Kultūras ziņas

Jūrmalas pilsētas muzejs gatavojas trīs izstādēm

Kultūras ziņas

Jaunrades stipendijas radošām personībām

Shipsea un Ivetas Apkalnas uzvedums "Origin"

Izskanējis ceturtais ērgeļmūzikas festivāls «ORGANismi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau ceturto reizi Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", no 10. līdz 13. oktobrim notika ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”. Festivāla iniciatore un mākslinieciskā vadītāja ir pasaulē novērtētā ērģelniece Iveta Apkalna. Festivāla laikā ik gadu notiek vairāki koncerti, viens no tiem ir īpašs notikums, jo tiek veidots kāds unikāls sadarbības uzvedums, kurā šogad ērģelnieces aicinājumam atsaucās mūziķis Shipsea jeb Jānis Šipkēvics, kopā radot uzvedumu “Origin”.

Iveta Apkalna, Shipsea jeb Jānis Šipkēvics un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas meiteņu koris “Krelles” uzvedumā aicināja aizdomāties par vidi.

“Jautājums par mūsu zemeslodi, par klimata izmaiņām, par to, cik ļoti mēs rūpējamies vai nerūpējamies, un paralēli mūzikai, ko mēs atskaņojam, var redzēt, kas patiesībā notiek, kā kūst ledājs, un mēs to cenšamies atspoguļot mūzikā.

Un, manuprāt, šī ir mūzika, kura liek laikam apstāties,” savu vīziju un uzvedumu aprakstīja ērģelniece, festivāla mākslinieciskā vadītāja.

Jānis Šipkēvics atzina, ka sekoja festivāla idejai un gaisotnei radīt ko vēl nebijušu. Jāņa sajūtās uzvedums ir kā balta krāsa - tīra, vienkārša, bez liekiem uzslāņojumiem.

“Pārstāvētie komponisti Filips Glāss vai Arvo Perts, viņi raksta mūziku, kur ir tik maz nošu, tā ir tik šķietami vienkārša, un tā izklausās tāda, it kā to būtu radījis bērns, tas ir tas skaistākais un arī sarežģītākais tajā. Un tā ir mūsu koncerta iecere atgriezties kaut kur, kur tu esi bijis, bet pēc tam pieaugot cilvēks jau sarežģī lietas un jāstrādā, lai nokļūtu pie sava kodoliņa, kuru bērnībā mēs izjūtam tik labi,” stāstīja mūziķis Jānis Šipkēvics.

Uz koncertuzvedumu īpaši tika aicināti jaunieši un bērni. Starp skatītājiem tādu bija daudz.

Uzveduma skatītājs Kristaps Salmanis dalījās iespaidos: “Man patika, kā dziedāja, ērģeles patika, kā spēlēja, patika, kā visu saskaņoja kopā.”

“Saviļņojums par to, ka ir tepat, tepat Rēzeknē, tepat mūsējie cilvēki. Un mēs vienmēr ar lielu prieku nākam un vērojam mūsu Jāņa Ivanova mūzikas skolas audzēkņus, ir prieks redzēt izaugsmi un izmaiņas, un katru gadu spēj pārsteigt,” stāstīja uzveduma skatītāja Liene Salmane.

Šobrīd jau tiekot domāts par nākamo festivāla “ORGANismi” programmu, kad tiks svinēta mazā piecgades jubileja.

Iveta Apkalna pauda prieku par veiksmīgi aizvadīto festivālu: “Es esmu ļoti gandarīta, un es esmu droša, ka mēs esam uz pareizā ceļa, četri nosvinēti, es vēlu mums vismaz četrus un varbūt vēl vairāk.”

Uzvedumu “Origin” ir plānots parādīt arī citviet.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti