Rīta Panorāma

Grupai "Big Al & The Jokers" Ziemassvētku dziesma "Quiet winter night"

Rīta Panorāma

Lietuvas prezidents apstiprina jauno valdību

Intervija ar Ojāru Ēriku Kalniņu un Katrīnu Gupalo

Iznācis Katrīnas Gupalo albums «7 skumjas zvaigznes» ar Imanta Kalniņa mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo laidusi klajā Imanta Kalniņa mūzikas albumu “7 skumjas zvaigznes”. Līdz ar albumu publicēts arī Amerikā filmēts mūzikas video dziesmai “Take It or Leave It”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Albumā iekļautas 15 dziesmas, tai skaitā trīs no tām ir angļu valodā ar Ojāra Ērika Kalniņa vārdiem.

Dziedātāja LTV raidījumā “Rīta Panorāma” stāstīja, ka nu Imanta Kalniņa mūzikai ir īpaša vieta viņas repertuārā: “Kopš pagājušās ziemas Imanta Kalniņa mūzika manā dzīvē ir ļoti nozīmīga tēma. Tagad mana repertuāra milzīga daļa ir Imanta Kalniņa mūzika. Man ir liels prieks, ka tās ir dziesmas gan latviski, kuras visi zina, visi dzied koncertos līdzi, gan arī dziesmas, kurām visi vēl nevar dziedāt līdzi, jo tās ir vai nu paslīdējušas garām, vai nāk tagad atkal atpakaļ, tās ir dziesmas angļu valodā, kuras kopā ar Ojāru mēs tagad atdzīvinām.”

Katrīna Gupalo uzsvēra, ka ir svarīgi turpināt atskaņot un ierakstīt arī mūziku, kas bijusi un ir ļoti atzīta un populāra.

“Mūzika, viņa ir dzīva tikai tikmēr, kamēr tā skan koncertos, tai ir jābūt aktuālai, tai ir jāatgriežas.

Ja mūzika ir brīnišķīga, un šajā gadījumā tas ir nenoliedzami tieši tā, tad katra izpildītāja versijā būs kaut kas ļoti īpašs un arī mūzika skanēs fantastiski,” atzīmēja dziedātāja.

Ojārs Ēriks Kalniņš stāstīja par savu darbu pie Imanta Kalniņa mūzikas tekstu rakstīšanas angļu valodā, tās mērķis ir bijis Imanta Kalniņa mūziku popularizēt arī ārpus Latvijas.

“Pirms 15 gadiem mani Ainārs Mielavs saveda kopā ar Imantu. Imants gribēja izdot albumu ar dziesmām angļu valodā. Es biju sācis rakstīt dzejas tekstus un meklēju mūziku, un viņš izvēlējās 12 no tiem un izdeva albumu, ko ierakstīja “Autobuss debesīs”. Pēc tam tās tika pārtulkotas latviešu valodā. Dažas dziesmas, kā “Ar straumēm uz jūru”, ir pazīstamas.”

Raksturojot sadarbību ar Imantu Kalniņu un Katrīnu Gupalo, kā arī dzejas tekstu transformāciju mūzikā, Ojārs Ēriks Kalniņš atzīmēja, ka tekstiem ar mūziku tiek piešķirta jauna forma.

“Ir tieši otrādi, es uzrakstu tekstus un viņš pielāgo mūziku pie tā. Es domāju, ka viņš tā ir strādājis ar visiem, arī ar Māri Čaklo. Es esmu ļoti pagodināts, ka varu būt tādā kompānijā. Man jāatzīstas, ka es uzrakstu vārdus, man tie labi izklausās, bet tad kopā ar Imanta mūziku vēl spēcīgāk, bet tagad, kad es dzirdu, kā Katrīna viņus dzied, tās ir pilnīgi jaunas dziesmas. Man ir milzīgs prieks,” stāstīja Ojārs Ēriks Kalniņš.

Katrīnas Gupalo albums “7 skumjas zvaigznes” tapis koncertveidā – vienlaicīgi ierakstīta gan balss, gan klavieres, kas izslēdz jebkādas mākslīgas korekcijas. Albuma ieraksta sesijas laikā mūzikas un drāmas telpas "OratoriO" zālē negaidīti iemaldījušies apmeklētāji Renāte un Arturs, kas palikuši tur vairākas stundas līdz pat ieraksta beigām, jutuši un dziedājuši līdzi, radot īsta koncerta sajūtu. Albuma dizainu un ilustrācijas veidojusi Katrīnas Gupalo mamma Vera Paukša.

Līdz ar albumu iznācis arī singls un mūzikas video dziesmai “Take It or Leave It”, kas komponēta pirms 15 gadiem, bet nu tā ierakstīta jaunās skaņās. Mūzikas video filmēts Floridā, Amerikas Savienotajās Valstīs. Tas ir horeogrāfes un dejotājas Gabijas Bīriņas un dejotāja Daniela Vaita (Daniel White) kopdarbs, kas stāsta par cilvēka dvēseles nepieradināmo dabu, par izvēlēm, kuras caurvij un nosaka mūsu dzīvi. Ekspresīvā performancē abi dejotāji atklāj stāstu par mīlestību un savstarpējām attiecībām, kuras caurstrāvo maigums, naids, sāpes un cerības. Video veidojuši mākslinieki Akorede Amole (ASV) un Vadims Gluškovs (Latvija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti