«Iļģi» sniegs Lieldienu koncertus «Trīs rītiņi saule lēca»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kā daudzinājums dabas atmodai un gaismas uzvarai pār tumsu Lieldienu laikā Latvijas lielākajās pilsētās izskanēs postfolkloras grupas "Iļģi" īpaši veidota pavasara dziesmu programma "Trīs rītiņi saule lēca".

Grupai "Iļģi" ir ilga un klausītāju atzinību iemantojusi tradīcija - Ziemassvētku un Jāņu laikā aicināt uz koncertiem, kuros senās latviešu saulgriežu dziesmas izskan īpašajā, "iļģiskajā" interpretācijā. Šogad īpašu programmu "Iļģi" sagatavojuši par godu pavasara saulgriežiem, tā izskanēs Cēsīs, Liepājā, Ventspilī, Madonā, Rēzeknē un Rīgā.

Pavasara saulgrieži jeb saulstāvji, kas dainās tiek dēvēti arī par Lieldienām vai Lielo dienu, ir laiks, kad dabā noveļas tumsas slogs un atgriežas saule. Dienas kļūst garākas par naktīm, saule spīd spožāk un sākas jauns auglības cikls. Asns ir gatavs dīgt, putni atgriežas. Koncertprogrammā "Trīs rītiņi saule lēca" būs klausāmas dziesmas un balsis, kas veltītas pavasara atmodai un saulei.

"Ilgu laiku mūs no speciālas koncertprogrammas, veltītas Lielajai dienai jeb pavasara saulgriežiem, atturēja vairāki iemesli. Būtiskākais - to dziesmu jau nav tik daudz, kā dažs varbūt iedomājas. Taču sajūta, ka gribas šo brīnišķo brīdi dabā un gadskārtā, kad gaisma gūst uzvaru pār tumsu, izdziedāt un izspēlēt, liek sevi manīt jau ilgāku laiku. Turklāt "Iļģiem" aprīlī ir dzimšanas diena. Jāsvin! Mūsu mūzikas draugi, mīļi gaidīti koncertos!" teic Ilga Reizniece.

"Iļģu" koncertprogramma "Trīs rītiņi saule lēca" skanēs 3.aprīlī Vidzemes koncertzālē "Cēsis", 4.aprīlī Liepājā, Latviešu biedrības namā, 5.aprīlī koncertzālē "Rīga" un Ventspilī, teātra namā "Jūras vārti", kā arī 6.aprīlī Madonas kultūras namā un Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti