Indiešu izcelsmes pianiste Šeila Arnolda Liepājā atskaņos Šūmaņa klavierkoncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

12. martā koncertzālē “Lielais dzintars” 24. Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā pianisma tradīcijas turpinās indiešu izcelsmes pianiste no Vācijas Šeila Arnolda, kas kopā ar Liepājas simfonisko orķestri (LSO) un Latvijā jau labi zināmo diriģēšanas profesoru – vācieti Lucu Kēleru atskaņos Roberta Šūmaņa vienīgo pabeigto no vairākiem iesāktajiem klavierkoncertiem – romantisko Koncertu klavierēm un orķestrim laminorā.

Starptautiskā prese Šeilu Arnoldu ir slavējusi kā neparasti daudzpusīgu mūziķi. Viņas repertuārā ietilpst mūzika sākot no 18.gs. sākuma līdz pat laikmetīgās mūzikas pasaules pirmatskaņojumiem. Šeila Arnolda pieder tai pianistu paaudzei, kas vienlīdz labi jūtas gan pie mūsdienu koncertflīģeļa, gan pie krietni senāku laiku klavierēm. Vācu mediji viņas spēli raksturo šādi: “Brīnumaina skaņas burvība un krāsainība reizē ar meistarīgu spēles tehniku.”

Vācijā uzaugusī indiešu pianiste savu karjeru ir sākusi ar izciliem panākumiem starptautiskos konkursos, stipendijām un apbalvojumiem, kam sekoja regulāra parādīšanās uz starptautiskās mūzikas skatuves. Pianiste ir spēlējusi lielākajās Eiropas koncertzālēs, sadarbojusies ar labi zināmiem orķestriem, viņu koncertēt ir aicinājuši slaveni Eiropas un arī Amerikas mūzikas festivāli.  Kritiķi un klausītāji visā pasaulē vienmēr ir gavilējuši par Šeilas Arnoldas Mocarta skaņdarbu izpildījumiem, savukārt 2010. gadā izdotais CD ar Brāmsa un Šūmaņa darbiem tika iekļauts franču klasiskās mūzikas žurnāla "Classica" izlasē. Šeila Arnolda ir piedalījusies arī Pētera Vaska agrīnā studiju darba „Aria e danza” flautai un klavierēm 2014.gada ierakstā.

12.marta koncerts iesāksies ar Šūmaņa dramatisku dzejoli trīs daļās – uvertīru „Manfrēds”, kas balstīta Lorda Bairona dzejas rindās. Mūzikas vēsturnieks Pēters Ostvalds savulaik rakstījis, ka šo uvertīru Šūmanis radījis laikā, kad cietis no „iekšējām balsīm” jeb dzirdes halucinācijām. Koncerta noslēgumā savukārt skanēs Johannesa Brāmsa Pirmā simfonija, kā radīšana komponistam esot prasījusi divdesmit vienu gadu.

Pie LSO diriģenta pults pirmo reizi Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars” stāsies orķestra galvenais viesdiriģents Lucs Kēlers. Par izcilo diriģentu, šobrīd Berlīnes Mākslu universitātes profesoru un Latvijas Mūzikas akadēmijas goda profesoru "The Miami Herald" rakstījis: "Kēlers ir iztēles bagāts, jūtīgs, izzinošs mūziķis. Mūzikai, ko viņš diriģē, piemīt apbrīnojama plastika frāzējumā un ievērojama uzmanība pret visniecīgākajām izmaiņām tonālajā vai dinamikas gradācijā. Tas ir Mūziķis!" Savukārt specializētais izdevums "Das Orchester" norāda, ka Vāgnera opermūzikas simfonisko fragmentu atskaņojumā Lucs Kēlers atgādina leģendāro Vilhelmu Furtvengleru.       

13.martā plkst.18 Liepājas koncertzāles „Lielais dzintars” Lielajā zālē izskanēs 24. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls, kur kopā ar LSO diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā muzicēs vijolniece Elīna Bukša un vācu mežradznieks Kristofs Ess.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti