Kultūras ziņas

"Vasarnieki" ideālu meklējumos

Kultūras ziņas

Rīt 76. gadskārtējais LMA karnevāls

R.Pauls spēlē gruzīnu drauga G.Kančeli mūziku

Iznācis Kančeli mūzikas albums Raimonda Paula interpretācijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Draugi jau pusgadsimtu – tā viens par otru saka komponisti Gija Kančeli un Raimonds Pauls. Viņu iepazīšanās notika Tbilisi, kur mūsu maestro viesojās kā džeza pianists. Nupat klajā nācis kompaktdisks, kurā Raimonds Pauls spēlē sava gruzīnu kolēģa kompozīcijas, tostarp mūziku kinofilmām un teātra izrādēm.

Albuma ideja ienākusi prātā maestro, kad komponists viņam iedevis savu partitūru kladi. Kompozīciju atlase, kuru veicis pats pianists, noslēgusies ar 21 skaņdarbu – no mūzikas Georgija Danelijas filmai „Mimino” līdz Semjuela Beketa absurdam „Gaidot Godo”. Sacerējumos „Ričards III”, „Hamlets” un „12.nakts” Kančeli interpretējis arī Šekspīra dramaturģiju, kuru nu iedzīvina Raimonda Paula niansētā klavierspēle.

"Tas ir liels talants, tas ir pats svarīgākais. Talants, kurš skaidri un gaiši pasaka, kur viņš ir dzimis, kas ir viņa tauta, viņa mūzika, tas uzreiz ir skaidrs. Es domāju, tas ne katram ir dots,” skaidro Raimonds Pauls.

Spēlējot dažas viņa tēmas, it sevišķi no teātra izrādēm, es uzreiz jūtos kā zivs ūdenī – tas ir man tuvs,” uzsver maestro.

Savukārt komponists Gija Kančeli norāda, ka, „jo trokšņaināka un skaļāka kļūst pasaule”, jo vairāk viņu pārņem vēlme komponēt klusu mūziku.

„Klusā mūzikā, kad ir pauze, es cenšos panākt, lai tajā vēl arvien skanētu mūzika, lai to nevarētu uztvert kā klusumu. Ja iztēlojamies nošu partitūru kā vertikāli, man tajā ir savas prioritātes – un klavieres šajā vertikālajā rindā spēlē vienu no pirmajām lomām,” stāsta Kančeli.

Tiek plānots, ka albuma koncertprogrammu atskaņos gan Rīgā, gan Tbilisi, konkrēti datumi vēl tiks precizēti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti