Rīta Panorāma

Intervija ar Inu Druvieti

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ingu Ermansoni

Ingas Kalnas solokoncerts "Bel Canto"

Inga Kalna: Latvijas publikai piedāvāju programmu, kas visvairāk skar mani kā personību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Latvijas publikai piedāvāju programmu, kas stila ziņā visvairāk skar mani kā personību, kas visvairāk man patīk estētiski. Tā ir mūzika, kas man visvairāk nāk pie sirds," tā pirms 17.maijā Latvijas Nacionālajā operā (LNO) gaidāmā solo koncerta "Bel Canto" saka latviešu soprāndziedātāja Inga Kalna.

Ingai Kalnai šī ir 20.sezona uz operas skatuves. LNO soliste debitēja izrādē "Bohēma". Viņas solo koncerti Rīgā ilgi nav skanējuši, un programmas sagatavošana Ingai Kalnai prasīja daudz laika un pūliņu.

Kad es šo programmu parādīju savai skolotājai, viņa man jautāja - kurā pusē, kurā kulisē tev atradīsies ātrā palīdzība. Jā, programma ir diezgan asinīga," ar humoru saka Inga Kalna.

Kā vēstīts iepriekš, 17.maijā LNO skanēs izcilā latviešu soprāna Ingas Kalnas koncerts "Bel Canto" ievērojamā britu diriģenta Džuliana Reinoldsa muzikālajā vadībā. Programmā skanēs Gaetāno Doniceti, Džoakīno Rosīni, Džuzepes Verdi un Vinčenco Bellīni opermūzika. Koncertā piedalīsies LNO koris un orķestris.

Programmu Inga Kalna izvēlējusies dziļu un saturā sarežģītu, fragmenti būs pat līdz 16 minūtēm gari. Trīs skaņdarbi Latvijā nav dziedāti vispār.

Garajā mūzikas fragmentā, pirmkārt, var sekot tēla maiņai, sekot, kā varonei mainās domas un dvēseles stāvoklis, kā mainās personāžs," norāda Inga Kalna.

"Bel canto" ir 19.gadsimta pirmās puses itāļu operās populārs daiļdziedāšanas paņēmiens, kas prasa augstu vokālo virtuozitāti, vieglumu un grāciju. Ingas Kalnas balss ir īsts "bel canto" mūzikas instruments.

Arī pati dziedātāja atzīst, ka šis koncerts viņai būs ļoti īpašs un sirsnīgs, jo vairākus gadus vēlējusies dziedāt koncertu, kurā skanētu tikai "bel canto" mūzika.

Latviešu soprāns Inga Kalna pasaulē atzīta par izcilu vokālās mākslas meistari, kura spoži pārvalda dažādu laikmetu mūziku. Dziedātāja ir absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Muzikoloģijas (1994) un Vokālās mākslas (1997) nodaļu, kā arī Lielbritānijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas Karaliskās augstskolas operas fakultāti (1999). Viņas vokālo meistarību veidot palīdzējušas Ludmila Brauna (Rīga, Vankūvera), Irina Gavrilovici (Vīne) un Džoja Mammena (Londona).

Inga Kalna ir trīskārša Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte (1995, 1998, 2002), "Goldberg Operatic Prize" (Lielbritānija, 1997) ieguvēja un "Bruce Millar-Gulliver Memorial Trust Award" konkursa (Lielbritānija, 1999) pirmās vietas ieguvēja.

Viņas repertuārā ir gandrīz visu slaveno Rietumeiropas komponistu operu liriskā soprāna partijas, kamermūzika un lielās formas skaņdarbi. Inga Kalna ir uzstājusies daudzās pasaules valstīs, tai skaitā Itālijā, Francijā, Anglijā, Kanādā, ASV, Izraēlā, Zviedrijā, Somijā, Šveicē, Holandē, kā arī dziedājusi prestižajos Eiropas opermūzikas festivālos Minhenē un Zalcburgā.

Pavisam nesen LNO apmeklētājiem bija iespēja dzirdēt Ingu Kalnu Pučīni operā "Bohēma" Mimī lomā, bet šī gada nogalē Inga Kalna dziedās titullomu Artura Maskata operā "Valentīna", kas pasaules pirmizrādi piedzīvos 5.decembrī.  

Inga Kalna sūta sveicienus no saulainās Vācijas un ar nepacietību gaida koncertu un tikšanos ar saviem klausītājiem Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā 17.maijā. Ingas Kalnas solokoncertu 17.maijā tiešraidē pārraidīs arī "Latvijas Radio 3 - Klasika".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti