Kultūras rondo

Aleksandra Antoņenko pieredze uz pasaules skatuvēm aizvadītajā sezonā

Kultūras rondo

Laikmetīgā cirka izrāde un starptautiskā laboratorija cirka nozares profesionāļiem

Ērģelniece Iveta Apkalna ar prieku savu vasaru ziedo koncertiem Latvijā

Iveta Apkalna: Esmu ar prieku ziedojusi savu vasaru Latvijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koncerti Cēsīs, Jūrmalā un Ventspilī – tāds ir ērģelnieces Ivetas Apkalnas darba grafiks jūlijā. Mūziķe atzīst, ka ar prieku ir ziedojusi savu vasaru Latvijai.

"Šovasar esmu labā nozīmē un ar prieku ziedojusi savu vasaru Latvijai, koncertiem un darbam Latvijā. Koncertus pēc būtības nesaskatu kā darbu, man parasti gatavošanās ir darbs. Ja runājam par koncertiem Latvijā, tas nav darbs, vienīgi caur šo esmu apņēmusi ģimenei kopīgu neko nedarīšanas prieku," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta Iveta Apkalna.

Pirmā tikšanās ar ērģelnieci būs jau sestdien, 6. jūlijā, Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas koncertā "LNSO, Ķeniņš un Mesiāns", kurā Tālivalda Ķeniņa 8. simfonijas ērģeļpartiju atskaņos Iveta Apkalna kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Andra Pogas vadībā.

"Ar Tālivalda Ķeniņa mūziku biju sastapusies distancēti, nebiju atskaņojusi līdz šim. Sastapšanās ar Ķeniņa mūziku viņa Astotajā simfonijā, kas ir pazīstama kā ērģeļsimfonija, būs pirmatklājums man pašai," atzīst Apkalna.

Mūziķe ir gandarīta, ka beidzot īstenosies mūzikas žurnālista Oresta Silabrieža ilgi lototā ideja par šī Ķeniņa skaņdarba atskaņojumu Latvijā.

"Man patīk iegrimt nepazīstamos apvāršņos, šis ir viens no tiem, patīk sevi pārsteigt. 

Esmu pārsteigta, esmu satraucošās gaidās, kā nu tas būs, jo atklāju sev šo mūziku kā kaut ko ārkārtīgi mūsdienīgu, svaigu, nepazīstamu, krāsainu, manuprāt, tāpēc ērģelēm tik piemērotu," atzīst Apkalna.

Nākamā uzstāšanās Latvijā Ivetai Apkalnai paredzēta 22. jūlijā Dzintaru pludmalē, ieskandinot "Jūrmalas festivālu".

"Skaistākai šajā ir tas, ka, četros no rīta iesākot koncertu un cenšoties pabeigt tad, kad saulīte lec, cilvēkiem būs iespēja klausīties mūziku tā, kā viņiem ir ērti, vai stāvot, vai guļot, vai ar muguru pret ērģelēm, vai ar skatu pret ērģelēm, vai iebraucot ar laivu jūrā. Man liekas, ka tā ir savienošanās ar dabu, klausīšanās caur dabas mūziku un varbūt dabas trokšņiem," atklāj Apkalna. "Man šķiet svarīgi, ka publika var saprast, ka ērģeļmūzika nav iegrožota vienā konkrētā telpā.

Ka ērģeļmūzika ir tāda pati kā jebkurā mūzika, kuru klausāmies, un svarīgi ir tas, kā klausāmies un uztveram. Varbūt būs daudzi cilvēki, kas sapratīs – tieši šādā veidā es mīlu un uztveru ērģeļmūziku vislabāk."

Apkalna muzicēs Dzintaru koncertzālē arī 23.jūlijā festivāla atklāšanas koncertā. Pēc tam mūziķe dosies uz Venstpili un piedalīsies Ventspils koncertzāles atklāšanas koncertos.

"Tas ir vienkārši kaut kas fenomenāls un neticams, ka beidzot nevis tikai Latvijā, bet Baltijā ir šāds instruments," savā priekā par jauno instrumentu jaunajā koncertzālē Ventspilī dalās Apkalna. "Pirmām kārtām, jauns uzbūvēts stabuļu instruments tādā apjomā un vēl uz skatuves jaunā koncertzālē.

Ar Filipu Klaisu, ar ērģeļbūves firmas priekšstāvi, sākām domāt, vai Baltijas valstīs ir līdzīgs instruments. Nav."

"Tas, ko pirms dažām dienām dzirdēju un piedāvāju tiem, kas instrumentu pieņēma, jo bija oficiālais instrumenta pieņemšanas un nodošanas akts ar muzikāliem priekšnesumiem, ar muzikālu priekšnesumu un koncerta gaismām, tas mani ļoti sasildīja, jo jutos kā Elbas filharmonijā, pat vēl labāk,” turpina Apkalna.

Šim viedoklim piekrituši arī daži ērģeļu intonatori, jo komanda, kas strādāja Ventspilī, bija gandrīz tā pati, kas būvējusi un intonējusi Elbas filharmonijas ērģeles. 

"Varbūt tas, ka koncertzāle Ventspilī ir mazāka, ērģelēm ir pozitīvs moments," vērtē Apkalna. "Nezinu, kā izklausīsies ar publiku, bet bez publikas bija ļoti patīkami. Arī akustika mani pārliecināja.”

Ventspils koncertzāles atklāšanas koncerti paredzēti 25. un 26. jūlijā, kur Iveta Apkalna piedalīsies Raimonda Tigula un Noras Ikstenas jaundarba “Jūras grāmata” pirmataskaņojumā, bet viņa pati par īsto šo ērģeļu atklāšanas koncertu uzskata savu solo koncertu 27.jūlijā, kas pirmais šo ērģeļu solo iznāciens. 

"27. jūlijā divu stundu garumā rādīšu, ko šīs ērģeles var, un centīšos ņemt līdzi cilvēkus priecīgā piedzīvojumā, ka mums ir šāds instruments," turpina Apkalna.

Aktīvi koncerti Eiropā Ivetai Apkalnai ir paredzēti arī augustā, jo šis arvien ir festivālu laiks. Savukārt nākamajā sezonā ērģelniece būs rezidējošā māksliniece vairākās nozīmīgās koncertvietās Vīnē, Frankfurtē, Drēzdenē un Neubrandenburgā. Liels un satraucošs notikums mūziķei būs Filipa Glāsa jaunās ērģeļsimfonijas pirmatskaņojums 6. novembrī Elbas filharmonijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti