Kultūras ziņas

"Jautrā atraitne" atgriežas Latvijā

Kultūras ziņas

Dzejnieces Liānas Langas jubileja

Hardija Lediņa gads turpinās Anglikāņu baznīcā

Ilmārs Šlāpins: Hardijs Lediņš bija klints, kuru grūti izgrūst no savas vietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Ar vārdu "atļaušanās" parasti saprot huligānu, kurš lec pa gaisu, bet Hardijs Lediņš tomēr bija klints, kuru bija grūti izgrūst no tās vietas, ko viņš ir ieņēmis," apmeklējot Hardijam Lediņam veltīto koncertu "Zū-zā-ti-ti-ti", pauda "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

Hardija Lediņa gada notikumu ciklā aizvadītās nedēļas nogalē Rīgas Anglikāņu baznīcā tika atskaņotas multimediju mākslinieka Hardija Lediņa un eksperimentālās mākslas un mūzikas apvienības "NSRD" jeb "Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcas" dziesmas. Koncertā, kam dots nosaukums "Zū-zā-ti-ti-ti", tās izpildīja grupa "Nebijušā restauratori", kā arī Roberts Gobziņš  ar grupu "Resnie putni".

Mūziķis, rakstnieks, dīdžejs, performanču meistars, arhitektūras kritiķis - multimediju mākslinieks Hardijs Lediņš ir neordināra personība Latvijas kultūrā.

"Hardijs Lediņš ar to, ko viņš darīja, pierādīja, ka drīkst visu un drīkst gandrīz jebkurš. Tas bija kaut kas pilnīgi pretējs visai tai realitātei un skanējumam, kas tai brīdī notika visapkārt. Ir jau vēl tā, ka tāda līmeņa cilvēki tiek pamanīti pēc kāda laika un ar tādu retrospektīvu atskatu. Mēs tikai tagad varam novērtēt pa īstam, kas bija Hardijs Lediņš. Ar vārdu "atļaušanās" parasti saprot tādu huligānu, kurš lec pa gaisu, bet Hardijs Lediņš bija tomēr klints, kuru bija grūti izgrūst no tās vietas, ko viņš ir ieņēmis," pastāstīja "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

Koncertā "Zū-zā ti-ti-ti" piedalījās grupa "Nebijušā restauratori", ko veido kādreizējā "NSRD" dalībniece Inguna Rubene, kā arī mūziķi Nils Īle, Jānis Pelše, Einārs Latiševs un Andrejs Grimms.

Arī pasākuma norises vieta nebija izvēlēta nejauši - tieši tagadējā Anglikāņu baznīcā Hardijs Lediņš spēlējis savas, nu jau ar leģendāru slavu apvītas diskotēkas.

"Viss, kas bija saistīts ar ironiju, ar sarkasmu, milzīgi uzplauka. Radošam un paradoksāli domājošam cilvēkam ir skaidrs, ka tā ironija ir klāt esoša, un tas bija Hardijam. Pilnīgi skaidri - viņš bija radošas enerģijas tāds sprādziens uz visām pusēm. Pateikt, kuras domas vai kā ietekmēja, ir grūti, bet tajā laikā bija svarīgi, ka bija cilvēki, kuri bija savādāki, kuri darīja kaut ko, kas atšķīrās. Viņš bija tāds, kāds viņš bija, bez tādas lomas - es esmu un viss. Bet tā nepieciešamība meklēt to savādāko, tā bija tā, kā ūdeni vajadzēja padzerties," norādīja žurnāliste un politiķe Sarmīte Ēlerte.

Kā jau esam vēstījuši, atzīmējot Latvijas avangarda mūzikas un mākslas klasiķa 60. jubileju, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs sadarbojas ar dažādu radošo jomu pārstāvjiem un Hardija Lediņa laikabiedriem, visa gada garumā rīko virkni kultūras pasākumu, kas pievērš plašākas sabiedrības uzmanību leģendārā mākslinieka daudzpusīgajam radošajam mantojumam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti