Pagrabs

Deniss Paškevičs un jauns saksofons, kino, pārmaiņas LMA, "Sumpurņa pils" un "Kalnejas"

Pagrabs

Lielās pārmaiņas Latvijas Mākslas akadēmijā

Stāsts par jaunu saksofonu. "Pagrabā" viesojas "Deniss Pashkevich Funk Therapy Collective"

Ir viegli būt kopā. Denisa Paškeviča dibinātā «Funk Therapy Collective» svin pirmos desmit

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Viens no daudzajiem saksofonista Denisa Paškeviča dibinātajiem kolektīviem – grupa "Funk Therapy Collective" – šogad svin desmito jubileju, un tas ir lielisks iegansts, lai ieskatītos grupas ikdienā un sasniegumos. To arī dara Latvijas Radio 3 "Klasika" jauniešu raidījums "Pagrabs".

"Mūsu kodols palicis nemainīgs,” saka Paškevičs par grupas internacionālo sastāvu, kurā līdzās latviešiem (pašam Denisam Paškevičam, Staņislavam Judinam, Marekam Loginam un Uldim Cīrulim jeb DJ Monstam) muzicē arī brīnišķīgais instrumentu būvētājs Bernds Šille (Bernd Schille), bundzinieks Migels Hernandess Džiralds (Migel Hernandez Girald) no Čīles, kurš Latvijā dzīvo jau 10 gadus, un uz Rīgu pārcēlies arī ģitārists Nefs Irizarijs (Neff Irizarry), amerikāņu-puertorikāņu mūziķis, kurš kļuvis par pasniedzēju Latvijas Mūzikas akadēmijā.

"Ja ir viegli būt kopā, tad arvien vairāk laika arī gribas pavadīt visiem kopā," saka Paškevičs.

"Mūsu mūzika daudz top, kopā džemojot, rakstītā mūzika ir daudz smagāka,” viņš piebilst.

"Fanks – tas ir gars un enerģija. Gribas dejot. Gribas dzīvot. Eju pa ielu un klausos fanku,” neslēpj Paškevičs.

Lai gan paša Denisa Paškeviča izveidotais klubs nu ir slēgts, viņam veiksmīgi izdevies atdzīvināt klubu "Hamlets", katru pirmdienu veidojot džema sesijas.

"Ar pedagoģiju nodarbojos vairāk nekā desmit gadus –  man ļoti patīk pasniegt džeza improvizāciju un harmoniju.

"Hamleta" posms ir visas manas komandas nopelns – mums ir lieliska komanda, un katru pirmdienu sadarbojamies ar Zagorsku ģimeni.

Arī manas pirmās notis no saksofona izskanēja tieši šeit, Raimonda Raubiško džemā. Tās bija manas lielās stundas, pēc kurām gāju mājās mācīties,” neslēpj Paškevičs. "Spēles līmenis mūsu mūziķiem ir iepriecinošs, un priecājos, ka Nefs šobrīd pasniedz Mūzikas akadēmijā – tā ir amerikāņu skola, ko viņš veiksmīgi ienesis."

Par Denisa Paškeviča un Bernda sastapšanos ir īpašs stāsts. Abu sadarbībā radies jauns saksofons - "Riga Winds Pashkevich Signature" tenora saksofona modelis. 

Šille jau 30 gadus veido koka pūšaminstrumentus un strādājis par meistaru daudzās zināmās darbnīcās Šveicē, ASV, Kanādā un Japānā. Kā sarunā atklāj Šille, abi ar Paškeviču satikušies Rīgā pirms vairākiem gadiem kādā koncertā. "Deniss pauda vēlmi kaut ko uzlabot savā instrumentā, un tapa ideja, ka varētu veidot īpašus jaunus saksofonus, pielāgojot tos mūziķiem."

"Bernds ir pasaules klases meistars," uzsver Paškevičs.

"Pasaulē spilgti aizgājusi viņa ideja ar flautām. Mana saksofona modelis radīts no tāda metāla salikuma, kāds iepriekš nebija redzēts.

Ieguvums – ļoti liela rezonanse, to ir viegli spēlēt, skaņa – ar īpatnēju, savdabīgu krāsu.

Otra lieta: runājoties ar konkrēto mākslinieku, noskaidrojam, ko nepieciešams izveidot uz konkrētā modeļa bāzes, lai pielāgotu to katra konkrētā cilvēka rokām. Man ir vācu sudrabs. Bet var izgatavot arī no bronzas, kapara.”

Meistars teic, ka nekad jau tikai vienu instrumentu netaisot, bet gatavojot vairākus kopā: "Strādājot ar lielām superzvaigznēm, tas ir process, process, process."

Par godu "Funk Therapy" desmitgadei beidzot tiks ieskaņots albums, tāpat plānota plaša koncertsērija Latvijā un ārvalstīs. Taču martā Paškevičs sadarbībā ar "Jersica Records" klajā laidīs kopā ar Vjačeslavu Gaņeļinu un Arkādiju Gotesmanu ieskaņotās improvizētās avangarda mūzikas vinila plati.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti