Kultūras ziņas

"Trio Palladio" un "Kijivas Solisti" uzstājas Lieldienu koncertā

Kultūras ziņas

Mūzika un māksla. Vaska festivāls un Zariņas ainavas

Gidona Krēmera un "Kremerata Baltica" jubilejas koncerts

Izskanējis Gidona Krēmera un «Kremerata Baltica» jubilejas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Smalki, izjusti un dziļi cilvēciski – tā savu kopīgo simto jubileju Latvijas Nacionālajā operā atzīmēja izcilais vijolnieks Gidons Krēmers un viņa izlolotais orķestris "Kremerata Baltica" koncertā "Jubilate 100. Gidons Krēmers – 75, "Kremerata Baltica'' – 25''.

"Esmu ļoti priecīgs, ka izdevās tomēr svinēt šo jubileju, un novēlu ''Kremeratai'' vēl ilgu, ilgu dzīvi un lai aktivitāte paliek tikpat intensīva kā šajos 25 gados," novēlēja orķestra mākslinieciskais vadītājs Gidons Krēmers.

"Kremerata Baltica" koncertmeistars Džeralds Bidva no Lietuvas uzsvēra mūzikas emocionālo spēku:

"Mūzikas valoda ir cilvēcisko emociju valoda.

Tās mēdz būt dažādas, un caur mūziku var atklāt ļoti daudz – gan labestīgas un pozitīvas emocijas, gan mēdz būt arī dramatiskas kompozīcijas. Pat mūsu jubilejā, kā jūs dzirdējāt, atrodas vieta dažādām emocijām. Mūzika mums ir kā cilvēku pasaule, jo tā ir radīta cilvēkiem, un mēs koncertos dodam cilvēkiem savas emocijas." Orķestrim viņš novēlēja "palikt tādiem pašiem jauniem dvēselē un nepārtraukt meklēt jaunus piedzīvojumus, jaunus skaņdarbus, nestāvēt uz vietas", uzsverot, ka dzīvē vienmēr jāiet uz priekšu.

Jubilejas koncerta pirmajā daļā skatītājus priecēja igauņu komponista Arvo Pērta, lietuviešu komponistes Ramintas Šerkšnītes un latviešu skaņraža Artura Maskata mūzika, kurš par jubilāriem teica: "Visām trijām Baltijas valstīm tā ir unikāla kultūras bagātība, ko iemieso sevī šis orķestris un jauno mūziķu paaudzes, jau vairākas, kas ir gājušas caur šo orķestri un pēc tam spēlē pasaules orķestros un Latvijā, un arī tie komponistu darbi, kas tiek atskaņoti – gan lietuviešu, gan latviešu, gan igauņu. Tas viss kopā ir milzīgs Gidona Krēmera panākums un milzīgs viņa kultūras un mūzikas iniciēšanas darbs, ko viņš darījis nenogurstoši visus šos daudzos gadus. Un viņš, protams, ir uzvedis mūsu izpildītājus un mūsu komponistus, un mūsu atskaņotājus pasaules līmeņa koncertzālēs.

Viņš ir Latvijas kultūras vēstnesis, un šajā gadījumā arī Baltijas kultūras vēstnesis, protams. Un viņš to izjūt kā tādu misiju.

Lai viņam šī misija labi veicas tālāk!"

Koncertā skanēja lietuviešu komponistes Ramintas Šerkšnītes mūzika: "Es radīju "De profundis", kad vēl studēju mūzikas akadēmijā, tas bija mans pirmais skaņdarbs orķestrim, komponēts bakalaura eksāmenam. Tas atklāj jauna cilvēka noskaņojumu, kad dzīve tiek uztverta ļoti tieši, sajūtas ļoti ātri mainās no cerībām līdz izmisumam. Tolaik bija populāras dažāda veida performances, tāpēc es gribēju izveidot kaut ko, kas būtu dvēseliski dziļš, tāpēc arī skaņdarba nosaukums ir "De profundis" (latīņu valodā "No dziļumiem")."

Svētku koncerta otro daļu ievadīja Igora Lobodas rekviēms ciešanu mocītajai Ukrainai. Aktrises Čulpanas Hamatovas lasījumā dzirdējām Veras Polozkovas dzeju, skanēja Mikola Leontoviča un Žaka Koena "Zvanu korālis", bet pirmatskaņojumu piedzīvoja Gidona Krēmera iniciēts skaņdarbu cikls Šūberta iedvesmā "Cits ziemas ceļš", kas veltīts orķestra 25. gadadienai.

"Man liekas, ka, klausoties "Kremeratu Baltica" un Gidonu Krēmeru, vienmēr ir tāda ļoti liela drošības sajūta, pat ja viss nebūs perfekti, tas būs ļoti labas gaumes robežās un ar ļoti lielu smalkumu, niansētību.

Tā ir liela uzticēšanās, ko viņš dod mūzikai un caur šo mūziku saņemam mēs.

Fantastiski izveidota programma, ļoti piemērota šim laikam, ar mazu, jauku pašiem sev dzimšanas dienas sveicienu simtajā jubilejā noslēgumā," koncertu raksturoja Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti