Kultūras ziņas

Mākslas liedags. Totēmi

Kultūras ziņas

Dailes teātris sāk jauno sezonu

Ziedoņa dzeja jauniešu interpretācijā

Imanta Ziedoņa dzeja jauniešu muzikālā un vizuālā interpretācijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Projekts, kas sākotnēji bijis iecerēts tikai skolas mērogam, jau izaudzis līdz turpinājumam ar skatītāju pilnu zāli un pašiem autoriem ar atklāsmēm par Imanta Ziedoņa daiļrades dziļumu – Rīgas Doma kora skolas audzēkņu un absolventu multimediālo koncertciklu “Melo man lielus vārdus, es ticēšu”, kas pērn skatītāju vērtējumam tika nodots pirmo reizi, nu Kaņepes Kultūras centrā vēl paplašinātākā versijā piedzīvojis savu turpinājumu. 

Koncertu cikls “Melo man lielus vārdus, es ticēšu” ar skaņās un video ietērptu Imanta Ziedoņa dzeju un epifānijām izaudzis no Rīgas Doma kora skolas literatūras stundām. 

Viss esot noticis tā – trīs kursabiedri izlaiduma gadā sapratuši, ka jāpagūst ielēkt pēdējā vilcienā radīt vēl kādu kopdarbu, un tad komandai piepulcināti vēl citi skolasbiedri. Un nu jau tapis idejas turpinājums. 

“Ir tā, ka ļoti bieži cilvēki fokusējas uz mīlestības tēmu, dažreiz pat ļoti saldu, un vispopulārākajām Ziedoņa epifānijām un dzeju, bet mēs parakāmies mazliet dziļāk un sapratām to, ka viņam ir ārkārtīgi daudz kas, ko mēs gribam pastāstīt arī citiem, tāpēc ir arī šī otrā daļa, jo ir vēl un vēl, ko teikt,” saka koncertcikla idejas autore un režisore Agnese Malnača.

Lai Kaņepes Kultūras centrā sanākušajiem skatītājam būtu saprotamāks jauniešu redzējums, Imanta Ziedoņa dzejas rindu un epifāniju lasījumus izkrāso Emīla Ašmaņa veidotās video projekcijas. 

“Es gribētu akcentēt to, ka mums katrs koncerts ir atšķirīgs – visu laiku tiek kaut kas piefilmēts un, kā saka, – apdeitots,” uzsver Emīls Ašmanis. 

Taču otrpus ekrānam, uz kura cita citu nomaina dažādas galvaspilsētas ainavas, muzicē šīs pašas skolas absolventu trio. Oriģinālkompozīciju autors Elvis Lintiņš teic, ka Ziedoņa savulaik pierakstīto ideju pārvēršana notīs ir viņa līdz šim apjomīgākais komponēšanas darbs. 

“Man pirms viņa īsti nebija nekādas labas pieredzes, lasot dzeju, lasot jebko,” atzīst Lintiņš.

“Kad es pirmo reizi sāku lasīt viņa tekstus, viņš ir tāds ļoti pārlaicīgs un man patīk tās domas, ka viņas vēl aizvien var saglabāties šajā laikā.”

“Man tas viss asociējas ar mīlestību un to, cik dažādi uz to var paskatīties – gan vizuāli, gan muzikāli,” piebilst Ašmanis. 

“Es domāju, ka Ziedonis katram latvietim kaut nedaudz spēj uzspēlēt uz tām stīgām, kas ir katrā no mums. Un asociācijas ar katra paša dzīvi un ikdienu ir tās, kas nospēlē visvairāk. Ļoti patika, kā epifānijas dzīvajā izpildīja,” iespaidos dalās skatītāja Laura. “Simpātiski ļoti, un arī video uzrunāja tieši tas, ka ir atpazīstamas vietas, kas pašai ikdienā aktuālas. Ļoti labs muzikālais pavadījums, prieks par jauniešiem, un es domāju, ka mēs par viņiem arī turpmāk dzirdēsim.”

17. augustā Kaņepes Kultūras centrā gaidāms vēl viens cikla “Melo man lielus vārdus, es ticēšu” koncerts, un tajā klāt soloties būt arī jauniešu literatūras skolotāja Iveta Šimkus, kura jaunajos talantos pamodinājusi interesi un mīlestību pret Ziedoņa daiļradi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti