Kultūras ziņas

Liepājas koncertzālei "Lielais dzintars" – 3!

Kultūras ziņas

Grupai "Menuets" – 50!

Rīgas projektu kora pirmais koncerts

Izskanēs pirmā Rīgas projektu kora koncertprogramma «Baha atbalss»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas projektu kora pirmā satikšanās ar klausītājiem notiks, atgriežoties pie klasiskās mūzikas pamatiem. Koncertprogrammā “Baha atbalss” koris izpildīs skaņdarbus, kas radīti, iedvesmojoties no Johana Sebastiana Baha daiļrades.

Programmas nozīmīgākie skaņdarbi ir krāšņā Jozefa Reinbergera Mesa Mi bemol mažorā dubultkorim, kā arī emocionāla Johannesa Brāmsa motete, kas vēsta par laicīgām grūtībām un mūžīgo mieru, informēja Rīgas projektu kora pārstāve Ilga Sokolova. Tāpat koncertā tiks izpildītas klasiskas Fēliksa Mendelszona un Antona Bruknera motetes, kā arī mazāk zināmi Norvēģu komponista Knuta Nīsteda un Austrijas romantiskās mūzikas autora Heinriha fon Hercogenberga skaņdarbi.

“Viens no Rīgas projektu kora mērķiem ir iepazīstināt klausītājus ar jaunu vai Latvijā reti atskaņotu kormūziku. Taču to varam darīt tikai tad, ja regulāri pārskatām mums zināmo par mūzikas vēsturi un komponistiem. Bahs radīja ne tikai paliekošus skaņdarbus, bet arī priekšstatu, formu un metožu sistēmu, kas joprojām ir klātesoša. “Baha atbalss” ļaus saskatīto to, kā komponistu cauri gadsimtiem redzēja viņa pēcteči mūzikā,” skaidro Rīgas projektu kora mākslinieciskais vadītājs Kristofers Volšs-Sinka.

Kristofers Volšs-Sinka
Kristofers Volšs-Sinka

Johans Sebastians Bahs ir viens no klasiskās mūzikas pamatlicējiem. Viņa radītās oriģinālās idejas un metodes vismaz trīs gadsimtus dominēja klasiskajā mūzikā. Aptuveni stundu garajā koncertprogrammā tiks atklāti teksti, skaņas un krāsas, kas turpina atbalsot Baha būtisko devumu turpmākajos gadsimtos.

Rīgas projektu koris (RPK) ir amatieru koris, ko 2018. gadā nodibināja tā mākslinieciskais vadītājs, amerikāņu kordiriģents Kristofers Volšs-Sinka, kurš pirms trīs gadiem, iedvesmojoties no Latvijas koru tradīcijas un augstā līmeņa, pārcēlās uz dzīvi šeit. RPK pamatā ir Kristofera un koristu aicinājums kvalitatīvi izpildīt dažādu laiku un stilistikas mūziku, tiekoties sešas nedēļas katra projekta ietvaros. Kora sastāvā ir vairāki Latvijas kormūzikā pieredzējuši dziedātāji, kas prasmes izkopuši Rīgas labākajos amatierkoros, kā arī talantīgi jaunie dziedātāji ar vēlmi paplašināt zināšanas kora mūzikā.

Koncertprogramma ar nosaukumu “Baha atbalss” tiks atskaņota Rīgā, Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā piektdien, 26. oktobrī, plkst. 20.00, kā arī Baltezera baznīcā svētdien, 28. oktobrī, plkst. 17.00. Ieeja abos koncertos ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti