Dziesmas ceļš. ImKa

Imanta Kalniņa Svētku diena

Dziesmas ceļš. ImKa. Svētku diena

Imanta Kalniņa dziesma «Svētku diena» – veltījums mīlestībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Imants Kalniņš ir gan dziesmas “Svētku diena” mūzikas, gan vārdu autors, un tā tapusi kā veltījums mīlestībai – Olgai Rajeckai un viņas pirmajam vīram.

“Dziesmas ceļš. ImKa”

Gaidot komponista Imanta Kalniņa 80. jubileju, LTV piedāvā stāstus par vienpadsmit iemīļotām komponista dziesmām. Atmiņās dalās, būtiskus notikumus un leģendas atklāj komponista ģimene, draugi un domubiedri.

Komponista Imanta Kalniņa sadarbība ar dziedātāju Olgu Rajecku sākās pēc tam, kad viņi satikās Rozes Stiebras multfilmas “Laimes lācis” tapšanas laikā. Komponists uzaicināja Rajecku pievienoties “Turaidas Rozei”, un 1986. gada pavasarī notika pirmais grupas otrā sastāva koncerts. Skanējumu papildināja arī ģitārists Aivars Gudrais, kura ģitāras solo kļuva par grupas vizītkarti.

Olgas Rajeckas balsij Imants Kalniņš sacerēja virkni jaunu dziesmu: “Svētku diena”, “Balāde par tevi mākoņos”, “Vilku dziesma” un citas.

Dziesma pirmajai mīlestībai

Dziedātāja stāsta: “Mēs braucām pēc koncerta pa noputējušu ceļu, pie dzeltena žigulīša stūres bija mans pirmais vīrs Igors Miglinieks, ImKa sēdēja aizmugurē un dungoja, līdz teica:

“Bērniņi, es jums uzrakstīju dziesmiņu.” Un tā bija “Svētku diena”.

Tā ir dziesma manai pirmajai mīlestībai.”

Imants Kalniņš apstiprina, ka patiesi pēc kādām Imantdienām sarakstījis šo dziesmu Olgai un Igoram kā veltījumu.

1980. gadu otrā puse bija “Turaidas Rozes” uzvaras gājiens. Olga Rajecka apgalvo, ka nekad vairs tādu tautas mīlestību nav piedzīvojusi kā “Turaidas Rozes” laikos pirms 35 gadiem – koncerti bija pārpildīti un hiti “Svētku diena” un “Apvij rokas” katru koncertu bija jādzied vairākkārt.

1987. gadā Olga Rajecka Vissavienības konkursā “Jūrmala 87” ieguva 2. vietu un arī skatītāju balvu par dziesmu “Svētku diena”. Togad “Turaidas Roze” devās arī turnejā pa Krieviju, bet gadu vēlāk Krievijas laikraksta “Komsomoļskaja Pravda” lasītāju aptaujā Olga Rajecka tika atzīta par populārāko dziedātāju visā PSRS.

“Es saņēmu 2 miljonus telegramu no visas PSRS, toreiz skatītāji balsoja par “Svētku dienu”,” stāsta dziedātāja.

“Jā, tā ir Olgas dziesma,” apstiprina viņas skatuves partneris Uģis Roze. “Kad Olgai bija jubilejas koncerts Latvijas Nacionālajā operā, es finālā uzgāju uz skatuves un pievienojos viņai “Svētku dienas” izpildījumā, pat tā kā falsetā iedziedājos. Kopš tā laika mēs mēdzam šo dziesmu koncertos uz piedevām izpildīt duetā.”

Visa dzīve svētku diena

Neilgi pirms savas 80. jubilejas komponists Imants Kalniņš, vaicāts, kas ir viņa svētku diena, atzīmē: “Svētku diena ir uzdāvinātā iespēja redzēt, kas ir zeme, kas ir cilvēki, visa dzīve man ir svētku diena!”

Komponista dzīvesbiedre Agra atbalstoši piekrīt šai atziņai, sakot: “Mums svētki ir varbūt ne katru, bet katru otro dienu noteikti. Svētki ir mūsu 5. septembris, visas dzimšanas dienas. Ap mums vienmēr ir mūzika, un es dzirdu, redzu, jūtu.

Kad ImKiņa atkal kļuvis par starpnieku, kad top kas jauns, tad klusēju un gaidu, jo zinu, ka būšu pirmā, kas dzirdēs.

Man asaras birst no aizkustinājuma, kad viņš spēlē, atskaņo man pirmajai!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti