Iznācis LSO disks «Kurzemes skaņas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Klajā nācis vēl viens Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) ierakstīts kompaktdisks „Kurland Sounds”. Latviski tulkojot, "Kurzemes skaņas" radījuši trīs komponisti, kuru saknes meklējamas tieši Kurzemē. Gandarīti un lepni par šo veikumu ir visi trīs komponisti -  Pēteris Vasks, Ēriks Ešenvalds un Vilnis Šmīdbergs.

„Kurzemes skaņu” projekts tapis vairāku gadu garumā, stāsta LSO valdes loceklis Uldis Lipskis, uzsverot, ka tas šobrīd  ir viens reprezentablākajiem Liepājas Simfoniskā orķestra diskiem, kas orientēts uz starptautisku tirgu un publicitāti.

"Šajā laikā šis disks iznāca tāpēc, ka viņš piedzima. Mēs nevarējām nociesties arī līdz rudenim, kad atklāj jauno koncertzāli, lai tad viņu prezentētu," skaidro Lipskis. "Var teikt, ka šobrīd ir augļu ievākšanas laiks mūsu centieniem nodibināt sadarbību ar starptautiskiem ierakstu zīmoliem, kļūt pieejamiem un zināmiem pasaulē. Tā nest Liepājas un Latvijas vārdu cik vien var tālu.”

Jau vēstīts, ka jūnija sākumā LSO prezentēja arī jaunu Pētera Vaska autordisku „Pēteris Vasks Sala | Musica appasssionata | Credo”. Savukārt Pētera Vaska Otrā simfonija ir iekļauta jaunajā diskā „Kurland Sounds”.

Komponists ar prieku stāsta par piederību savai dzimtajai Aizputei, par iespēju braukt uz Liepāju, kur drīzumā atklās koncertzāli. Katrā savā skaņdarbā es stāstu par savu zemi, par Latviju, par Kurzemi, uzsver komponists.

”Simfonija ir tāds žanrs, kur var daudz ko ielikt iekšā," saka Vasks. "Tur vienlaicīgi var būt pagātne, tagadne, nākotne. Tur var būt kaut kas dziļi intīms un visu nāciju aizraujošs. Tas ir liels romāns skaņās.”

Kurzemes skaņas kompaktdiskā bagātina arī Ērika Ešenvalda Ceturtais Liepājas koncerts „Arktikas nakts vīzijas” klarnetei, orķestrim un elektronikai. Ēriks Ešenvalds iedvesmojies gan mūsu planētas Ziemeļos, gan savā dzimtajā Priekulē, kur arī naktīs mūzikas skolā radījis šīs skaņas.

„Esmu dzimis Priekulē," atklāj komponists. "Tieši omes mājas, siena pļavas, gotiņas, upe, krusa, saule, sals, sniegs, zvaigznes. Tas mani ir bagātinājis un turpina bagātināt. Manā gadījumā tā ir Kurzeme, kur esmu audzis, skolojies. Tur smēlos un smeļos iedvesmu.”

Kompaktdiskā iekļauts vēl viena kurzemnieka skaņdarbs - ventspilnieka Viļņa Šmīdberga skaņdarbs „Karuselis”, kas laika gaitā piedzīvojis dažādas transformācijas, bet stāsta par būtisko komponistam, par cilvēku dabu.

”Es esmu sajūsmā par Atvara Lakstīgalas interpretāciju un Liepājas Simfonisko orķestri," teic Šmīdbergs. "Oriģinālais nosaukums ir "Raudu deja". Es nosapņoju, ka cilvēks visu laiku vaimanā un vaino Dievu, ka viņš neredz cilvēka ciešanas, bet [cilvēks] pats posta dabu un pats zāģē zaru, uz kura sēž. Pats vaino citus. Man raksturīgas mūzikā karikatūriskas intonācijas.”

Paralēli "Kurzemes skaņu" projektam, LSO īsteno arī citas idejas, kas saistītas ar mūzikas ierakstīšanu.

„Uz beigām lēnām iet Liepājas koncertu cikla realizācija. Uzrakstīti ir desmit, atskaņoti deviņi. Rudenī atskaņos Jura Karlsona koncertu, vēl raksta Platons Buravickis, Arturs Maskats. 2017. vai 2018. gadā  koncertus izdosim diskos pakāpeniski, lai pēc tam noformētu visus vienā skaistā izdevumā, kas veltīts Latvijas simtgadei,” atklāj Lipskis. 

Nākošā gada sākumā LSO sāks atskaņot cikla simfonijas, kas būs veltītas Latvijas simtgadei. Visticamāk, 2020. gadā klajā nāks 12 simfoniju ieraksti. Viena no tām būs Imanta Kalniņa Septītā simfonija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti