Iznāks filmas «Saule brauca debesīs» mūzikas albums un DVD izdevums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Īsi pirms ziemas saulgriežiem iznāks Rozes Stiebras jaunās animācijas filmas “Saule brauca debesīs” mūzikas albums – pirmais latviešu pilnmetrāžas animācijas filmas skaņu celiņš, kas izdots albumā maziem un lieliem klausītājiem. Tā dziesmas radījis komponists Juris Kaukulis kopā ar jaunfolka grupu “Jauno Jāņu orķestris”. 

Albuma atvēršana notiks 17. decembrī Vecrīgā, Latvijas 1. rokkafejnīcā – Reiterna namā, plkst. 16.00, piedaloties komponistam Jurim Kaukulim un grupai “Jauno Jāņu orķestris”, kā arī filmas autoriem, informēja filmas veidotāji.

Latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras jaunākā pilnmetrāžas animācijas filma “Saule brauca debesīs” ir režisores dāvana Latvijai simtgadē, veidota pēc latviešu folkloras motīviem. Ievērojama loma  filmas stāstā  ir mūzikai – dziesmām un instrumentālām kompozīcijām, ko radījis komponists Juris Kaukulis, savukārt dziesmu vēstījums balstās Rozes Stiebras atlasītos un sakārtotos tautasdziesmu vārdos. 

Filmas skaņu celiņu veido 17 dzīvespriecīgu, saulainu, rotaļīgu un arī mītiski kosmogonisku dziesmu kompozīcija, kurā apvienojas dainu tradīcija un mūsdienu mūzika. Ceļu pie klausītājiem jau agrāk uzsākusi filmas tituldziesma “Saule brauca debesīs”, kas šobrīd izpelnījusies augstu novērtējumu arī “Latvijas Radio 2” dziesmu aptaujā “Muzikālā banka”. 

“Kad pirms četriem gadiem kādu dienu man negaidīti piezvanīja Roze Stiebra, jautājot, vai esmu ar mieru rakstīt mūziku viņas jaunajai filmai, biju pamatīgi pārsteigts un neticami pagodināts. Izrādījās, viņu uzrunājusi mana un kolēģu iepriekšējā muzikālā darbošanās dainu apcirkņos,” stāsta mūziķis Juris Kaukulis. 

“Iepriekš bijām rakstījuši dainu iedvesmotu mūziku, tomēr skaņu celiņa radīšana animācijas filmai izvērtās par negaidītu izaicinājumu un pārsteigumu pilnu ceļojumu fantāzijas pilnajā animācijas pasaulē. Var teikt, ka mēs skaņas zīmējām līdz ar filmas notikumu attīstību,” turpina J. Kaukulis.  “Mūzika dzima, auga un elpoja  kopā ar filmas varoņiem – Sauli un Mēnesi, Saules meitiņu, Vilku un Kazu, cīnītāju Nabašnieku, Māsiņu, Brālīti un raibajiem ķekatniekiem – divu gadu laikā tā saaudās garā, rakstainā dziesmu jostā jeb dzīvespriecīgā Saules cikla rituāla dziedājumā. Beigās izrādījās, ka dziesmas pašas kļuvušas par raibiem stāstiem, kurus nu esam apkopojuši arī īpašā skaņu celiņa albumā, kas, ceram, uzrunās gan mazus, gan lielus klausītājus.”

Albuma “Saule brauca debesīs” ieraksta skaņu inženieris ir Kaspars Bārbals, mūzika ieskaņota studijā “Lauska”. Mūzikas producents – Juris Kaukulis. Skaņas ierakstā piedalījušies grupas “Jauno Jāņu orķestris” mūziķi: Juris Kaukulis, Ieva Strode, Artis Orubs un Valērijs Cīrulis, kā arī aktrise Zane Daudziņa un grupas “Tarkšķu mandolīnisti” dalībniece Marta Zakarīte. 

Vienlaikus ar filmas mūzikas albumu klajā nāk „Saule brauca debesīs” DVD izdevums sērijā “Latvijas filma”, kurā bez filmas būs atrodami arī papildu materiāli – dokumentālā filma “LMT piedāvā – Animācijas filmas “Saule brauca debesīs” aizkadri” par filmas tapšanas aizkulisēm, kā arī sarunas ar aktieriem Kasparu Znotiņu un Vili Daudziņu un filmas tituldziesmas mūzikas video.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti