpaliks arī Jura Žvikova atraktīvie komentāri, iejūtoties konferansjē ampluā.

Cikla „Koncertizrādes Spīķeros” koncerts „Kamermūzika uzlādē” notiks sestdien, 12. aprīlī, plkst. 19 Spīķeru koncertzālē Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti