Rīta Panorāma

Intervija ar NVA direktori Inesi Kalvāni

Rīta Panorāma

Džezs Mazās ģildes dārziņā

Intervija ar Ilgu Reiznieci

Ilga Reizniece: Pirms 30 gadiem mūs folklora pārsteidza nesagatavotus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Lai arī man ir muzikālā izglītība - gan mūzikas skola, gan [Latvijas] Mūzikas akadēmija, toreiz - konservatorija, man nebija pat jausmas par folkloras bagātību," saka Ilga Reizniece, postfolkloras "Iļģi" dibinātāja.

"Iļģi" teju bez pārtraukuma muzicē jau 33 gadus. Sarunā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" Ilga Reizniece atklāj, ka grupas ilgās pastāvēšanas pamatā ir mīlestība pret latviešu tradicionālo kultūru un folkloru, kā arī muzicēšanas prieks.

Mēs visu laiku maināmies. Ja mēs spēlētu tā, kā spēlējām pirms 30 gadiem, tad, iespējams, mums pašiem tas būtu apnicis un citiem arī, bet mēs maināmies, pārsteidzam paši sevi un mūsu klausītājus," saka Reizniece.

Padomju laikos "Iļģi" pievērsās senajai latviešu folklorai, un, neskatoties uz to, ka ansamblis tika cenzēts, šis laiks "Iļģiem" nebūt nebijis smags. "Tajos laikos nauda nebija vajadzīga. Varēja caurām dienām spēlēt, nebija jādomā par sadzīvi. Tādā ziņā bija vieglāk," norāda Reizniece. Viņa gan uzsver, ka bohēma grupai bija sveša - viss bijis šķīsti un apgaroti.

Runājot par "Iļģu" muzikālo ceļu 33 gadu garumā, Reizniece norāda - pirms 30 gadiem tradicionālā folklora mūziķus esot pārsteigusi nesagatavotus. "Lai arī man ir muzikālā izglītība - gan mūzikas skola, gan [Latvijas] Mūzikas akadēmija, toreiz konservatorija, man nebija pat jausmas par folkloras bagātību. Tas bija kaut kas apslēpts, neviens par to īpaši neinteresējās. Pirmā desmitgade pagāja pētot un izzinot. Materiāls bija bagātīgs, joprojām ir. Iedomājieties - Jāņos vien ir 1155 melodijas! Lai arī Jāņi tiek svinēti jau 30 gadus, katru gadu atrodas vēl kāda melodija, kas ir pagājusi garām," stāsta Reizniece.

Pēc izpētes gadiem "Iļģi" vēlējušies pievērsties kam smagākam. "Mēs esam un arī agrāk bijām roka piekritēji, tāpēc vajadzēja pielikt bungas, ģitāras, basu. Tā lēnā garā," saka Reizniece.

Līdz ar "Iļģiem" mainījies arī klausītājs, bet bija un joprojām ir tādi, kuri uzticīgi grupas sākotnējam skanējumam. "Ir klausītāji, kuriem joprojām ir mīļi agrie gadi un kuri mūs mīl vairāk klusinātākus, ar koklītēm. Ir tādi, kuri mainās kopā ar mums, un viņiem viss patīk, ko mēs darām. Kas mani vienmēr priecē, mūsu klausītāju rindās ir arī jaunieši un bērni - ja viņi mūs klausās, tas nozīmē, ka mēs kaut kādā veidā esam mūsdienīgi," teic "Iļģu" dibinātāja.

Repertuāra izvēlē pirmais posms ir Ilgas Reiznieces ziņā - melodijas meklē vai sacer tieši viņa. Pēc tam materiāls tiek atrādīts pārējiem grupas biedriem. "Mums ir pilnīga demokrātija. Ir tādas melodijas, kuras šogad nē, bet pēc pieciem gadiem varbūt jā. Mēs vienkārši spēlējam, ir radoši foršs process," uzsver Reizniece.

Ilga Reizniece ir teikusi, ka latviešu folklorā trīs ir viens no maģiskākajiem cipariem. "Padomājiet - vienalga, vai tās ir dziesmas - "Trīs rītiņi", pasakā tie ir trīs tēva dēli. Viss notiek pa trīs," skaidro Reizniece.

Maģisko 33.dzimšanas dienu grupa "Iļģi" šogad svinēs ar programmu "Tumša nakts, zaļa zāle".

"Tie būs nakts koncerti, kas sāksies desmitos. Diemžēl tik daudz viesu, kā bija 30 gadu jubilejā, nebūs, bet viesmākslinieki būs. Spēlēsim dažas nedzirdētas dziesmas, dažas vecas dziesmas, bet galvenais - spēlēsim fragmentus no "Spēlēju, dancoju". Parasti tās dziesmas mums koncertos prasa, bet mēs diemžēl saviem spēkiem vien tās nevaram izpildīt, bet, tā kā mums būs viesmākslinieki, spēlēsim arī "Spēlēju, dancoju"," par koncerta pirmo daļu stāsta Reizniece. Savukārt otrajā daļā būs danči.

"No vienas puses - eksperiments, no otras puses - pēdējā laikā mums vienmēr koncerti beidzas ar dančiem. Šoreiz mēs skaidri pasākām, ka otrajā daļa būs danči. Lūdzam cilvēkus pēc pirmās daļas palikt un iesaistīties, Rīgas danču kluba dejotāji mums palīdzēs. Ceram, ka cilvēki, kuri līdz šim nav zinājuši, kas ir danči, to izbaudīs," norāda Reizniece.

Viņa atklāj, ka publika vienmēr bijusi atsaucīga dančiem - vienkāršām tautas dejām, ko izdejot var ikviens. "Pirmajā mirklī skatās, īpaši kungi, bet, ja izdodas pārkāpt savai kautrībai vai nedrošībai, tad visi ir ļoti laimīgi," teic Ilga Reizniece.

33. dzimšanas dienas koncertos "Iļģi" muzicēs piecatā: Ilga Reizniece, Māris Muktupāvels, Gatis Gaujenieks, Egons Kronbergs un Mārtiņš Linde.

Grupa "Iļģi": Mārtiņš Linde (no kreisās), Gatis Gaujenieks, Ilga Reizniece, Māris Muktupāvels un Egons Kronbergs (foto: Zilgma Kukle/LETA)

Kā vēstīts, postfolkloras grupa "Iļģi" 33 gadu jubilejas koncertturneju sāka 15.jūnijā Dzintaru koncertzālē. "Iļģu" nākamā pieturvieta būs Jelgavas Uzvaras parka estrādē 18.jūlijā plkst. 22, pēc tam koncerti notiks Valmieras estrādē (25.jūlijā), Liepājas koncertdārzā “Pūt, vējiņi!” (16.augustā), Cēsu Pils parka estrādē (22.augustā) un Rēzeknes parka estrādē (23.augustā).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti