Kultūras ziņas

Saulkrastos atkal skan džezs

Kultūras ziņas

Latvijas Radio 5 "pieci.lv" dārza svētki

Brīvības gars un tautas mūzika Vīlandē

Igaunijas folkmūzikas galvaspilsētā Vīlandē notiek tradicionālās mūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

200 kilometrus no Rīgas attālajā Igaunijas pilsētiņā Vīlandē 22. jūlijā bez lieliem ierobežojumiem sākušies četru dienu un trīs nakšu ilgi svētki tradicionālās mūzikas cienītājiem. Pagājušajā gadā pandēmijas dēļ ilggadējais festivāls tā klasiskajā izpratnē nenotika, bet šogad atkal uzņem starptautiskus viesus, tostarp arī Latvijas mūziķus. Vīlande izsenis tiek uzskatīta par tautas mūzikas galvaspilsētu.

Tā vien šķiet, ka Igaunijas pilsētiņa Vīlande atrodas ārpus pandēmijas sašķobītās ikdienas un ka Covid pasaule ar šo gandrīz nekādi nekrustojas un notiek kaut kur citur. Vienīgais, kas liecības no šī gada festivāla ļaus nesajaukt ar iepriekšējiem – ir daudz mazāki apmeklētāju pūļi, pie ieejas festivāla teritorijā jādezinficē rokas un tieši te daži darbinieki satiekami sejas maskās. Pie ieejas jāuzrāda tikai biļete, bet Covid sertifikāti vai negatīvi testa rezultāti apmeklētājiem netiek prasīti.

Vīlandes tautas mūzikas festivāla direktors Ando Kivibergs skaidro: “Šeit ir ierobežojumi, mums teritorijā nav atļauts dienā uzņemt vairāk nekā 5000 cilvēku. Domāju, ka mums ir diezgan paveicies, jo dzirdēju, ka mūsu valdība tieši šodien nolēma ieviest papildu ierobežojumus. Mēs paguvām vēl noķert īsto brīdi. Mums nācās mainīt plānus vismaz četras piecas reizes, par to, ko mēs darīsim, bija tik daudz nezināmā, prognozes mainījās un mēs visu laiku pielāgojāmies. Taču folkmūzikas kopienai šis ir visnozīmīgākais pasākums, kur apmainīties jaunām idejām, atrādīt paveikto.” Viņš arī neslēpj: “Mums noteikti šogad būs finansiāli zaudējumi apmēram 70-75 tūkstoši eiro, bet neskatoties uz to, ir svarīgi saglabāt šo tradīcijas nepārtrauktību. Un kopš pašiem festivāla pirmsākumiem mēs vienmēr esam centušies iesaistīt jauniešus, lai nodrošinātu, ka viss, ko darām, turpina dzīvot.”

 

Pagājušajā gadā pandēmijas un ierobežojumu dēļ ierasto festivālu aizstāja divu dienu igauņu tradicionālās mūzikas koncerti tikai vietējai publikai, bet šogad festivāls atkal atguvis starptautisko vērienu. Programmu allaž papildinājuši arī Latvijas mūziķi. Te uzstājušās grupas „Auļi”, „Tautumeitas”, kā arī dažādos sastāvos koklētāja Laima Jansone. Šogad Latvijas vārdu Jansone te viņa pārstāv kopā ar DJ Monsta jeb abu apvienību “ZeMe”.

“Vīlande ir viena no manām sirds vietām, es atceros, kad pirms daudziem gadiem es šeit ierados pašu pirmo reizi. Šeit ir ne tikai festivāls, bet arī folkmūzikas nodaļa, kur mācās augstākajā līmenī tautas mūziku, un arī šeit ir Tradicionālās mūzikas centrs, un Vīlande ir tāda Baltijā galvaspilsēta visam, kas attiecas uz mūsdienu tautas mūziku, tradicionālo mūziku vai kā nu kurš to apzīmē. Un es atceros to pašu pirmo reizi, kad tu iebrauc un tev ir lielas acis, un tu uz visu skaties kā uz brīnumu. Un šajā brīdī priekš manis ir ļoti īpaša skatuve, uz kuras mēs spēlēsim šovakar, jo tā vienmēr ir bijusi tā skatuve, uz kuras ir gribējies uzstāties,” saka Laima Jansone. Viņa ir pārsteigta par šī gada festivāla norisi: “Ierodoties šeit, ir tāds pārsteigums, ka, pirmkārt, notiek liels festivāls, cilvēki ir brīvi visādās nozīmēs, tai skaitā mazliet neierasti, ka – iekštelpās uzreiz gribas likt sejas masku, bet šeit nav tādu prasību, un tas īstenībā iedod tādu zināmu dzīvesprieku.”

 

Festivāls apņēmies ne tikai kopt un turpināt senču atstāto muzikālo mantojumu, bet cer būt zero-waste festivāls, un šogad gājuši vēl soli uz priekšu šajā virzienā. Ēdieniem un dzērieniem pieejami iznomājami trauki. Par to lietošanu iekasētā naudas summa tiek atgūta, traukus nododot speciālos savākšanas punktos. Tādējādi atkritumu konteineros, kas arī aicina šķirot izmetamos pārpalikumus, nonāk tikai piederumi, salvetes un pa kādai augļu mizai.

Kopā četras dienas un trīs naktis ikdienā klusā Igaunijas pilsētiņa Vīlande tautas mūzikas cienītājus uzņems 53 koncertos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti