Panorāma

Ārsti apšauba medikamenta efektivitāti

Panorāma

Dziesmusvētki pieskandina Melngalvju namu

Cēsīs norit gadskārtējais Mākslas festivāls

Izskanējis speciāli Cēsu festivālam veidotais Ksenijas Sidorovas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Cēsu sporta kompleksā 29.jūnijā izskanēja speciāli mākslas festivālam „Cēsis 2013” veidotais Ksenijas Sidorovas un “Sinfonietta Rīga” koncerts. Tā unikalitāte ir tas, ka pasaulē ir salīdzinoši maz skaņdarbu akordeonam un orķestrim, norāda diriģents Jānis Liepiņš.

Ksenija Sidorova sānsoļus popmūzikas virzienā nepieļauj. Viņa grib nostiprināt un apliecināt sava instrumenta reputāciju klasiskās mūzikas pasaulē un to aktīvi dara.

Pavisam nesen viņa spēlējusi Vīnes koncertzālē ar Vīnes kamerorķestri. Tur Ksenija Sidorova atskaņoja to pašu, ko mākslas festivālā „Cēsis 2013” – Astora Pjacollas Bandoneona koncertu. Bandoneons un akordeons ir radniecīgi instrumenti. Šī skaņdarba pirmatskaņojumā 1979.gadā solo spēlēja pats komponists.

“Man ir liels prieks kopā ar “Sinfonietta Rīga” atskaņot šo darbu, jo tas ir pilns ar enerģiju, tur ir ļoti daudz melanholijas un daudz vietu, kur tas mainās,” stāsta Sidorova.

Pēc diriģenta Jāņa Liepiņa domām koncerta unikalitāti apstiprina fakts, ka pasaules mūzikas literatūrā kopumā nav sevišķi daudz gadījumu, kas ļautu izpausties akordeonam kopā ar orķestri, salīdzinot, piemēram, ar skaņdarbu daudzumu vijolei un orķestrim.

„Tāpēc katrreiz jāuztver kā īpašs notikums, ja akordeons ir kopā ar orķestri,” uzsver diriģents, kuram pirmā pilna apjoma koncertprogramma ir tieši koncerts kopā ar Kseniju Sidorovu Cēsu mākslas festivālā.

Koncerta programma veidota speciāli mākslas festivālam „Cēsis 2013”, tajā bez jau minētā Astora Pjacollas skaņdarba iekļauts Georga Pelēča “Astors Pjacolla, Oskars Stroks un es”, Sergeja Prokofjeva Pirmā simfonija Re mažorā op. 25 (“Klasiskā”) un Igora Stravinska „Dumbarton Oaks”.

Kā ziņots, mākslas festivāls "Cēsis 2013" šogad notiek no 28. jūnija līdz 20. jūlijam, piedāvājot 32 notikumus vizuālās mākslas, mūzikas, kino, teātra un pat gastronomijas jomās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti