Rīta Panorāma

Austrālijā māca vecos autovadītājus

Rīta Panorāma

Skolēni radījuši video klipu Double faced Eels dziesmai par mobinga tēmu

"Spēlēju, sapņoju..." komponistes Ilonas Breģes autorkoncerts

Izskanēs komponistes Ilonas Breģes autorkoncerts «Spēlēju, sapņoju...»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē trešdien, 27. novembrī, notiks komponistes Ilonas Breģes autorkoncerts “Spēlēju, sapņoju...”. Koncerts iecerēts kā muzikāls stāsts par komponisti, jo viņa šogad atzīmē nozīmīgu dzimšanas dienu.

Komponiste Ilona Breģe savu Pirmo klavierkoncertu sacerēja 25 gadu vecumā. Pati to arī izpildīja – virtuozi un emocionāli.

27. novembrī, komponistes dzimšanas dienas koncertā Pirmo klavierkoncertu atskaņos pianiste Elīna Bērtiņa un kamerorķestris “Sinfonia Concertante” diriģenta Andra Vecumnieka vadībā.

“Šis klavierkoncerts ļoti daudz ir skanējis manā atskaņojumā, bet man liekas, ka Elīna Bērtiņa šajā koncertā ir tieši tā pareizā izvēle, jo viņai ir brīnišķīga romantiskā sajūta, viņai ir ļoti laba stila izjūta, jo šeit vajag arī tādu baroka stila sajūtu.

Man liekas, ka šoreiz ar solista izvēli ir trāpīts desmitniekā,” uzskata komponiste Ilona Breģe.

Breģes kompozīcijas saglabā intrigu līdz par pēdējai izdziestošai skaņai, norāda diriģents Andris Vecumnieks. Ilona tolaik bija aizrāvusies ar Baha mūzikas pētniecību un baroka elementi saklausāmi arī Pirmajā klavierkoncertā.

“Domāju, ka šajā gadījumā klausītāji varēs ļoti labi saklausīt gan kaut kādas muzikālās asociācijas, gan muzikālās alūzijas, gan arī zināmā mērā tādu Ilonas Breģes jauneklīgu degsmi.

Prāta, emociju un sirds apvienojums, manuprāt, ir lielākā Ilonas Breģes daiļrades vērtība,” uzsver diriģents Andris Vecumnieks.

Spilgts muzikāls stāsts būs arī Otrais Rīgas koncerts vijolei, altam, stīgu orķestrim un perkusijām, kas tapis pirms 10 gadiem un saistās ar Rīgas vēsturi.

Koncertprogramma sakārtota tā, lai klausītājiem būtu iespēja iepazīt arī Ilones Breģes personību. Viņas radītais cikls “Vienkāršie gadalaiki” muzikologu Orestu Silabriedi uzvedinās sarunai ar komponistes domubiedriem, īpašajiem viesiem Arnoldu Klotiņu, Dzintru Amatu, Juri Griņēviču un Valdi Butānu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti