Kultūra

Jauno mākslinieku pop-up galerija „Ikrs” iemantojusi iedzīvotāju atsaucību

Kultūra

Literatūrzinātniece Janīna Kursīte laidusi klajā grāmatu par latviešu žestu valodu

"Iļģi" pēc piecu gadu pauzes laiž klajā jaunu albumu "Tur kur mīti"

«Iļģi» pēc jaunā albuma izdošanas: Tautasdziesmā iedvesmu var smelties bezgalīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc piecu gadu pauzes klajā nācis jauns grupas „Iļģi” albums. Tam dots jēdzieniski daudznozīmīgs nosaukums „Tur kur mīti”. Trīsdesmit piecos darbības gados „Iļģi” izdevuši jau piecpadsmit albumu, paliekot uzticīgi savam rokrakstam un tomēr ikreiz ienesot kādu jaunu krāsu tajā sajūtu gammā, kurai grupas dalībniekus nemainīgi iedvesmo latviešu tautasdziesma.

Deviņas dziesmas ar lakoniskiem nosaukumiem „Laima”, „Māra” „Koki” vai „Istabā” veido „Iļģu” piecpadsmito albumu, kas šoreiz ietērpies mākslinieces Dainas Dagnijas gleznās. Mūziku tautasdziesmu tekstiem, kā ierasts, radījuši paši „Iļģi”, dažās dziesmās izmantojot arī tautas mūzikas motīvus.

Albuma ideja meklējama gadskārtu un cilvēka mūža ritā – kā saka paši mūziķi, „kur mītiskais savijas ar mūsdienu reālo pasauli”.

Albuma nosaukums „Tur kur mīti”, kurā apzināti nav komata, ļauj spēlēties ar latviešu valodas daudznozīmju vārdiem: kur – kurt, soļi mīti, tu mīti, grieķu mīti… Albuma idejas autore ir „Iļģu” seja un balss Ilga Reizniece.

„Albums gatavojās diezgan ilgi, jo visi „Iļģi” ir aizņemti savos darbos. Mēs tiešām atbildīgi pieejam šim procesam, lai rezultāts būtu tāds, ka patīk pašiem un citiem. (..) Vārdu „mīti” var tulkot dažādi. Tā ir mītiskā pasaule, tie ir mīti, ko mēs paši radām, mīti, kas nāk no senlaikiem, un mīti, kas ir tur, kur tu esi,” raidījumā „Kultūras rondo” sacīja Reizniece.

Lai gan kopš iepriekšējā albuma pagājuši pieci gadi, „Iļģi” nav sēdējuši, rokas klēpī salikuši, saka mūziķis Māris Muktupāvels, satikts īsi pirms „Iļģu” tradicionālā un kārtējoreiz izpārdotā Ziemassvētku koncerta Rīgas Tehniskajā universitātē.

„Šajā laikā ir radīta mūzika gan deju svētkiem, gan Latvijas simtgades svinībām pēc pusotra gada un vēl, un vēl. Un droši vien bija tā, ka albuma muzikālais materiāls mums zemapziņā jau kaut kur rosījās un dīga. Jo mēs ienācām studijā un bez piepūles ierakstījām albumu nedēļas laikā,” atceras Muktupāvels.

Viņš smejas, ka muzikālā ziņā „Iļģi” no sevis nevar aizbēgt, jo jau ilgus gadus ir nemainīgā sastāvā un spēlē tos pašus instrumentus, ko vienmēr. Bet jaunā albuma tapšanā piedalījušies arī divi viesmākslinieki un „Iļģu” draugi – koklētāja Laima Jansone un komponists Uģis Prauliņš.

„Dziesmā „Laima” mēs uzaicinājām spožo un virtuozo koklētāju Laimu Jansoni iespēlēt solo partiju. Tas gan nav tāpēc, ka dziesmas nosaukums ir „Laima”. Mums vienkārši gribējās izdzirdēt jaunas skaņas. „Iļģos” es esmu tas, kurš vienmēr spēlējis kokli, un daru to arī šajā dziesmā, bet gribējās kaut ko savādāk. (..) Savukārt Uģis ir ne tikai lielisks komponists, bet viņam ir ārkārtīgi unikāls balss tembrs, ko mēs atļaujamies šad tad izmantot, uzaicinot Uģi kā solistu,” atklāj Muktupāvels.

Jaunā „Iļģu” albuma muzikālo noskaņu grūti nosaukt par lustīgu. Tā drīzāk ir pārdomu pilna, vērtē Māris Muktupāvels, uzreiz gan steidzot mierināt „Iļģu” jestrāko dziesmu mīļotājus: „Mēs mēdzam spēlēt arī jautrāku mūziku. Un

noteikti nākamais albums, ja tāds būs, būs vieglāks, jautrāks un tāds, kur varbūt nāksies pasmaidīt.”

„Iļģus” mēdz dēvēt par postfolkloras grupu. Muktupāvels gan saka – no postfolkloras esam slīdējuši prom un nupat jau izslīdējuši ārā. Tomēr tautasdziesmas turpina iedvesmot „Iļģus” arī šodien.

„Šis materiāls, kas ir mūsu tautai, tomēr ir unikāls. Un tajā var smelties iedvesmu bezgalīgi,” rezumē Māris Muktupāvels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti