Kultūras ziņas

"Prāta vētra" pošas koncerttūrei

Kultūras ziņas

Publiskots spēlfilmas "Homo Novus" treileris

Izskanējuši festivāla "Šalc" pirmie akordi

Izskanējuši festivāla «Šalc» pirmie akordi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” savu skanējumu sācis klasiskās mūzikas festivāls “Šalc”, kas šonedēļ turpinās šalkt arī Ventspils teātra namā “Jūras vārti” un Cēsu pils parka estrādē. 

Kā uzsver festivāla rīkotāji – tā mērķis ir piedāvāt klausītājiem visaugstākās kvalitātes mūziku un mūziķus. Par to varēja pārliecināties festivāla atklāšanas koncertā “Maģiskais reālisms”, kurā muzicēja viens no šodienas izcilākajiem trompetistiem Hokans Hardenbergers no Zviedrijas un sitaminstrumentu pavēlnieks no Skotijas Kolins Karijs. 

Liepājas “Lielais dzintars” sagaida klausītājus ar īpašu piedāvājumu, jo izcilā zviedru mūziķa  Hokana Hardenbergera trompete, šķiet, var visu, tāpat plašo sitaminstrumentu arsenālu meistarīgi pārvalda īru mūziķis  Kolins Karijs. 

“Mums ar Kolinu ir līdzīgas ambīcijas – darīt mūziku dzīvu. Trompetei un sitaminstrumentiem nav daudz sen rakstītas mūzikas. Vecākais programmā ir Andrē Žolivē darbs, no 70. gadiem. Pārējie darbi ir šodienas autoru, rakstīti tieši mums,” pastāstīja Hokans Hardenbergers. 
“Jā, mums nav Brāmsa un Bēthovena, mums jārada kaut kas būtisks, kas ir jauns. Trompete kā soloinstruments uz skatuves pārliecinoši  uznāca tikai pagājušā  gadsimta vidū. Īstenībā viss sākās no džeza, kad trompeti sāka ņemt nopietni kā soloinstrumentu.  Faktiski tie ir pēdējie 100 gadi.”

Kolins Karijs Latvijā un arī “Lielajā Dzintarā” ir pirmo reizi. Viņš atzina: “Šī ir skaista zāle, man patika šeit mēģināt. Fantastiska skaņa, bet  var  panākt arī intīmu skanējumu, kaut arī trompete un sitaminstrumenti brīžiem ir ļoti skaļi. Man patīk spēlēt dažādus stilus – šovakar tā ir  mūsdienu klasika – ļoti tonāla, skaista mūzika, līdzās arī   mazliet popsīgais  Džo Dadels un džeziskais  Andrē Žolivē darbs. Jāvingrinās   gan ir daudz –  6–7 stundas dienā, jāapgūst plašs repertuārs  un visas šīs plašās perkusiju ģimenes rotaļlietas.” 
Par Hokinu Hardenbergeru man nācies daudz dzirdēt no Andra Nelsona,  kurš viņu dēvē par savu trompetspēles  elku.  Tagad viņi uzstājas kopā  Andra diriģētajos koncertos.

Hardenbergers atklāja: “Andris man kļuvis par ļoti labu draugu, un mums patīk muzicēt kopā – uzstājoties ar Gevandhausas  un Bostonas orķestriem. Pēc dažām dienām  spēlēsim Zalcburgas festivālā kopā ar Vīnes filharmoniķiem.  Savukārt es Andri  esmu rosinājis atkal spēlēt trompeti – viņš ir labs trompetists, un mēs koncertos dažkārt abi spēlējam trompetes.”
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti