Kultūra

Festivālu "Ad Lucem" atklās ar opusu "Ordo Virtutum" – dziļu, skaistu un sarežģītu darbub

Kultūra

Saule kūstošā ledū - Jāņa Valdemāra Helmaņa fotogleznas

Klajā nācis izcilā jaunā pianista Andreja Osokina debijas soloalbums

Iznāk pianista Andreja Osokina albums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Klajā nāk Andreja Osokina debijas soloalbums, kas tapis koncerta laikā Štutgartē un kurā iekļauta daudzveidīga programma.

Andrejs Osokins koncertē daudzviet pasaulē, bet pēdējā gada laikā īpaši daudz koncertu viņam ir Vācijā. Tas saistīts ar to, ka pirms gada viņš ieguva klausītāju simpātiju balvu Vācijā notiekošajā starptautiskajā pianisma forumā.

Andrejs Osokins: „Piemēram, šopavasar man bija iespējams nospēlēt divu mēnešu laikā piecus klavierkoncertus ar pieciem dažādiem orķestriem un 5 dažādiem diriģentiem. Un tas ir katra pianista sapnis. Pie tam tādās zālēs kā Berlīnes filharmonija un tādos festivālos kā ''MusikMesse'' Frankfurtē."

Savam pirmajam soloalbumam Andrejs Osokins izvēlējies programmu, kas arī skanējusi Vācijā, koncertā Štutgartē. Pianistam bija vēlme, lai pirmais albums būtu tieši koncertieraksts, jo tajā bieži vien sajūtams daudz lielāks emocionāls spriegums nekā sterilā un perfektā studijas ierakstā:

„Ļoti interesanti man bija tieši koncerta atmosfēru saglabāt – emocijas, pārdzīvojumus un arī to enerģiju, kas ir starp pianistu un klausītājiem."

Pianists cer, ka albums ar savu daudzveidību patiks dažādiem klausītājiem – gan klasiskās mūzikas rūdītiem lietpratējiem, gan tiem, kam interese par šo žanru tikai vēl mostas. Albumu ievada apgarotie un meditatīvie Baha darbi, kam seko klasiski izsmalcinātās Haidna kompozīcijas un Bēthovena kaislīgā 23.sonāte Fa minorā ''Apasionāta''.

Andrejs Osokins: „Protams, tā ir viena no Bēthovena virsotnēm un prieks to spēlēt daudzos koncertos, tāpēc ka katru reizi tā koncepcija mainās, un katru reizi no mana garastāvokļa, no cilvēkiem zālē ir atkarīgs, cik traģiski vai tomēr ar cerību tā sonāte skan. Štutgartes koncertā tā iznāca ļoti saspringta un dramatiska interpretācija, un tieši tas man ļoti patika un bija viens no cēloņiem, kāpēc es šo koncertu izvēlējos diskam. Studijā šādu interpretāciju ļoti grūti dabūt – ar lielu vērienu un vienu elpu nospēlētu."

Albumā pārstāvētas arī Ferenca Lista romantiskās sonātes un Morisa Ravēla noslēpumainās Nakts vīzijas.

Andrejs Osokins ļoti izsmeļoši var stāstīt par katru skaņdarbu, ko iekļauj savā repertuārā, jo iestudēšanas procesā tā tapšanas un atskaņošanas vēsturi izzina līdz sīkākajām niansēm, tāpat kā komponista biogrāfiju un noskaņas konkrētā darba tapšanas laikā. Pusgadu pirms koncerta savukārt viņš visu izzināto noliek malā, lai varētu veidot tikai savu individuālu interpretāciju.

Šonedēļ nāk klajā Andreja Osokina debijas soloalbums, un šovasar būs visai retā iespēja viņu daudz dzirdēt koncertējam arī Latvijā.

6.augustā kopā ar Katrīnu Gupalo viņš uzstāsies Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars”, piedāvājot programmu „100 gadi ar Piafu”, 8.augustā spēlēs Ineses Galantes festivāla „Summertime” atklāšanas koncertā, piedalīsies arī festivālā „Jaunie Latvijas kamermūziķi Saulkrastiem” un vēl citos projektos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti