«Iļģi» dodas 33 gadu jubilejas koncertturnejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Svinot 33.dzimšanas dienu, grupa "Iļģi" ar programmu "Tumša nakts, zaļa zāle" šovasar koncertēs Latvijā.

Pēc daudzajām koncerttūrēm ārvalstīs, pirmo reizi savas pastāvēšanas 33 gados grupa "Iļģi" šovasar gatavi plašākai koncertu sērijai Latvijā. Gaidot, svinot un pavadot Saulgriežus, viņi spēlēs un dziedās, bet pēc koncertiem kopā ar "Rīgas danču klubu" izdancinās gan lielus, gan mazus.

Koncertuzvedumā "Tumša nakts, zaļa zāle" grupa "Iļģi" muzicēs piecatā - Ilga Reizniece, Māris Muktupāvels, Gatis Gaujenieks, Egons Kronbergs un Mārtiņš Linde.

Koncertturneja sāksies 15.jūnijā Dzintaru koncertzālē un turpināsies Jelgavā 18.jūlijā, Valmierā 25.jūlijā, Rēzeknē 15.augustā, Liepājā 16.augustā un Cēsīs 22.augustā. Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" tīklā.

Latvijas postfolkloras kustības aizsācēji "Iļģi" (1981) šobrīd ir vienīgie pasaules mūzikas jeb "world music" līderi Latvijā un vieni no vislabākajiem Eiropā.

Skaļa reklāma viņiem nekad nav bijusi nepieciešama - lai arī "Iļģu" lielie koncerti notiek reti, tie allaž ir labi apmeklēti. "Labāk spēlējam retāk, nekā apnīkam," saka "Iļģu" radītāja un vadītāja Ilga Reizniece.

Reiz sākuši ar apcerīgajām, no teicējām aizgūtajām tradicionālajām dziesmām, kuras izdziedātas un izspēlētas vis­da­žā­dā­kajos sastāvos, tagad, izmantojot folkloru kā iedvesmas avotu, "Iļģi" ne tikai nevairās no mūsdienīgu muzikālu tēmu un instrumentu izmantojuma, bet kuplina savu skanējumu ar citu tautu folkloras elementiem. Sulīgi latviskajā vēstījumā labi iederas gan ķeltu un īru, gan slāvu un pat afrikāņu vēsmas.

Bet visa sākums vienmēr ir melodija, ko izvēlas Ilga Reizniece, no tūkstošiem atlasot un izveidojot jaunas. Atnes pārējiem, un viss top uz vietas. Katrs liek klāt savas idejas. Neko viņi nefiksē uz papīra, tāpēc ik koncerts ir improvizācija. Reizēm mēģinājumos tiek aizvadīta visa nakts, bet tik un tā - katrreiz jau atkal skan citādi. Itin bieži melodijas rada pati Ilga Reizniece, un tās tik ļoti līdzinās oriģinālajai tautas mūzikai, ka zūd robeža - senais saplūst ar šodienu, roka enerģētika ar maigām meditācijām, kurās arī klusumam ir jēga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti