Kultūras ziņas

Staļina bēres kā režīma fasāde

Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilograms kultūras"!

Sācies mūzikas un mākslas festivāls "Bildes"

Ikgadējs rituāls. Sācies 34. mūzikas un mākslas festivāls «Bildes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uz vienas skatuves dažādu paaudžu Latvijas blūzmeņi, turklāt nebijušās apvienībās – tā sācies 34. mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, ko allaž skanīgi ievada Liepājas brāļu iedziedātā festivāla himna “Tikai tā!”. 

“Bilžu” rīkotāji lēš, ka kopš pirmsākumiem uz festivāla skatuves kāpuši vairāk nekā četri tūkstoši mūziķu, un festivāla paspārnē dzimis ne viens vien radošs kopprojekts. Piemēram, tieši “Bildēs” sākās Mārtiņa Freimaņa un “Putnu balles” ilglaicīgā un radošā sadarbība.
 
Mūziķis Aleksandrs Sircovs dalās pārdomās par festivālu:
 
“Es redzu, ka tie puišeļi, kuri kādreiz bija, viņi jau ar bārdām staigā. Tas ir ļoti labi – ir viens no festiņiem, kurš Latvijā vispār ir un kuram ir vēsture.”
Grupas “The Bad Habits” dalībnieks Mārtiņš Balodis slavē festivāla publiku: “Man šī bija pirmā reize "Bildēs", biju pārsteigts par publiku. Super publika!”
 
Savukārt viņa grupasbiedrs Jānis Līde pauž: “Man ir tāda sajūta, ka mēs varētu būt viena no tādām pēdējām paaudzēm, kam tas festivāls kaut ko nozīmē.”
 
Nereti speciāli “Bildēm” mūziķi veido arī īpašus sastāvus. Pirmajā festivāla koncertā iepriekš nebijušā kombinācijā sevi pieteica, piemēram, apvienība “Merry Pictures”.
 
Katrās ''Bildēs'' es atklāju ļoti daudz jauna priekš sevis – 
 
gan zināmi mākslinieki, kā viņi speciāli ''Bildēm'' izveidojuši projektus, transformējušies un savādākā veidā uzstājas, gan arī ļoti daudz jauno mākslinieku,” stāsta mūziķis Jānis Bukums.
 
Jānis Bukums festivālu uz skatuves piedzīvos divreiz – vadot atklāšanas koncertu un “Bilžu” noslēguma dienā – 16. novembrī veterānu koncertā.
 
Skatītājs un mūziķis Andis Jēkabsons uzsver, ka viņam festivāls nav vienkārši koncerts, bet gan ikgadējs rituāls: “Es piedalos arī kā mūziķis, bet apmeklēju arī citus pasākumus. Īpaši blūza pasākumus.”
 
Festivālam šogad ir trīs koncertu adreses – mūzikas nams “Daile”, mūzikas klubs “Kaļķu vārti” un VEF Kultūras pils, bet t/c “Spice Home” apskatāma festivāla mūziķu un mākslinieku veidotā mākslas izstāde “Pastkastītes”.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti