Rīta Panorāma

Intervija ar "Latvijas attīstībai" vadītāju Juri Pūci

Rīta Panorāma

Nākamnedēļ Dikļos Pasaules koklētāju nometne

Starptautiskais introvertās mākslas festivāls AD LUCEM

Introvertās mākslas festivālā «Ad Lucem» - nakts meditācijas un beļģu jaunās mūzikas grandi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" sastāvēs no trīs unikāliem koncertiem, tai skaitā Eiropas vecākā jaunās mūzikas ansambļa "Musiques Nouvelles" uzstāšanās un nakts meditācijas, kuru apmeklētāji varēs klausīties arī guļus.

Rīgas Reformātu baznīcā festivālu atklās ansamblis no Beļģijas „Musiques Nouvelles” ar programmu „Skaņas meditācija”.

Grupa ir viens no pirmajiem jaunās mūzikas izpildītājiem Eiropā, veidota 1962. gadā, darbojas plašā mūzikas spektrā no klasiskās mūzikas līdz popmūzikai.

Viņu jaunāko programmu „Skaņas meditācija” festivāla veidotāja Sandra Zandberga raksturo kā savdabīgu skaņas liturģiju, kas aizved intīmā, īpaši smalkā klausīšanās pasaulē: „Šajā programmā viņi ir izvēlējušies mūziku no 14.gadsimta, ietverot Gijoma de Mašo un Baha darbus, līdz mūsdienu mūzikai un viņu pašu improvizācijām, jo gandrīz visi viņi ir paši komponisti, un līdz ar to arī tā senā mūzika, tā skan pilnīgi laikmetīgi, jo tiek pasniegta pilnīgi citādā veidā nekā to ir ierasts dzirdēt, un tas viss savijas kopā burvīgā tādā bezlaika un beztelpas dimensijā.”

Par vēsturisku notikumu mūzikas zinātnieks Boriss Avramecs jau nodēvējis festivāla otro koncertu, kura viešņa būs pasaulslavenā indiešu garīgās mūzikas izpildītāja Gājatri Venkataragavana. Vēsturisku tādēļ, ka līdz šim Latvijā esam dzirdējuši Ziemeļindijas tradīciju, bet Venkataragavana pārstāv Dienvidindijas jeb Karnātaka mūzikas sistēmu, kas ir ļoti atšķirīga un Latvijā ne reizi nedzirdēta.

Karnātakas mūzikas sistēma attīstījusies no senajām Vēdu tradīcijām un pastāv vairs tikai četros mūsdienu Indijas štatos. Gājatri Venkataragavana ir Indijā vispieprasītākā šīs mūzikas izpildītāja, veikusi daudz ierakstus arī Indijas Nacionālajā radio un televīzijā.

Sandra Zandberga viņu dzirdējusi klātienē Indijā, tas ietekmējis ļoti dziļi, tādēļ gribējies ar šo mākslinieci iepazīstināt arī Latvijas klausītājus.

Sandra Zanberga: „Pirmkārt, tā ir ārkārtīga virtuozitāte, kā viņa pārvalda savu balsi, jo tā ir ļoti sarežģīta mūzikas sistēma gan ritmiski, gan melodiski, gan vokāli, bet ar savu virtuozitāti viņa tā kā ievelk tādā maģiskā atvarā, un ilgāk klausoties, tu vienkāršo nonāc kaut kādā citā dvēseles stāvoklī, kaut kāda iekšēja transformācija notiek, klausoties šo mūziku. Protams, tajā ir jāieklausās, bet viņa ar to savu izpildījuma veidu un ar to, cik viņa pati ir jauka, skaista un simpātiska… tas viss kopā ir vienkārši fascinējoši!”

Gājatri Venkataragavana uzstāsies ar diviem pavadošajiem mūziķiem – vijolnieku, kas, sekojot tradīcijai, vijoli spēlēs atšķirīgā veidā no mums ierastā, un perkusionistu, kurš spēlēs mridangamu – bungas, kas spēlējamas no abiem galiem.

Bet festivāls noslēgsies ar Nakts meditāciju, kas nu jau ir festivāla tradīcija, daudzu gaidīta un iemīļota, tāpat kā tās galvenais varonis – izcilais britu čellists Metjū Bārlijs.

Nakts meditācija ir astoņu stundu nepārtraukts koncerts – no saulrieta līdz saullēktam, un šo meditatīvo ceļojumu starp nomoda un sapņu pasaulēm publika klausās guļus, tāpēc koncerta apmeklētājiem līdzi jāņem paklājiņš un sega savām ērtībām.

Sandra Zandberga: „Šogad „Nakts meditācija” notiks fon Stricka villā, es domāju, ka tas piedos tādu īpašu šarmu šim notikumam, un šogad Metjū vēlējās sadarboties ar kādu pianistu, un tas būs Juris Žvikovs.”

Nakts meditācija ar Metjū Bārliju notiks fon Stricka villā piektdien, 30.jūnijā, bet Introvertās mākslas festivāls sāksies jau rīt, un tā divi pirmie koncerti notiks Rīgas Reformātu baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti