Kultūras ziņas

Imantdiena radio ēterā

Kultūras ziņas

Māksla, zinātne, skicēšana un rotas

Atklāts Senās mūzikas festivāls

Īsti koncerti klātienē – Rīgā un Rundālē priecēs Senās mūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Beidzot īsti koncerti un beidzot īsts festivāls – par Senās mūzikas festivāla iespēju notikt klātienē iepriecināti ir visi tā dalībnieki, ļoti gaidot tikšanos ar skatītājiem. Senās mūzikas festivāls sāksies 30. jūnijā un notiks līdz 3. jūlijam. Tā programmā ir pieci koncerti Rīgā un Rundālē.

Koncertos skanēs skaistākās baroka operu ārijas, itāļu un vācu baroka šedevri. Klausītājus gaida tikšanās ar Latvijas Radio kori, orķestriem "Sinfonietta Rīga" un "Collegium Musicum Riga", kā arī spožiem solistiem – dziedātāju Elīnu Šimku, vijolnieku Daniilu Bulajevu un igauņu kanteles virtuozi Annu-Līsu Elleri. 

Rīga un Rundāle uzņem Senās mūzikas festivālu
00:00 / 05:37
Lejuplādēt

Senās mūzikas festivālam vasaras mūzikas dzīvē ir sava īpaša vieta, un tam ļoti nepiestāv attālināta versija, tādēļ visi dalībnieki ir ļoti priecīgi par iespēju atkal sniegt dzīvus un pilnvērtīgus koncertus, atzīst "Latvijas Koncertu" programmu direktors Arturs Maskats.

"Mēs esam tiešām ārkārtīgi gandarīti, un tieši mākslinieki, ka viņi var doties pie publikas, saņemot to atsaucību, kas ir tikai iespējama koncertzālē, kas citādi iespējama nav," paskaidroja Maskats. "Visi jau tagad ir pieraduši pie dažādām tiešsaistēm un dažādiem "konserviem", kā es saku, bet nekas nespēj aizstāt tiešo kontaktu. Tā ka mēs gaidām ļoti šo festivālu, visi ir faktiski tādā priecīgā pacēlumā."

Senās mūzikas festivālu 30. jūnijā Rīgas Svētā Pētera baznīcā atklās Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā.

Koncertā skanēs renesanses dižgaru Džovanni Pjerluidži da Palestrīna un Orlando di Laso motetes, rakstītas ar Zālamana "Augstās dziesmas" tekstiem. Tā iedvesmojusi neskaitāmus mūzikas autorus, daudzi to uzskata par vispoētiskāko mīlas dzeju cilvēces vēsturē, pastāstīja diriģents Putniņš.

"Proti, tā ir tā Bībeles sadaļa, ko daži askētiskāk noskaņoti Bībeles tulkotāji mēģina vispār izlaist, jo tie teksti ir mulsinoši," sacīja Putniņš. "Tie teksti būtībā tādā alegoriskā veidā runā par to milzīgo dzīvīgo radošo enerģiju, kas ir radījusi mūs visus, kas ir radījusi šo pasauli, un tas tiek salīdzināts ar divu cilvēku attiecībām, ar mīlestības pilnām attiecībām, pie tam dažkārt tik tiešā veidā, ka daži Bībeles tulkotāji ir bijuši spiesti rast glābiņu tādos ļoti tālos poētismos, jo tie teksti bieži vien ir diezgan tieši."

Latvijas Radio kora koncertā viesmūziķe būs igauņu kanteles virtuoze Anna-Līsa Ellere, kas specializējas senajā, pārsvarā renesanses laikmeta, mūzikā.

Festivālu Rīgā, Mazajā ģildē, 1. jūlijā turpinās koncerts "Skaistākās baroka operu ārijas", kurā muzicēs dzidrais soprāns Elīna Šimkus un baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" diriģenta Māra Kupča vadībā.

Sestdien, 3. jūlijā, ar trim koncertiem būs Rundāles diena. Tā sāksies ar muzikālu uzvedumu bērniem "Meža gulbji" Rundāles pils dārzā, par to vislabāk zina stāstīt šī pasākuma producente Karina Bērziņa.

"Ja parasti, vismaz pieaugušajiem, šis uzveduma nosaukums asociējas ar ļoti pazīstamu mūziklu, tad šoreiz mēs šo Hansa Kristiana Andersena pasaku esam ietērpuši senās mūzikas skaņās," ar uzvedumu iepazīstināja Bērziņa. "Visus klausītājus, nav šaubu, uzrunās Klaudio Monteverdi, Georga Frīdriha Hendeļa, Johana Sebastiana Baha mūzika. Būs ļoti, ļoti skaisti, interesanti."

Uzvedumā piedalīsies solisti Jolanta Strikaite-Lapiņa, Dināra Rudāne, Jānis Strazdiņš un Atis Ieviņš, 11 mežradznieki no Rīgas mūzikas skolām, instrumentālā grupa, Rīgas Horeogrāfijas skolas un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi.

Vakarā Rundāles pils Zelta zālē būs koncerts "Itāļu un vācu baroka šedevri", kurā muzicēs divi izcili mūziķi – viesmākslinieks, baroka mūzikas vijolnieks un dziedātājs Dmitrijs Siņkovskis un klavesīniste Ieva Saliete.

Festivālu, kā allaž, vainagos Vivaldi "Gadalaiku" atskaņojums Rundāles pils dārzā. Šoreiz tas skanēs "Sinfonietta Rīga", diriģenta Andra Veismaņa un vijolnieka Daniila Bulajeva interpretācijā. Pāraudzis brīnumbērna statusu, Daniils ir ļoti spilgts jaunais mūziķis, starptautiski konkursi ir viņa ikdiena, jau piepulcējoties tiem Latvijas mūziķiem, ar kuriem varam ļoti, ļoti lepoties, uzsvēra Arturs Maskats:

"Viņš [Bulajevs] ir tiešām absolūti izcils," savu apbrīnu pauda Maskats. "Domāju, ka tā ir atkal viena jauna Latvijas mūzikas zvaigzne, kas tagad ir pie mums radusies. Kādreiz ar brīnumbērniem ir tā, ka paiet tas bērna vecums, un tā brīnumbērna vairs nav, tad nāk citi brīnumbērni. Bet vislabākais gadījums ir tāds kā Daniils. Viņš ir attīstījies, viņš ir audzis, viņa māksla ir palikusi dziļāka, skaistāka." 

Senās mūzikas festivālā četrus pieaugušo koncertus iespējams apmeklēt tikai vakcinētajiem vai izslimojušajiem apmeklētājiem, uzrādot sertifikātu, kā arī personu apliecinošu dokumentu.

Koncertu bērniem savukārt var apmeklēt ikviens interesents, arī nevakcinētie cilvēki, kuriem būs jāuzrāda 48 stundu laikā veikts negatīvs Covid-19 tests, bet testu varēs veikt arī uz vietas bez maksas. Bērniem līdz 12 gadiem tests nebūs jāveic.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti