Iznāk jau piektais «Sviests»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Etno-eko festivālā „Sviests” Cēsu pils dārzā 27. jūlijā tiks prezentēta izdevniecības „Lauska” jau piektā etnomūzikas izlase „Sviests”, informēja ”Lauskas” pārstāve Daina Zalāne.

„Sviests” iznāk ik pārgadus, sniedzot pārskatu par latviešu etnomūzikas aktualitātēm. Tajā piedalās dažādas grupas, kuras savā radošajā darbībā gūst iedvesmu no tautas mūzikas - izmanto vai nu melodijas, vai tautas dziesmu vārdus, vai tradicionālus instrumentus. Šo mūzikas virzienu mēdz dēvēt arī par postfolkloru.

Albumā „Sviests V” ir iekļauti 18 skaņdarbi, kurus izpilda gan jau labi zināmi mākslinieki un grupas kā „Auļi”, „Skyforger”, Laima Jansone, „Vētras Saites” un „Nepieradinātā Folka Orķestris”, gan neparasti projekti, kuros jaušama spāņu, krievu, azerbaidžāņu un daudzu citu tautu mūzikas ietekmes.

Pirmajam ieskatam laists klajā grupas „Pērkonvīri” skaņdarbs, kas ierakstīts kopā ar Skaistkalnes pūtējiem – „Brāļu gabals”. Tas radies, iedvesmojoties no kādas setu vīru dziesmas melodijas. Seti ir somugru tautiņa, kas dzīvo Igaunijā. Šajā kompozīcijā saklausāmas arī ģermāņu un slāvu muzikālās ietekmes. Visas šīs etniskās grupas ir bagātinājušas mūsu vēsturi un kultūru. „Pērkonvīri” ceļo cauri laikiem piepulcējot arī lauku ballīšu pūtēju orķestru mantiniekus no Zemgales puses Jāņa Kalniņa vadībā.

Saite uz skaņdarbu: http://snd.sc/176rJBp

27. jūlijā „Lauska” rīkos etno-eko festivālu „Sviests” Cēsu pils dārzā, kas norisināsies vienlaicīgi ar Cēsu pilsētas svētkiem. No plkst. 12.00 uz skatuves sāks spēlēt dažādi „Sviesta” dalībnieki. Vienlaicīgi pils dārzā darbosies mākslinieku un amatnieku grupas, kuras radoši apvieno tradicionālas amatprasmes ar mūsdienīgām un mākslinieciskām idejām, un aicinās visu vecumu apmeklētājus iesaistīties dažādās nodarbībās.

Ieeja etno-eko festivālā brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti