Pa ceļam ar Klasiku

Inese Zagorska: Šogad festivāls "Čello Cēsis" ir dubultnozīmīgs

Pa ceļam ar Klasiku

Liepājas Simfoniskais orķestris atklāj sezonu! Studijā - LSO direktors Uldis Lipskis

"Klasikas" viešņa - kamerorķestra "Kremerata Baltica" direktore Ingrīda Zemzare

Ingrīda Zemzare: Mūsu mīļo Gidonu Krēmeru orķestrī sirsnīgi saucam par Fellīni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

XV "Kremerata Baltica" festivāls, kas no 13. līdz 16. septembrim četru jaudīgu koncertu ritējumā izskanēs Dzintaru koncertzālē, klausītājiem sola īstus svētkus. "Tas, ka mēs savu mīļo Gidonu Krēmeru orķestrī dažkārt saucam par "mūsu Fellīni", ļauj cerēt uz ļoti jauku rezultātu – viss festivāls ir īsts Gidona Krēmera "Fellīni darbs"," atzīst kamerorķestra "Kremerata Baltica" direktore Ingrīda Zemzare.

Arī kremeratieši savā festivālā godā cēluši Latvijas simtgadi, bet ne tikai. Tā nosaukums šoreiz daudznozīmīgs – "Centrāleiropas vējš".

"Festivāla moto ir atsauce uz demokrātijas simtgadi Eiropā," skaidro Zemzare.

"Neesam vienīgie, kas šogad svin simtgadi – līdzās Baltijas valstīm svētki ir arī Polijai, Čehijai, Ungārijai. Tad nu festivāla laikā paskatīsimies, kā izskatāmies kopā ar saviem likteņbrāļiem."

Kopumā festivāla ietvaros izskanēs četri koncerti. Atklāšanas koncerts, kas notiks 13. septembrī, būs veltīts Ungārijai, otrais – Polijai, trešais – Čehijai.

"Bet ceturtais – tie būsim mēs paši. Tas ir "Kremerata Baltica” vējš, kas mums svilpo galvā... Būs franču klauni, būs Valentīna Silvestrova "Klusās dziesmas”, ko Gidons Krēmers spēlēs solo ar orķestri, un ies vaļā liels pasākums, kas pirmoreiz tiks izrādīts klausītājiem Latvijā,” intriģē orķestra direktore.

Grūtais Bartoks un svaigais Pētersons

Vaicāta, vai festivālā ievējos arī kāda Latvijas vēja brāzma, Ingrīda Zemzare apstiprina: "Esam klātesoši visā procesā! "Kremerata Baltica" ik pa laikam nāk klajā ar neparastām lietām: lai attīstītu orķestra prasmes un virtuozitāti paceltu vēl augstākā līmenī, šobrīd nodarbojamies ar to, ka spēlējam visus Bēlas Bartoka kvartetus. Un spēlēt stīgu kvartetus orķestrim ir ļoti sarežģīti! Esam spēlējuši jau Mocarta un Bēthovena kvartetus, un tagad – Bartoks. No Ungārijas atbraucis ungāru vijolnieks, "Concerto Budapest" direkors Andrāšs Kellers – viņš pats nespēlēs, bet palīdzējis sagatavot šo milzīgo darbu! Vienu no kvartetiem – Otro kvartetu Kellera pārlikumā – parādīsim atklāšanas koncertā.”

Vēl festivāla atklāšanā tiksimies ar izcilajiem kamerorķestra "Kremerata Baltica" mūziķiem, kuri kopā ar Tibora Vargas starptautiskā junioru vijolnieku konkursa 2018. gada laureātu Arturu Trēlnesu atskaņos "Ziemu" no Antonio Vivaldi cikla "Gadalaiki", kā arī čehu pianista un komponista Adama Skūmala “Variācijas par čigānu melodijas tēmu”. Uzlecošā pianisma zvaigzne Julianna Avdejeva uzmirdzēs Franča Lista Pirmajā klavierkoncertā, savukārt latviešu komponista Kristapa Pētersona "Bartokāla etīde" piedzīvos pasaules pirmatskaņojumu.

"Esam lūguši Kristapam Pētersonam uzrakstīt mums īpašu jaundarbu speciāli šim festivālam, un – kā vienmēr – Kristaps ir pilns ar īpašām, interesantām idejām,” atklāj Zemzare.

"Festivāla īpašo viesu nav daudz, bet visi ļoti interesanti,” saka Zemzare. Īpaši siltus vārdus viņa teic par pianistu Georgiju Osokinu, kurš būs solists divos koncertos  - 14. un 15. septembrī

"Georgija Osokina vārds komentārus neprasa. Viņš ir savējais, viņš ir mīlulis. Ļoti dziļš mūziķis, kurš atrodas nepārtrauktā attīstībā. Prieks, ka viņš ir centrālā figūra veselos divos koncertos," atzīmē Zemzare.

"Kremeratas" vējš ar franču klauniem

Ļoti interesants būs arī festivāla noslēguma koncerts 16. septembrī. "Esam pieķērušies vienai no latviešu mūzikas skaistākajām lappusēm – Pētera Vaska simfonijai "Balsis". Tā ir Latvijas iesaiste Centrālajā Eiropā," atklāj Ingrīda Zemzare. Un tas būs vienīgais brīdis, kad "Kremerata Baltica" priekšā stāsies diriģents – kremeratiešu iemīļotais Andris Veismanis.

Un šis būs arī vienīgais koncerts, kurā varēsim baudīt Gidona Krēmera solospēli.

Visupirms Krēmers kopā ar Juliannu Avdejevu atskaņos Valentīna Silvestrova īpaši viņam veltītos "Piecus skaņdarbus vijolei un klavierēm" jeb Klusās dziesmas.

Savukārt koncerta otrajā daļā klausītājus gaida brīnišķīgs piedzīvojums. Koncertizrāde "Con Amore" ir pavisam jauns Gidona Krēmera un "Kremerata Baltica" projekts, kas tapis ar Fransuā Servantesa iedvesmojošu līdzdalību.

Kopā ar franču mīmiem jeb slavenajiem franču aktieriem-klauniem Žuljēnu Kotjē un Ketrīnu Žermēnu tas būs uzvedums, kurā skanēs visdažādākā mūzika.

"Viss sākās Parīzē, pēc svinīgā koncerta Orsē muzejā, kad uz pieņemšanu Gidons Krēmers bija uzaicinājis klaunus, kuri tur iepazinās ar Latvijas-Francijas institūta ļaudīm. Skatīsimies, kas tur iznāks. Pirmo reizi šo uzvedumu rādījām Mario Brunello festivālā Itālijas Alpos, tad – Sionas festivālā, tā ka Dzintaru koncertzāle redzēs nobriedušu priekšnesumu. Redzēsim, ko teiks klausītāji,” – tā Ingrīda Zemzare.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti