Imanta Kalniņa jubilejas gadu iesāk sengaidītu jaundarbu koncerts Liepājā un Cēsīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Koncertzāle “Cēsis” gadu sāk ar jubilāram Imantam Kalniņam veltītu koncertu 30. janvārī. Šis pats koncerts ar nosaukumu "Mūžam jaunais" 29. janvārī izskanēs Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars", bet 31. janvārī - Latgales vēstniecībā "Gors". Liepājas Simfoniskā orķestra, solista Pētera Endzeļa un diriģenta Māra Sirmā izpildījumā koncertā skanēs trīs sengaidīti komponista jaundarbi – Septītā simfonija, Koncerts obojai un miniatūra “Santakrusa”.

Koncerta pirmās daļas muzikālais centrs būs Koncerts obojai. Ar žanra apzīmējumu "koncerts" Imanta Kalniņa darbu sarakstā līdz šim ir vien divi opusi – studiju laikā 1963. gadā sacerētais Čellkoncerts un 1966. gadā radītais viendaļīgais Koncerts orķestrim.

Vaicāts, kādēļ tapis koncerts ar obojas solo, Imants Kalniņš atzīst, ka obojas tembrs ir īpašs.

“Tam ir noslēpumains, orientāls valdzinājums un tas nav salīdzināms ne ar vienu citu pūšaminstrumentu," saka komponists.

Šajā skaņdarbā dzirdēsim Latvijas Nacionālās operas orķestra oboju grupas koncertmeistara un Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" pirmās obojas Pētera Endzeļa solo.

Īpaši šai reizei tapusi arī simfoniskā miniatūra stīginstrumentu orķestrim “Santakrusa”, kuras galvenā tēma skanēja 1971. gadā Latvijas Nacionālajā teātrī iestudētajā Maksa Friša lugā “Santakrusa” ar Veltu Līni, Gunāru Cilinski un Intu Burānu galvenajās lomās.

Koncerta otrajā daļā skanēs sen gaidītā Imanta Kalniņa Septītā simfonija, kuru no Sestās šķir piecpadsmit gadu. Tās ieceri autors neatklāj, sakot, ka pārstāstīt ar vārdiem to, ko vēsta mūzika, ir apmērām tas pats, kas mēģināt aprakstīt, kā smaržo puķe. Klausītāju gaida pārsteigums, kas Imantam Kalniņam šajā žanrā būs sakāms tiem, kas labi atceras dinamiskas enerģijas pārpilno, roķīgo Ceturto simfoniju (1973), zīmīgi citēto tautasdziesmu “Caur sidraba birzi gāju” Piektās simfonijas finālā (1979), kā arī “Balli pilī” Rabindranata Tagores dzejas iedvesmotajā Sestajā simfonijā ar kora līdzdalību (2001).

26. maijā Imants Kalniņš svinēs 75. dzimšanas dienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti