Investējot 420 000 eiro, modernizēta Latvijas Radio 1. studija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirmdien, 27. jūnijā, noslēgts vērienīgs investīciju projekts – Latvijas Radio 1. skaņu ierakstu studijas modernizācija. Studijas mikseru konsoles un skaņas trakta elementu nomaiņā, kā arī režijas telpu labiekārtošanā ieguldīti vairāk nekā 420 000 eiro, nodrošinot mūsdienīgu, pasaules līmeņa tehnoloģisko risinājumu augstvērtīgu audio skaņu ierakstu veikšanai. Šis bijis sarežģītākais un apjomīgākais Latvijas Radio investīciju projekts vairāku desmitu gadu griezumā.

Projekta realizācija tika uzsākta 2021. gada pavasarī, lai pēctecīgi nomainītu teju 20 gadus kalpojušo analogo studijas mikseru konsoli "D&R Octagon" pret pilnas funkcionalitātes audio miksēšanas sistēmu "System-T S500". Tās ražotājs ir viens no pasaules vadošajiem profesionālās audio apstrādes sistēmu ražotājiem, Anglijā bāzēts uzņēmums "Solid State Logic" (SSL). Publiskā iepirkuma rezultātā moderno digitālo iekārtu piegādi, uzstādīšanu un konfigurēšanu veica SIA "Audio AE", kas nodrošinās arī tehniskā aprīkojuma turpmāko apkalpošanas un darbaspēju uzturēšanas saistību izpildi.

Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne ar gandarījumu atzīst: "1. studijas režijas modernizācija dos ievērojami lielāku efektivitāti, ātrumu un mūsdienu prasībām atbilstošas darbaspējas, spējot strādāt duālā režīmā – gan digitāli, gan tiešraižu vajadzībām arī analogi. Apsveicu ar iespēju attīstīties digitālajā vidē un tehnoloģiju jomā! Kombinācijā ar Latvijas Radio izcilajiem skaņu režisoriem un tehnisko personālu mēs noteikti esam priekšā visiem pārējiem!"

1. studijas saimnieks, Skaņu ierakstu daļas vadītājs Māris Briežkalns piebilst: "Manā karjerā šī ir ceturtā pults. Tas praktiski ir kosmosa kuģis pret to, kas līdz šim bijis. Pirmie lielie ieraksti jau šajā nedēļā – piektdien rakstīsim bungu solo plati ar "Riga Jazz Stage" uzvarētāju Domo Branču no Amerikas Savienotajām Valstīm, savukārt brīvdienās – komponistes Lolitas Ritmanes un režisora Daniela Kreicberga jaunā projekta skaņas celiņu."

Svinīgajā atklāšanā piedalījās arī Maestro Raimonds Pauls, simboliski ieskaņojot fragmentu no savas kompozīcijas "Es aiziet nevaru". Pēc testa ieraksta veikšanas Maestro humoristiski noteica: "Viss jau skaisti, bet mani galvenokārt interesē – kas spēlēs un dziedās? Vairāk to izpildītāju vajag!"

Modernizētās studijas atklāšana
Modernizētās studijas atklāšana

Par Latvijas Radio 1. studiju

Latvijas Radio 1. koncertstudija tika atklāta 1948. gada novembrī. 214 kvadrātmetru studija bija paredzēta 80 izpildītāju lielam skaitam un kļuva par simfoniskā orķestra darbavieta lielu formu skaņdarbu priekšnesumiem. No šīs studijas regulāri raidījumos uzstājās Radiofona simfoniskais orķestris diriģentu Teodora Vēja, Arvīda Jansona, Leonīda Vīgnera u.c. vadībā.

Pateicoties īpašajai akustikai, skanējumam, izcilajiem skaņu režisoriem un tehniskajam personālam, 1. studija ir viena no labākajām ierakstu studijām Baltijā, kas ļauj veikt augstvērtīgus koncertierakstus, ieskaņot mūziku filmām un veikt ierakstus Latvijas populārās un rokmūzikas izpildītājiem. Latvijas Radio 1. studijā ierakstīti vairāk nekā 100 tūkstoši Latvijas Radio producētu skaņdarbu un tikpat daudz neatkarīgo producentu realizētu ierakstu. Tostarp 1. studijā tapis lielbudžeta filmas mūzikas ieraksts "Martin Luther", starptautiski apbalvotās filmas "Dvēseļu putenis" mūzikas ieskaņojums, neskaitāmi "Kremerata Baltica", Latvijas Radio kora, Latvijas Radio bigbenda, praktiski visu Latvijas mūzikas kolektīvu ieraksti. Komponiste Lolita Ritmane saņēmusi "Grammy" balvu kategorijā "Labākā klasiskās mūzikas izlase" par Latvijas Radio 1. studijā ierakstīto albumu "Women Warriors – The Voices Of Change" kā viena no albuma producentiem.

1. studijā par Latvijas kultūras pastāvīgu vērtību veidojušies mūziķi, diriģenti, komponisti un kolektīvi – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (sākotnēji Rīgas Radiofona orķestris), Latvijas Radio koris (sākotnēji Radiofona koris un Teodora Kalniņa koris), bērnu vokālais ansamblis "Dzeguzīte". Šajā telpā dzimusi latviešu vieglā jeb estrādes mūzika, kura veidojusies soli solī ar Raimondu Paulu, solistiem un kolektīviem. Tieši šajā studijā, vēl būdams Latvijas Valsts konservatorijas students, kā instrumentālā seksteta pianists darbu sāka Maestro Raimonds Pauls. Vēlākos gados studija kļuva par Maestro skaņu ierakstu galveno darbavietu, turpinot radīt muzikālas programmas līdz pat šai dienai.

Lasi vairāk:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti