Indra Riše: Vairs nesteidzos klausītājiem dot katru jaundarbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

"Es vairs nesteidzos klausītājiem dot katru jaundarbu, kurš ir uzrakstīts publiskai vērtēšanai. Es ļauju tam nogulties," intervijā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" norāda komponiste Indra Riše. Tikko dienas gaismu ieraudzījusi viņas mūzikas izlase "Sprīdi virs zemes", kurā iekļauti 15 gadu periodā tapuši skaņdarbi.

"Darbiņi, kas iekļauti šajā diskā, ir tapuši 15 gadu garumā," stāsta komponiste. Diska uzmetums tapis jau vismaz pirms desmit gadiem. Repertuārs bijis gatavs, bet komponiste to nevarējusi pabeigt. Tobrīd bija iznākuši divi ieraksti un komponistei šķitis, ka trešo tobrīd nevajadzētu.

„Pagāja desmit gadi un man sāka rasties sajūta, ka tomēr jāpabeidz šis darbs. Drusku pamainīju programmu. Ieliku jaunākus skaņdarbiņus, kas ir nesen radušies. Un kopainā radās šī garā amplitūda 15 gadu garumā," stāsta Indra Riše.

Komponistei  šķitis, ka nav vērts diskā jaukt mūzikas žanrus, turklāt viņai esot pietiekoši daudz orķestra mūzikas un ērģeļmūzikas, lai varētu izdot atsevišķus ierakstus. Komponiste jau plāno nākamo ierakstu. Tā arī būs izlase un, iespējams, līdz tam arī būs jāgaida vairākus gadus. Riše šo laika skaidro ar nepieciešamību skaņdarbiem izturēt laika pārbaudi.

Es vairs nesteidzos klausītājiem dot katru jaundarbu, kurš ir uzrakstīts publiskai vērtēšanai. Es ļauju tam nogulties. Jebkuram darbam ir jānogulstas. Ja tas ir izturējis laika pārbaudi, tad – ahā, tātad tas ir labs," skaidro Riše. „Jaunībā, protams, par to nedomā."

Stāstot par elektronikas izmantošanu mūzikā, komponiste norāda, ka ierakstā tā darbojas ļoti labi.

„Pielietojot elektroniku, mūzikai var iedot vairāk dimensiju," uzsver Riše.

Instrumentu izvēli skaņdarbiem Indrai Rišei noteikuši izpildītāji. Dānijā mūziķi paši bijuši ļoti aktīvi, iniciējot jauno mūziku. Problēmas atrast izpildītājus sākušās, atgriežoties Latvijā. Tāpat salīdzinot situāciju Dānijā un Latvijā, komponiste izceļ ekonomisko sakārtotību. Mūzikai Dānijā tiek krietni vairāk līdzekļu. Tas nozīmē, ka komponisti krietni vairāk var nodoties radošam darbam.  Pēc komponistes domām, tas nedod augstākus rezultātus, bet rada augsni, lai tie rastos.

Kā ziņots, oktobrī iznākusi komponistes Indras Rišes mūzikas izlase "Sprīdi virs zemes". Diskā ietverti ieraksti, kas veikti Latvijas Radio studijā un Dānijas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā.

CD "Sprīdi virs zemes" ierakstā piedalījusies vokālā grupa „Putni", čellisti Ēriks Kiršfelds un Ivars Bezprozvanovs, flautisti Anete Toča, Andis Klučnieks un Miks Vilsons, sitaminstrumentālists Edgars Saksons, vijolniece Kristīne Mihaela Prīna (Dānija), saksofonists Romāns Manuilovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti