Izskanēs Latvijas Radio kora koncertprogrammas «Gaisma» pasaules pirmatskaņojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas jaunā koncertprogramma “Gaisma” izskanēs 20. martā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos mūsdienu katalāņu komponista Ramona Umeta opuss “Gaisma” (Llum). Latvijas Radio kora un Rīgas Saksofonu kvarteta lasījumā šajā programmā izskanēs arī Gijas Kančeli 2005. gada opuss “Amao omi” (Bezjēdzīgais karš), medijus informē Latvijas Radio kora pārstāvji.

Barselonā dzimušā Ramona Umeta (Ramon Humet, 1968) mūzika tikusi raksturota kā ārpus laika esoša, mirguļojoša, krāsām piepildīta, ļoti meditatīva un dabiski plūstoša. Viens no viņa skolotājiem, izcilais britu meistars Džonatans Hārvijs (1939-2012) teicis: “Ramona Umeta mūzika ir izsmalcināta un ļoti poētiska. Umets ir nākotnes cerība; viņš apveltīts ar jūtīgu dzirdi un garu, kas pilns gaismas.”

Šī katalāņu skaņraža darbu klāsts ir plašs un daudzveidīgs – kamermūzika mijas ar elektroakustiskiem opusiem un skatuves darbiem, un izvērstas orķestra partitūras – ar emocionāli piepildītiem vokālās mākslas, tostarp kormūzikas piemēriem.

Ramona Umeta kompozīcijas “Llum” jeb “Gaisma” tapšanu iedvesmojis Monseratas klostera mūks Visents Santamarija, kurš dziļā ticībā Dievam piekopj askētisku vientuļnieka dzīvi. Šis mūks, kuru ar komponistu vieno cieša draudzība, ir arī skaņdarba teksta autors.

Umeta izraudzītās vārsmas ir Santamarijas vārdos formulēta liecība par septiņiem nozīmīgiem soļiem viņa garīgajā pieredzē.

Jaunajā koncertprogrammā iekļauts arī pērn mūžībā aizgājušā gruzīnu komponista Gijas Kančeli (1935-2019) opuss “Amao omi”. Kančeli viņa daiļrades kontā rodamas septiņas simfonijas, virkne programmatisku opusu simfoniskajam orķestrim, mūzika kino un teātrim, arī opera, kamermūzikas piemēri un izvērsti vokālinstrumentāli darbi.

Kančeli opuss “Amao omi” jeb “Bezjēdzīgais karš” jauktajam korim un saksofonu kvartetam rakstīts 2005. gadā, trīs gadus pirms Krievijas – Gruzijas bruņotā konflikta 2008. gada augustā. Kompozīcijas nosaukums aizgūts no gruzīnu klasiķa Važas Pšavela dzejoļa.

Savukārt skaņās austais teksts ir paša komponista veidots, brīvi izraugoties sonoriski saistošus gruzīnu vārdus, kas raksturo dabas parādības un Gruzijas ainavas un runā par kristīgām vērtībām.

Koncertprogramma "Gaisma" izskanēs 20. martā Sv. Jāņa baznīcā un jau 23. martā turpat sāksies Ramona Umeta opusa “Gaisma’’ ieraksts, paredzēts, ka tas klajā nāks mūzikas izdevniecībā “Ondine”. 25. martā Latvijas Radio koris Ramona Umeta opusu “Gaisma” atskaņos “L’Auditori” koncertzālē Barselonā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti