Dziesmas ceļš. ImKa

"Ir tikai tveice", "Autobuss debesīs", 2001. gads

Dziesmas ceļš. ImKa

"Pilsētā, kurā piedzimst vējš", "Liepājas brāļi" un LSO, 2006. gads

Dziesmas ceļš. ImKa. Ir tikai tveice

Imanta Kalniņa dziesma «Ir tikai tveice» – par kļūdām un piedošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Imanta Kalniņa līdzcilvēki ir vienisprātis, ka ImKas dziesmām nav nejauša teksta, dzeja allaž ir ļoti dziļa, ar smalku vēstījumu. Tas sakāms arī par dziesmu "Ir tikai tveice".

“Dziesmas ceļš. ImKa”

Gaidot komponista Imanta Kalniņa 80. jubileju, LTV piedāvā stāstus par vienpadsmit iemīļotām komponista dziesmām. Atmiņās dalās, būtiskus notikumus un leģendas atklāj komponista ģimene, draugi un domubiedri.

Ir tikai tveice. Dūmakaini spoža.
Un neskaitāmas ēnas dilst un lūst.
Es rakstu vārdus putekļainā logā.
Es nāku Tavu piedošanu lūgt.

/Aigars Jirgens/

Aktieris Artūrs Skrastiņš saka: “Es nevaru runāt par Imantu Kalniņu, nepieminot Imantu Ziedoni, Māri Čaklo, Viku, jo viņa mūzika nav atraujama no spēcīga teksta, kas veido to vēstījumu. Un, ja man būtu kādam cita kontinenta cilvēkam jāpasaka, kas ir Latvijas skaņa, tad es teiktu – tas ir Imants Kalniņš, un izvēlētos, piemēram, dziesmu “Es atnācu klusēdams”."

Olga Rajecka piemin dziesmu ar Laimas Līvenas vārdiem ”Apvij rokas”: “Kā var kaut ko tik skaistu uzrakstīt!”

Juris Sējāns atklāj: ”Imantam Kalniņam nav tādas dziesmas, kad melodija rodas vispirms, un tad viņš piemeklē tekstu. Viņa dziesmās precīzi tiek izdziedāts dzejnieka teksts, kurā komponists ir iedziļinājies līdz pilnībai, un tad rodas oriģināla balsvedība pa zilbei, līdz zilbei!”

Dziesmas “Ir tikai tveice” teksta autors ir dzejnieks un politiķis Aigars Jirgens. Imants Kalniņš dziesmu uzrakstīja 2001. gadā grupai “Autobuss debesīs”.

"Šajā dziesmā ir Aigara Jirgena pasaule, mana kolēģa Saeimā, politiķa un dzejnieka pasaule”,

stāsta Imants Kalniņš, “Aigaram iznāca mazs, bet skaists dzejoļu krājums, tas bija pārsteigums, un es uzrakstīju dziesmu. Šī nav vienīgā, kas tapusi ar Aigara tekstu.”

Tajā pašā gadā klajā nāca grupas pirmais pilna formāta albums "Logs puspavērts", kurš Latvijā ieguva platīna statusu ar vairāk nekā 16 000 pārdotiem albuma eksemplāriem. Par albuma hitiem kļuva dziesmas "Autobuss debesīs" un "Ir tikai tveice", tās guva milzīgus panākumus Latvijas radiostacijās.

Marts Kristiāns Kalniņš atzīstas, ka ir mazliet pārsteigts, ka tētis izvēlējies tieši šo dziesmu no grupas “Autobuss debesīs” repertuāra, jo viņam šķiet, ka komponists allaž uzteicis dziesmas “Es rakstīšu” izpildījumu. 

“Man grūti izdalīt dziesmu “Ir tikai tveice” no albuma, man tā saistās ar pirmo mūsu albumu, jo toreiz tā bija milzīga tēta uzticība mums,” 

stāsta Marts Kristiāns, “viņš mums jauniem puikām uzrakstīja veselu repertuāru. Dziesma, protams, ļoti emocionāla un skaidru tekstu par kļūdām lielām un mazām, ko reiz pieļaujam, par piedošanu."

Imants Kalniņš atzīst, ka šo dziesmu nosaucis, jo zina, ka tai ir izveidots ļoti skaists videoklips, kurā piedalās Marts Kristiāns un Rēzija Kalniņa.

Rēzija atzīst, ka tā ir bijusi viņas pirmā radošā satikšanās ar brāli Martu Kristiānu: “Viņš mani uzaicināja piedalīties, es ar prieku piekritu, un tad mani pārņēma liels lepnums par brāli!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti