Kultūra

Bērnu iemīļotie «Lupatiņi» satiksies jaunā grāmatā, dziesmu diskā un kalendārā

Kultūra

20. un 30. gadu Rīgas atmosfēra koncertizrādē par izcilo tenoru Marisu Vētru

Par Lūsēna jauno Ziemassvētku programmu un koncertiem

Intimitāte un sentiments Jāņa Lūsēna koncertprogrammā «Kad mīlestība dzimst»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jaunu Ziemassvētku dziesmu programmu "Kad mīlestība dzimst" radījis Jānis Lūsēns. Tā izdota kompaktdiskā, un no ceturtdienas, 17.decembra, to varēs dzirdēt arī koncertos visā Latvijā. Dziesmas izpildīt komponists uzticējis Ancei Krauzei un Zigfrīdam Muktupāvelam, viņus pavada Ziemassvētku orķestris.

Jāņa Lūsēna jaunā programma vēsta par pašām cēlākajām, skaidrākajām un tīrākajām jūtām, ko cilvēkos raisa Ziemassvētki. Šādām noskaņām komponists iedvesmu guvis Jāņa Poruka, Kārļa Skalbes, Rūtas Skujiņas, arī mūsdienu autoru - Ineses Zanderes un Lijas Brīdakas - dzejā.

Jānis Lūsēns jaunās dziesmas ierindo kamerstila žanrā, kad mūzikas spēks atklājas caur klusinājumu un intimitāti, un viņš cer, ka šo noskaņu izdosies saglabāt arī koncertos. "Man liekas, ka tas ir tas, kā vispār pietrūkst mūsu kultūrā - tādas intīmas un personiskas sajūtas, un neslēpšu - arī mazliet sentimenta. Tas īpaši izskan dziesmā ar Kārļa Krūzas dzeju par apsnigušiem kokiem Pērses līčos, to jau nemaz savādāk nevar mūzikā atspoguļot," pauž Jānis Lūsēns.

Zigfrīds Muktupāvels atzīst, ka viņš savu Ziemassvētku laiku vairs nevar iztēloties bez koncertiem. Muzicēšana un tikšanās ar cilvēkiem arī viņu pašu šajā laikā ļoti saviļņo un bagātina. "Ļoti priecājos par jauno Jāņa Lūsēna mūziku, ļoti priecājos sadziedāt kopā ar Anci. Tik plaši mēs to nekad dzīvē neesam darījuši, tas bijis tikai epizodiski. Ar viņu profesionālā ziņā ir ļoti viegli strādāt. Un es priecājos, ka man ir epizodiski uzticēts arī spēlēt vijoli, kas man ir tāda mūža mīlestība. Kopējā noskaņa mani arī ļoti priecē, jo nebūs skaļo bungu, viss būs ļoti cilvēcīgā un skaistā noskaņā," saka Zigfrīds Muktupāvels.

Koncertos pēc ilgāka laika būs iespēja dzirdēt Anci Krauzi. Dziedātājas prioritāte šobrīd ir ģimene un trīs meitu audzināšana, ko ļoti grūti savienot ar intensīvu skatuves dzīvi, taču Jāņa Lūsēna aicinājumam viņa tomēr ar lielu prieku atsaukusies.

"Jānis mums parādīja muzikālo materiālu, un es sapratu, ka tas mani ļoti saista. Pie tam tas jau arī ļoti reti, ka komponisti mūsdienās raksta ko jaunu," norāda Ance Krauze.

Dziesmās bieži izskan vārdi - gaisma, prieks, cerība, miers, kas tik ļoti mums saistās ar Ziemassvētkiem, bet tieši šogad kaut kā īpaši disonē ar pasaulē augošo agresiju, pārdomās dalās Ance Krauze: "Gribas tā globāli novēlēt visiem mieru, lai nav kara. Man dikti žēl, ka mana deviņgadīgā meita jau man sāk taujāt, kas ir karš, jo visapkārt par to runā. Tāpēc mēs koncertos atsvaram dosim to gaišumu, to baltumu."

Albuma prezentācijā piedalās arī Ances Krauzes meita Elza Siliņa, kurai īpaši patīk dziesmas ar Ineses Zanderes vārdiem "Pīrāgs" un "Maza, zila zīlīte": "Es mēģinājumā mammai dziedāju līdzi, un man ir tāda doma, ka es dziesmu "Maza, zila zīlīte" varēšu jau dziedāt nākamā gada Ziemassvētku koncertos."

Kā vēstīts, Jāņa Lūsēna Ziemassvētku programma "Kad mīlestība dzimst" izskanēs 14 koncertos. Tie sāksies šīs nedēļas nogalē, ceturtdien, 17.decembrī. Pirmais koncerts notiks Madonā, kam sekos uzstāšanās Valmierā, Jelgavā un Liepājā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti