Inga Kalna gatavojas asiņainai koncertprogrammai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 2.aprīļa vakarā plkst. 19 Mimī lomu operā "Bohēma" dziedās soprāns Inga Kalna. Ieradusies Rīgā tikai uz dažām dienām, intervijā Latvijas Radio dziedātāja stāsta par "Bohēmu" un to, ka gatavojas asiņainai koncertprogrammai, kura skanēs maijā.

Tieši "Bohēma" bija pati pirmā izrāde, ar ko dziedātāja ienāca Latvijas Nacionālajā operā. „Bohēmas” iestudējumam Pētera Klirova režijā nākamgad apritēs 20 gadu. Pirmo reizi Inga Kalna šo izrādi dziedāja Dailes teātrī 1995. gadā.

Dziedātāja atzīst, ka viņai atmiņā šis iestudējums joprojām saglabājies tāds, kā bija toreiz.

„Mēs ar šo iestudējumu daudz esam braukājuši viesizrādēs un šim iestudējumam ir bijis ļoti liels mūžs. Mums ir bijuši lieli panākumi, un cilvēkiem šis iestudējums ļoti patīk, jo tas savā klasiskajā veidolā ir ārkārtīgi mūsdienīgs. Un tas atstāj vietu gan katram diriģentam kur izpausties, gan arī dziedātājam atnest savu sniegumu un savu redzējumu,” atzīst māksliniece.

Šī vakara izrāde būs veltījums diriģenta Ilmāra Lapiņa nesen nosvinētajai 70 gadu jubilejai.

Diriģents jau piekto gadu vada Irkutskas apgabala filharmonijas gubernatora orķestri, ir strādājis ar aptuveni 120 orķestriem un lielāko dzīves daļu pavadījis ārpus Latvijas. Ar Ingu Kalnu viņi jau iepriekš tikušies koncertos, taču šovakar pirmo reizi uz operas skatuves.

„Mēģinājumi ir bijuši ļoti saspringti, bija ļoti īss laiks mēģinājumiem, bet ir labs sastāvs, cilvēki, kas viens par otru ļoti rūpējas, uzmanīgi klausās un ir labi partneri, un es domāju, ka viss būs labi,” nosaka Kalna.

Taču jau 17. maijā Inga Kalna atkal plāno kāpt uz Nacionālās operas skatuves. Šoreiz gan kopā britu diriģentu Džulianu Reinoldsu, kad skanēs Ingas Kalnas solokoncerts.

Operdziedātāja izvēlējusies pievērsties belkanto repertuāram un atzīst, ka gatavojot programmu nākas saskarties ar dažādām grūtībām - partitūras ir grūti atrodamas, reizēm tās ir rokrakstā un tiek iznomātas tikai kādā konkrētā valstī.

Inga Kalna programmu sauc par asiņainu, asiņainu tehniskā ziņā.

Prasības, kādas šī mūzika liek balss priekšā, ir ļoti augstas. Kad tu esi uz skatuves un kad ir skatuviskā darbība, tad kaut kādā veidā tu vari aiz tās skatuviskās darbības nedaudz paslēpties, bet koncerta laikā nav iespējas nekur slēpties. Tam man ļoti gribējās ķerties klāt,” atzīst māksliniece un nosmej, ka nu jau esot liela meitene, un tā būs tāda lielu meiteņu programma. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti