Pagrabs

NOSKATIES VIDEO! Džeza diena, RDKS jubileja un "Bur Mani" eksperimenti

Pagrabs

Jančevska uzvara "Rostrum", "Insomnia" Maskavā, LMA studenti Prāgā un Ruņģa Klātbūtne

Vai dzīvais koncerts bezvadu austiņās ir mūsu nākotne? "Bur mani" eksperimentē...

Grupa «Bur mani» piedāvā nebijušu klausīšanās pieredzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Grupa "Bur mani" tikko klajā laidusi debijas albumu "Tālu tālu" un savos koncertos klausītājiem piedāvā vēl nebijušu pieredzi – dzīvo sniegumu baudīt bezvadu austiņās. Mūziķi smej, ka uz skatuves līdzinoties mazai kosmosa stacijai, kamēr klausītāji - sirsnīgiem "citplanētīšiem"...

Grupa "Bur mani", kurā darbojas dziedātāja Elza Rozentāle, bundzinieks Kaspars Kurdeko, basists Toms Poišs un ģitārists Kaspars Vizulis, savu nosaukumu patapinājusi no dziesmas "Bur man buri", kas izsenis ir viņu elka – grupas "Iļģi" – repertuārā.

"Grupa "Iļģi" - tā ir augsta latiņa... Viņi noteikti nav aizsniedzami," prāto Toms Poišs. "Jo šis ir cits laiks un cita situācija, un mēs noteikti neesam folkloras pētnieki. Katrs no mums dara arī ko citu. Bet meklējam un atrodam, mēģinot ko jaunu paveikt vai arī sintezējot tautasdziesmu kopā ar kādām citām skaņu lietām. Bez "Iļģiem" šī pieredze nav iespējama. Viņi mums ir milzīga autoritāte."

Grupas repertuārā ir oriģinālkompozīcijas ar latviešu tautasdziesmu vārdiem - tas ir nosacījums numur viens. "Ir gan vēl viens nosacījums, ko mēs paši sev uzstādījām - neizmantot nekādus tradicionālos tautas mūzikas instrumentus, bet gan tos, kas pieejami mūsdienās, jo likās, ka tautas mūzikā senie instrumenti tiek izmantoti pietiekoši daudz. Gribējām paskatīties, kas notiek ar mūsdienu tehnoloģijām, kā tās var integrēt tautasdziesmā," stāsta Elza Rozentāle.

"Ja paskatāmies, kas mūsu albumā notiek - te esam kārtīgi izpeldējušies dažādu efektu jūrā. Tur mums daudz palīdzēja Gatis Zaķis," atklāj Kaspars Vizulis. "Studijā, ierakstu procesā, kad sākām rakstīt šo mūziku, sapratām, cik daudz mūsu arsenālā to ir," piebilst Kaspars Kurdeko.

Katrā ziņā "Bur mani" repretuārā neatrast vienkāršās tautasdziesmas, kurām visi var līdzi dungot; tām visām ir īpašs māksliniecisks veidojums. "Tas ir mozaīkas veidā salikts sen pateikts teksts, kas tiek veidots tā, itin kā tas varētu būt pateikts vakar," teic Vizulis. "Ar to parādām, ka

cilvēks jau savā būtībā nav daudz mainījies, tikai apaudzis ar dažādām lietām. Bet pats galvenais – mīlestība, draudzība, skaudība un viss, kam izejam cauri – tas iet pāri laikam.

Tas laikam ir tas galvenais – paņemt tā laika izjūtu un ieraudzīt to šodienā, jūtot virzību cauri laikam."

Kaspars Kurdeko atzīmē: "Un tas var uzrunāt jebkuru – katrs bijis šādās dzīves situācijās, un tas arī ir mūsu mērķis, ko vēlētos uzburt šajā diskā."

Kas īsti ir tas, kas visus vieno? "Man ļoti, ļoti patīk, ka visi esam tik dažādi, katrs citādāks, un, manuprāt, arī šajā albumā, kas it kā ir vienots skanējumā, iespējams dzirdēt katra rokrakstu, individualitāti.

Lego, kas sanācis, veido jaunu, nebijušu, pilnīgi oriģinālu kompozīciju, un tas ir tas galvenais spēks," uzskata Rozentāle.

Toms Poišs: "Tā jau laikam ir tā mūsu grupas jēga – ka grupa kā veidojums ir unikāls tieši šo cilvēku sastāvā. Ir gandarījums par krāsām, kas šeit sanākušas. Kāds posms nu ir noiets."

Šobrīd grupa "Bur mani" aizsākusi jaunu ēru mūsu koncertpieredzē - savus koncertus viņi piedāvā klausīties bezvadu austiņās, kas ir īpaši nozīmīga novitāte Latvijā. "Pie tā nonācām pilnīgi nejauši," stāsta Rozentāle.

"Tas iet roku rokā ar mūsu ideju – piešķirt tautasdziesmai modernu skanējumu. Plus vēl tas, ka tas tiešām ir kas nebijis, nepiedzīvots Latvijā - tas ir niansēts skanējums, ļoti personīgs, intīms, tā ir jauna pieredze.

Klausītāji sēž koncertzālē, skatās, kā mēs dzīvajā muzicējam, bet viņam ir tāda sajūta, ka tas būtu tikai viņam vienam pašam, it kā viņam tiktu sniegts individuāls, personisks koncerts.

Tas ir maģisks mirklis, ļoti tuvs un niansēts."

Cik tas ir sarežģīti, un vai grupa nebaidās par konkurenci? "Nē, tā ir interesanta lieta, visiem novēlu izmēģināt – viegli tas gan nav, jo ir diezgan sarežģīta uzstādīšanās.

Pretēji klausītājiem mums ir ārkārtīgi daudz dažādu vadu, uz skatuves izskatāmies pēc tādas kosmosa stacijas ar ļoti, ļoti, ļoti daudziem aparātiem un vadiem visapkārt," smejas dziedātāja Elza Rozentāle.

"Arī mums pašiem jābūt ļoti labā līmenī, jo viss, kas tiek darīts, ir smalki niansēts. Neviena nepareiza notiņa nenoslēpsies, viss ir kā uz paplātes... Bet es par mums nešaubos, lieku roku uz sirds, ka viss būs kārtībā.”

Dziedātāja atzīst, ka klausītāji ar austiņām izskatoties pēc "sirsnīgiem citplanētīšiem". "Bet esmu novērojusi, ka

skatītāju acu skatienā ir kas pilnībā cits – viņi skatās uz mani ar citādākām acīm. Nezinu, kas tas ir.

Pagaidām bijuši tikai trīs koncerti, bet redzu – ir tā, it kā mēs būtu tuvi draugi, ir pilnīgi cits kontakts, daudz tuvāks, nekā citos koncertos. Esmu ļoti patīkami pārsteigta, un man prieks, ka arī klausītājiem tas iet pie sirsniņas un ausīs."

Grupas "Bur mani" tuvākie koncerti gaidāmi Liepājas “Lielajā dzintarā” (5. maijā), koncertzālē "Valmiera" (24. maijā) un mūzikas namā “Daile” (30. maijā).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti